News Mehedinti

TOTUL despre implicarea polițiștilor în CAMPANIA ELECTORALĂ din această perioadă

TOTUL despre implicarea polițiștilor în CAMPANIA ELECTORALĂ din această perioadă

Data: 12-5-2014

Având în vedere că ne aflăm la jumătatea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, domnul viceprim-ministru pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel OPREA a dispus o analiză de etapă cu toți responsabilii din domeniul organizării alegerilor și asigurării ordinii publice.

La acest moment, toate aspectele organizatorice pentru pregătirea alegerilor din data de 25 mai 2014 sunt în grafic, iar Ministerul Afacerilor Interne a intrat în linie dreaptă cu aplicarea măsurilor pentru desfășurarea în bune condiții a alegerilor.

Din punct de vedere al măsurilor de ordine publică, prima parte a campaniei electorale a decurs fără evenimente deosebite, de natură a afecta cadrul normal de ordine și siguranță publică.

La nivel național, s-au înregistrat 64 de incidente în legătură cu desfășurarea campaniei electorale, în majoritatea cazurilor fiind vorba de aspecte legate de afișajul electoral, și anume 43 de situații de deteriorare a unor afișe sau bannere electorale sau de afișajul în anumite spații fără acordul proprietarului.

În ceea ce privește modul de sesizare evenimentele au fost semnalate astfel: 12 prin apelul de urgență 112, 13 prin intermediul cetățenilor, 3 de la birourile electorale, 11 prin sesizare din oficiu, 20 prin sesizare de la organizațiile politice și 5 prin sesizare de la instituții ale statului.

În 19 județe nu s-a înregistrat niciun incident electoral

Poliția Română a fost sesizată de săvârșirea a 17 infracțiuni în legătură cu desfășurarea campaniei electorale, în toate cazurile desfășurându-se cercetări sub coordonarea Parchetului.

Până în prezent, au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale, valoarea totală a amenzilor se ridică la 19.000 lei.

“Dacă ar fi să ne raportăm la precedenta campanie electorală pentru alegerile europarlamentare din anul 2009, numărul incidentelor înregistrate este mai redus, ceea ce reprezintă un aspect pozitiv, inclusiv din punct de vedere al complexului de măsuri de ordine și siguranță publică dispus de conducerea Ministerului Afacerilor Interne”, a transmis Gabriel Oprea.

Odată cu apropierea zilei alegerilor, polițiștii se așteaptă la o intensificare a activităților de campanie, și anume la manifestări sau mitinguri electorale. Până în prezent, în țară s-au desfășurat 428 de manifestări electorale, la care structurile Ministerului Afacerilor Interne au asigurat măsuri de ordine publică.

Peste 50.000 de oameni ai legii la datorie în această perioadă

Pentru perioada rămasă până la sfârșitul campaniei, Ministerul Afacerilor Interne, în special prin Poliția și Jandarmeria Română, va crește gradul de vigilență, astfel încât aceste manifestări să se desfășoare cu deplina respectare a prevederilor legale.

Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă acționează deja pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și desfășurarea scrutinului electoral în deplină legalitate.

Trebuie menționat că începând cu data de 10 mai 2014, în paralel cu manifestările dedicate alegerilor europarlamentare, a debutat și campania electorală pentru alegeri parlamentare parțiale în 6 județe și municipiul București, precum și pentru alegeri locale în 19 județe, astfel:

Pentru alegerea primarilor - în 17 localități;

Pentru consilii locale - în 7 localități;

Pentru consiliul județean - în Argeș.

30.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor asigura paza celor 18.532 secţii de votare, organizate la nivel național.  Structurile M.A.I. vor prelua paza secţiilor de votare în ziua de 24.05.2014, începând cu ora 18.00.

Pe lângă această activitate, în ziua alegerilor, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura ordinea publică în întreaga țară, mai ales în zona secţiilor de votare, precum şi securitatea dosarelor întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare pe timpul transportului acestora la birourile electorale județene și Biroul Electoral Central.

20,4 milioane de buletine de vot

Referitor la stadiul activităților organizatorice, a început tipărirea celor 20,4 de milioane de buletine de vot și s-a finalizat confecţionarea ştampilelor cu menţiunea VOTAT și a celor 17,7 milioane de timbre autocolante.

Pe măsură ce sunt realizate, buletinele de vot, timbrele autocolante, ștampilele și broșurile cu legislația electorală europarlamentară sunt preluate de către Prefecturile din țară; până la acest moment 16 județe au ridicat deja materialele necesare votării.

Prin grija Ministerului Afacerilor Interne a fost realizat un grafic de distribuire către județe, astfel încât fiecare județ să preia într-o singură zi toate aceste materiale. Se asigură astfel și o economie cu cheltuielile de transport a acestor materiale, care, ulterior, vor fi depozitate în spaţiile asigurate de prefecți.

Până când vor fi preluate de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, buletinele de vot, timbrele autocolante și ștampilele vor rămâne sub paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, începând din această săptămână, la nivelul fiecărui județ va fi demarată o campanie de informare a cetățenilor care constă, printre altele, în postarea a 20.000 de afișe cu mesajul VOTEAZĂ LEGAL. Afișele au fost tipărite de Tipografia ministerului, deci fără costuri suplimentare.

 

 


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus