News Mehedinti

Jocurile preferate ale pensionarilor

Jocurile preferate ale pensionarilor

Data: 8-11-2018

Odată cu trecerea anilor, divertismentul zilnic a îmbrăcat diferite forme iar lista jocurilor preferate variază în funcţie de categoriile de vârstă. În general tendinţa celor vârstnici este de a alege jocurile de strategie şi gândire în favoarea celor ce implică efort fizic. Chiar dacă pentru unii acestea par statice, competiţiile dintre pensionari sunt la fel de serioase că şi oricare altele. În continuarea acestui articol vom afla mai multe detalii legate de jocuri și popularitatea lor în rândul acestei categorii de vârstă.

Şahul – un joc al marilor strategii

Încă din momentul în care au fost publicate pentru prima oară detalii despre șah în una dintre cele mai cunoscute cărţi legate de jocuri – "Cartea Jocurilor" scrisă de către Alfonso al X-lea, şahul a fost un joc popular în cadrul tuturor categoriilor de vârstă, în special în rândul pensionarilor. Unii dintre factorii principali care au contribuit la răspândirea şi creşterea în popularitate a jocului de strategie au fost competitivitatea şi nivelul avansat de dificultate.

Caption: Deseori cele mai înverșunate bătălii au loc în parcuri sau pe bănci.

Aceste două concepte, coroborate cu aspectul social al partidelor, au menţinut şahul pe poziţii stabile când vine vorba despre numărul de pasionaţi pe plan global. Afinitatea vârstnicilor pentru acest joc poate fi explicată şi datorită accesibilităţii şahului, o "bătălie" intensă între doi adversari necesitând doar tabla şi piesele de şah, eliminând complet necesitatea eforturilor fizice.

Jocul de table – la fel de popular ca şi şahul

Popularitatea jocului de table este cu siguranţă apropiată de cea a şahului, mai ales în rândul persoanelor în vârstă. Acesta este unul dintre cele mai vechi jocuri de masă, având o istorie ce a pornit din Orientul Mijlociu, în urmă cu aproape 5000 de ani. În prezent jocul poate fi regăsit în aceeaşi cutie ca şi cel de şah, tabla aflându-se pe partea opusă iar piesele necesare sunt aproape întotdeauna incluse în pachet. Spre deosebire de şah, jocul de table implică şi un element imprevizibil reprezentat de către aruncarea zarurilor. În ciuda faptului că tablele prezintă și acest aspect, jucătorii avansaţi se bazează pe teoria probabilităţii şi în urma unui număr de partide deseori reuşesc să obţină mult râvnita victorie. Totuşi, asemănător jocului de şah, cerinţele pentru participarea la partidele de table conferă jocului o accesibilitate considerabilă, un element important pentru cei vârstnici.

Alte jocuri des întâlnite în rândul vârstnicilor

Chiar dacă şahul şi tablele deţin în majoritatea regiunilor poziţii de top în lista jocurilor preferate de către pensionari, acestea nu sunt singurele "antrenamente ale gândirii" la care aceştia iau parte. Un alt joc des întâlnit în aceste cercuri este cel de Remi (Rummy sau Rummikub). Acesta are o istorie mult mai scurtă în comparaţie cu cea a şahului sau a jocului de table, fiind inventat în anul 1930 de cătreEphraim Hertzano. Însă, popularitatea sa este una ce a reuşit să se menţină stabilă.

Un alt joc ce a captat atenţia pensionarilor este cel de "Dame". Acesta combină tabla de şah cu piesele de la jocul de table şi este bazat pe strategie, la fel ca cele două. Ţările în care popularitatea jocului de dame este una remarcabilă sunt Rusia şi Olanda, însă asta nu înseamnă că nu este regăsit şi în România. Datorită strategiei implicate în jocul de dame, români de toate vârstele au dat o şansă acestui joc de gândire.


Galerie foto

Jocurile preferate ale pensionarilor


Urmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus