News Mehedinti

Puțini știu că trebuie să ia în considerare și aceste lucruri când se amenajează grădina

Data: 16-3-2021
 
Când se gândesc să își amenajeze grădina , multe persoane au în minte lucruri comune ca: ce flori să pună, ce culori, pentru ce sezoane, ce tufe sau copăcei să planteze, ce format să aibă, în ce stil să fie, eventual ce alte elemente de decor și de iluminat să adauge. Dar nu mulți iau în considerare și aceste aspecte:
 
Activitățile desfășurate în grădină

Un spațiu verde nu trebuie să fie doar ceva acoperit total de plante. Poate vrei să pui acolo o măsuță cu scaune, un grătar, o terasă din sticlă termopan, un umbrar, să cuprindă și un mic loc de joacă pentru copii etc. Gândește în amănunt cum vrei să folosești spațiul, pentru că trebuie proiectat în funcție de asta. Nu are rost să pui peste tot flori sau arbuști, ca mai apoi să le scoți ca să faci loc la ceea ce ai nevoie. Planifică și căi de acces printre straturi, ca să le poți uda și îngriji ușor dar și să poți ajunge cu ușurință în diverse zone ale curții fără să te încurce.

Stilul general al casei

Treceam pe o stradă în comuna mea natală și admiram grădinile cu flori din fața caselor. Totuși păreau trase la indigo, cu aceleași butoaie de lemn ca și ghivece, bănci și alte accesorii din lemn, un stil etno clar, deși pe acolo erau și case noi, cu design modern pentru care ar fi mers un alt tip de grădină. Din păcate moda locală și influențele din vecini își spun forte mult cuvântul în multe locuri din țară. Dar evită locurile comune, nu copia tot ce vezi peste gard, alege ceva ce se potrivește casei tale. Uneori doar un felinar mai deosebit, o băncuță din aceleași materiale și culori cu ale casei, va da grădinii tale un aer modern și impresia de continuitate, de unitate cu stilul casei.

Copii și animale de casă

Poate să pară surprinzător, dar dacă ai copii, în special mici, și animale de casă cară vor circula liber prin curte, trebuie să se te gândești serios la multe aspecte ale grădinii:

E nevoie să o îngrădești pentru a împiedica accesul acestora acolo?

Grădina va lua din spațiul actual de joacă și cei mici nu vor avea un altul pentru a se juca în aer liber?

Grădina va fi în vecinătatea unui loc de joacă și poate fi afectată când copiii se joacă?

Ce plante pot fi periculoase pentru cei mici? Cei mici obișnuiesc să bage totul în gură, chiar frunze, flori, bucăți de ramuri găsite pe jos. Atenție: unee plante decorative sunt otrăvitoare și le pot pune serios sănătatea în pericol.

Ce buget vrei să investești

Dacă ai un spațiu mic și iei niște răsaduri de flori de la rude ori vecini, atunci nu vorbim despre cheltuieli mari. Poate doar apa cu care le uzi va avea un cost. Dar o amenajare a unui spațiu mai mare sau dacă vrei o grădină stilată, poate să implice mult mai multe cheltuieli de amenajare și întreținere:

* cheltuieli cu pregătirea spațiului – poate trebuie nivelat, tăiat copaci, smuls buruieni, cărat pietre și alte chestii care încurcă pe spațiul respectiv, săpat. Poate solul nu este corespunzător, este pietros, nisipos ori afectat de resturi de la construcție și atunci ai nevoie să pui un strat de pământ bun, să adaugi un fertilizator natural etc

* cheltuieli profesioniști în design/ amenajare – unii proprietari preferă să plătească pe cineva pentru un design profesionist și o grădină de efect. Se estimează că prețul unei case scoase la vânzare poate crește cu până la 20% atunci când grădina și curtea sunt amenajate profesionist, așa că investiția se merită. La fel dacă vrei în grădina ta un bazin special pentru pești, niște straturi interesante din cărămidă, ciment, piatră sau alt stil de design modern, atunci trebuie să plătești pe cineva care știe să le facă.

* Cheltuieli efective cu plante/ arbuști – plantele decorative pot fi scumpe, mai ales dacă vrei ceva deosebit ori arbuști decorativi, gărduț verde decorativ, role de gazon etc.

* Cheltuieli cu accesorii – nu sunt un fan al piticilor de grădină, dar unele accesorii pot într-adevăr să-i dea valoare și frumusețe: o arcadă frumoasă, un perete decorativ, o fântână arteziană, obiecte de iluminat stilate etc. Și dacă nu ești un artizan bun, pentru multe dintre ele trebuie să plătești serios.

* Cheltuieli cu întreținerea grădinii – pe lângă cheltuielile cu lucrările obișnuite (udat, tăiat iarba, copacii, săpat, plivit buruienile) unele plante necesită condiții speciale de creștere și întreținere, substanțe speciale pentru udare/ stimulare/ protecție de insecte, unele trebuiesc acoperite ori mutate în anotimpul rece.

Numărul de caractere (inclusiv spații) pentru un text.: 4308

Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus