News Mehedinti

14 lucruri de respectat când montezi pardoseli terase exterioare WPC

Data: 7-10-2020

Cum să montezi pardoseli terase exterioare WPC fără să pierzi garanția producătorului

Mai ai un singur pas până la realizarea terasei tale exterioare de vis. Vei petrece acolo momente de relaxare și de liniște după o zi tumultoasă de muncă, sau poate va fi zona în care să iei masa cu familia în serile răcoroase de vară. Poate va fi locul unde îți vei aduna prietenii la „un pahar de vorbă”, sau poate va fi locul de unde ți se deschide privirii frumoasa ta gradină cu plante ornamentale și arbuști exotici. 

Indiferent de scopul pentru care îți dorești această terasă, cu siguranță îți dorești să eviți greșelile de montaj pardoseli terase exterioare WPC care ar putea să îți știrbească bucuria pe care o aștepți, dar mai mult decât atât, să îți creeze probleme în timp.  

Montajul unei pardoseli terase exterioare WPC presupune mai multe faze și anume: 

A. Lucrări pregătitoare

B. Montarea șinelor suport

C. Montarea pardoselii

D. Montarea profilelor de închidere 

E. Lucrări finale

A. Lucruri ce trebuie respectate la lucrări pregătitoare pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

1. Trebuie verificată perpendicularitatea capetelor și lungimea profilelor (scândurilor de pardoseală). Deoarece profilele de pardoseală se debitează la cald, luând în calcul contracția materialului, acestea pot avea cu 1 până la 2 cm mai mult decât lungimea standard și tăietura ar putea să nu fie perfect perpendiculară. Acest lucru este important în situația în care îmbinăm pe lungime mai multe profile (scânduri).

2. Trebuie pregătită suprafața suport pe care se instalează pardoselile pentru terase exterioare cu o pantă de 1-2% care să permită scurgerea apei de ploaie sau provenită din topirea zăpezii. Fie că vorbim de suprafața suport realizată din beton, structuri de metal sau suporți din lemn, trebuie ca la fiecare metru liniar de lățime a terasei să existe o pantă de 1 – 2 cm. De exemplu, la o lățime a terasei de 3 metri, panta trebuie să fie de 3 până la 6 cm.

3. Trebuie să fie utilizată o membrană de geotextil în cazul în care pardoselile se montează pe dale de beton amplasate pe o suprafață de balast sau nisip compactat. Aceasta are rolul de a preveni creșterea vegetației sub pardoseală.

B. Lucruri ce trebuie respectate la montarea șinelor suport pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

4. Șinele suport (tot profile realizate din WPC pe care se amplasează scândurile WPC ce compun pardoseala terasei exterioare) trebuie amplasate în sensul pantei menționate mai sus. În final, practic șinele suport sunt cele care dau panta terasei și asigură scurgerea apei.

5. Trebuie respectată distanța inter ax de 30 – 33 cm între șinele suport și acestea trebuie amplasate paralel. Pentru trafic intens (dar în niciun caz auto!), e recomandabil ca distanța între șine să scadă la 25 cm. La montajul profilelor WPC (scândurilor) în unghi de 45 grade, distanța între două șine consecutive trebuie să nu depășească 20 cm, iar pentru unghiuri de 30 grade, distanța trebuie să scadă la 10 cm.

6. Trebuie prevăzut, la începutul montării terasei, un spațiu de minim 2 cm între capătul șinei și peretele casei, pentru a permite dilatarea șinei și a podelei (scândurii) de WPC.

7. Trebuie dublate șinele la îmbinarea pe lungime a două profile de pardoseală WPC. (vezi foto de mai jos).

C. Lucruri ce trebuie respectate la montarea pardoselii (scândurilor) pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

8. Clema de capăt folosită pentru prima scândură WPC trebuie să fie fixată la circa 3 cm de capătul scândurii. Dacă nu se respectă acest lucru se poate ajunge la știrbirea marginii scândurii atunci când se înșurubează scândura. (vezi foto de mai jos)

Fixarea clemei de capat pentru scandura WPC Bencomp

  1. Trebuie utilizatciocanul de cauciuc pentru a împinge scândura sub clemele deja fixate, pentru a nu deteriora profilele WPC. După acest lucru se continuă cu fixarea clemelor pe cealaltă margine a scândurii. În mod corect se va continua în același fel, montându-se următoarele cleme și bătându-se ușor cu un ciocan de cauciuc următoarea scândură. (vezi foto de mai jos)

Utilizarea ciocanului de cauciuc pentru fixare pardoseli terase exterioare Bencomp

  1. Trebuie lăsat, la capete, pe direcție longitudinala, spațiu de dilatare conform tabelului de mai jos între două scânduri consecutive, pentru a permite dilatarea și scurgerea apei sau a zăpezii.

                                                        Jocuri de dilatare exprimate in mm

                    Diferența intre temperatura maxima a locației si temperatura la momentul montajului

   

10 grade C

20 grade C

30 grade C

40 grade C

50 grade C

Lungimea scândurii

100 cm

200 cm

240 cm

300 cm

360 cm

400 cm

500 cm

600 cm

3

6

7.2

9

10.8

12

15

18

3.3

6.6

7.9

9.9

11.9

13.2

16.5

19.8

3.6

7.2

8.6

10.8

13

14.4

18

21.6

3.9

7.8

9.4

11.7

14

15.6

19.5

23.4

4.2

8.4

10.1

12.6

15.1

16.8

21

25.2

Ex. dacă se montează scânduri cu lungimea de 240 cm la temperatura de 20 grade Celsius, iar în timpul verii temperatura maximă atinge 50 grade Celsius în acea locație, atunci spațiul între 2 scânduri montate una în prelungirea celeilalte trebuie să fie de aproximativ 8.6 mm (diferența de temperatură este de 30 grade).

D. Lucruri ce trebuie respectate la montarea profilelor de închidere pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

11. Trebuie utilizate profile de închidere pe întreg perimetrul suprafeței cu pardoseală cu profile din WPC. Acestea nu au doar un rol estetic, să mascheze capetele scândurilor și ale șinelor dar și unul tehnic, ele având rol de a împiedica pătrunderea apei în interiorul celulelor de pardoseală. În sezonul rece dacă apa pătrunde în interiorul celulelor și obturează o celulă pe o lungime de minim 20 cm și îngheață exista riscul de a crăpa pardoseala. Acest tip de crăpături nu este acoperit de garanție fiind o greșeală de montaj.

Profil de inchidere 1 Bencomp     Profil de inchidere 2 Bencomp       Profil de inchidere 3 Bencomp

E. Lucruri ce trebuie respectate la lucrări finale pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

12. Trebuie verificat, la terminarea montajului ca suprafața pardoselii să fie curată și să nu rămână cumva șuruburi, burghie sau alte obiecte mici care ar putea deteriora pardoseala dacă se calcă pe ele.  

13. Trebuie spălată apoi întreaga pardoseală cu un aparat cu jet de apă sub presiune pentru a curăța suprafața de praf, pulbere rămasă de la debitări sau urme de la încălțăminte și pentru a asigura verificarea tuturor canalelor între scânduri și a îmbinărilor longitudinale între scânduri. Ele trebuie să fie libere pentru ca apa să se poată scurge prin ele. Se pot folosi detergenți pentru spălare.

14. ESTE INTERZISĂ folosirea de soluții de curățare pe baza de solvenți organici. Este interzisă utilizarea acestor soluții deoarece ele pot ataca și distruge materialul compozit WPC. 

Acum știi „capcanele” și greșelile pe care trebuie să le eviți atunci când montezi pardoseli terase exterioare WPC. Dacă ți-e teama să execuți lucrarea singur, apelează la ajutorul unui montator cu experiență care te va ajuta să duci construcția la bun sfârșit. Iți dorim spor la treabă și să te bucuri de noua ta terasă! 

Dacă dorești să afli mai multe despre WPC – wood plastic composite – intră pe site-ul nostru www.wpcromania.ro.

Dacă ai un proiect sau o schiță, solicită ajutorul echipei Bencomp aici: https://www.wpcromania.ro/solicita-oferta.html    

Pășește cu încredere alături de noi!

 

Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus