News Mehedinti

DGASPC MEHEDINȚI: TOTUL DESPRE DECONTAREA TRANSPORTULUI PERSOANELOR ÎNCADRATE ÎN GRAD DE HANDICAP!

Data: 20-4-2021

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Mehedinți au făcut o serie de precizări privind modalitatea de decontare a transportului pentru persoanele cu dizabilități din județ.

De anul acesta, persoanele cu dizabilități și reprezentanții lor legali pot decide, dacă vor folosi mașina proprie pentru deplasări, caz în care beneficiază de un decont, sau dacă optează pentru biletele gratuite de transport, așa cum era până acum.

Schimbarea a ridicat o serie de întrebări în rândul beneficiarilor din Mehedinți, motiv pentru care reprezentanții Serviciului EVIDENȚĂ BENEFICII SOCIALE din cadrul DGASPC Mehedinți au făcut câteva precizări pentru ca beneficiarii să înțeleagă exact în ce mod se va deconta transportul.

De această facilitate pot beneficia persoanele cu handicap grav și accentuat.

Procedura a intrat în vigoare din ianuarie 2021, iar decontarea efectivă se face în termen de 60 de zile de la momentul efectuării deplasării. Decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul se face pentru o perioadă de 12 luni calendaristice, cuprinsă în perioada de valabilitate a certificatului de handicap.

Foarte important de menționat este faptul că în cazul în care beneficiarii optează pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban în baza biletelor de transport, nu se mai poate solicita decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul.

Cererea de decontare se depune la Serviciul Evidență Beneficii Sociale din Drobeta Turnu Severin, strada Matei Vasilescu, nr 12A din cadrul DGASPC Mehedinți, în termen de 60 de zile de la data efectuării călătoriei și este însoțită OBLIGATORIU de bonul/bonurile fiscale de carburant ștampilate.

În cursul unui an se vor deconta 24 de călătorii pentru persoana cu handicap grav (maximum 1.500 lei) și 12 călătorii pentru persoana cu handicap accentuat (maximum 750 lei).

De exemplu, la un bon de 100 lei, pentru care persoana cu handicap declară că s-a deplasat pe ruta Drobeta Turnu Severin – Timișoara, valoarea care se decontează este de 55,70 lei!!! Adică echivalentul unui bilet de tren pe această rută (230 km). Dacă valoarea bonului este mai mică decât valoarea biletului CFR echivalent pe ruta declarată, atunci se decontează valoarea bonului. În cazul în care suma maximă a fost decontată fără a se efectua numărul de călătorii, călătoriile rămase nu se mai decontează. În cazul în care s-au efectuat numărul de călătorii, iar suma maximă nu a fost atinsă, restul sumei nu se mai decontează.

Un bon de combustibil echivalează o călătorie, iar dacă suma de pe bon este mai mare, se pot lua în calcul două călătorii și anume dus-întors pe aceeași rută.

Banii decontați se VIREAZĂ doar în cont bancar deschis OBLIGATORIU pe numele persoanei cu handicap. De asemenea, opțiunea nu mai poate fi SCHIMBATĂ în cazul în care beneficiarul se răzgândește că ar vrea decont pe combustibil, dar a solicitat între timp biletele de transport.

Beneficiarii trebuie să mai știe că declarația pe propria răspundere cu privire la traseul pentru care se efectuează decontul carburantului trebuie să fie #REALĂ, în caz contrar solicitantul poate fi sancționat pentru fapta de FALS ÎN DECLARAȚII, prevăzută în Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal. Pentru alte detalii cu privire la decontul carburantului, persoanele interesate pot suna la 0352/401972.

 

 

 


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus