News Mehedinti

3 moduri inedite prin care să reduci stresul renovării locuinței

Data: 12-3-2021

Cu siguranță, vine o vreme în care va trebui să te apuci de renovarea locuinței tale din motive variate. Fie că ultima zugrăveală s-a deteriorat, fie că nu-ți mai plac nuanțele pe care le-ai ales acum ceva timp, ori mobilierul din casă este învechit și vrei ceva mai funcțional, toate acestea sunt semne că e timpul pentru o redecorare completă a spațiului tău locativ. 

Dar, de multe ori, renovările în casă, mai ales dacă sunt complete, duc la situații stresante. În primul rând obiceiurile și rutina ta zilnică vor fi date peste cap și doar imaginea lucrurilor strânse și acoperite cu folii contra vopselurilor sau varului poate fi un factor demoralizant. În plus, volumul de muncă pe care îl ai de făcut, fie doar și pentru micile retușuri după plecare echipei de meseriași pot duce la tensiuni chiar în interiorul unui cuplu bine sudat, iar dacă ești o persoană singură, te vei simți de multe ori depășită.

Iată câteva sfaturi cu ajutorul cărora poți depăși cele mai grele și stresante momente apărute în etapele renovării apartamentului sau casei tale

* Adoptă o atitudine flexibilă

Trebuie să știi că perfecționismul nu se potrivește deloc în situația renovăriii casei. Nu va exista aproape în nicio situație o redecorare completă care să fie exact așa cum ai visat tu deoarece vei găsi mereu unele detalii care nu te vor mulțumi pe deplin. Vor exista, cu siguranță, lipsuri în aprovizionarea cu materialele pe care ți le dorești și va trebui să accepți o altă variantă similară. De asemenea, meșterii angajați nu vor fi mereu punctuali și nu vor lucra totdeauna așa cum vrei tu.

Acceptarea acestor posibile evenimente neplăcute încă din prima zi a renovării te vor ajuta să adopți o atitudine flexibilă și să reduci în mare măsură stresul. Dimpotrivă, atitudinea rigidă, perfecționistă, controlativă și așteptările nerealiste nu vor face decât să-ți crească nivelul de anxietate. De aceea, este indicat să creezi  de la bun început un plan cuprinzător care să includă și posibilele situații neplăcute ori câteva alternative în alegerea materialelor și a lucrătorilor. 

* Nu renunța la rutina ta zilnică

Una din cele mai comune situații care pot genera stress în cazul unei renovări complete a locuinței este că nu vei mai putea să beneficiezi de tabieturile tale zilnice. Fie că bucătăria este complet scoasă din funcțiune o perioadă și nu-ți vei mai putea prepara cafeaua turcească preferată, fie că locul tău preferat de lectură, fotoliul sau canapeaua comfortabile au fost strânse și depozitate în vederea zugrăvelii, acestea sunt doar câteva exemple care duc la distrugerea rutinei cu care erai obișnuit. 

Cu toate acestea, nu ar trebui să renunți total la unele obiceiuri care îți făceau plăcere. Pentru un timp, ai putea încerca o cafea preparată la cafetieră sau expresor sau chiar te-ai putea bucura de servirea mesei în sistem home delivery. De asemenea, găsește un loc unde să te poți odihni în bune condiții chiar și în casa supusă renovării dacă nu ai o alternativă de a locui temporar în altă parte. În final, trebuie să ai mereu în vedere că aceste situații nu vor dura la infinit și că este doar un mic sacrificiu pe termen scurt. 

* Adoptă un buget de cheltuieli clar 

Renovările locuinței sunt operațiuni care pot înghiți sume de bani cu rapiditate, și este posibil să rămâi fără finanțare în toiul lucrărilor, fapt care va genera o cantitatea mare de stress cu grave consecințe asupra ta personal, dar și a relației cu ceilalți membri ai familiei. De aceea, este indicat ca înainte de începerea lucrărilor să petreci ceva timp pentru întocmirea unui buget de cheltuieli și cu alegerea celor mai potrivite variante de achiziții.

De exemplu, poți opta pentru amenajări integrale ale unor camere de la un furnizor unic deoarece ai putea obține astfel o reducere de cheltuieli și de bătăi de cap cu potrivirea pieselor de mobiler cumpărate din diverse locuri. 

Astfel, ai putea alege să mobilezi complet o bucătărie cu Homelux și să te bucuri de uniformitatea designului și potrivirea perfectă cu ambientul general, sau poți cumpăra seturi asortate de mobilier pentru alte camere respectând aceleași principii.   

În concluzie, renovarea înseamnă schimbare chiar dacă acest lucru presupune suspendarea modului tău obișnuit de viață pentru câteva săptămâni. Însă cu pregătirea logistică și mai ales mentală adecvate, schimbarea adusă de aspect proaspăt al locuinței va merita efortul și timpul. 

Sursa foto: shuttesrtock.com


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus