News Mehedinti

NOBEL 2014. Premiul NOBEL pentru CHIMIE, câştigat de un ROMÂN: ŞTEFAN HELL, alături de doi colegi

NOBEL 2014. Premiul NOBEL pentru CHIMIE, câştigat de un ROMÂN: ŞTEFAN HELL, alături de doi colegi

Data: 8-10-2014

Premiul Nobel 2014 a fost câştigat de către trei cercetători, laureatul ŞTEFAN HELL fiind născut în România, la Arad.
Premiul Nobel pentru chimie pe 2014 a fost atribuit cercetătorilor Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E. Moerner, a anunţat, miercuri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii prestigioase.

PREMIUL NOBEL CHIMIE STEFAN HELL. Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru "dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie".

ŞTEFAN W. HELL, născut pe 23 decembrie 1962 în Arad, România, este fizician şi unul dintre directorii Institului Max Planck de Chimie Biofizică, din Gottingen, Germania, unde conduce departamentul de NanoBiofotonică.

În 2013, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetătorilor Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe.

Premiul NOBEL pentru literatură va fi atribuit joi.

Câştigătorul premiului NOBEL pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred NOBEL - va fi anunţat vineri

Premiul NOBEL pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile NOBEL în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred NOBEL, decedat în 1896.

Premiile NOBEL sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred NOBEL(1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.
Realitatea.net


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus