News Mehedinti

Care sunt cele mai bogate regiuni din Romania in varianta regionalizării – cu 10 regiuni

Care sunt cele mai bogate regiuni din Romania in varianta regionalizării – cu 10 regiuni

Data: 22-10-2013

Noua varianta a regionalizarii – cu 10 regiuni – modifica ierarhia bogatiei regiunilor Romaniei. Cu un PIB, la nivelul lui 2012, de 47,8 mld. lei, regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea) preda stafeta de cea mai saraca astfel de entitate viitoarelor posibile regiuni Dobrogea (Constanta si Tulcea, cu un PIB cumulat de 28,8 mld. lei la nivelul lui 2012) si Sibiu (Sibiu, Alba, Hunedoara, cu un PIB la nivelul lui 2012 de 34 mld. lei), scrie Ziarul Financiar.

De asemenea, ea trece in fata regiunii Sud-Est, care prin pierderea judetelor Constanta si Tulcea „pierde“ din PIB 28,8 mld. lei, dar si a regiunii Centru, care prin plecarea judetelor Sibiu si Alba pierde din PIB 23 mld. lei.

Cea mai bogata regiune va ramane Bucuresti-Ilfov in ultima varianta a regionalizarii, cu un PIB de 148,8 mld. lei, conform calculelor ZF pe baza datelor Comisiei Nationale de Prognoza.

O schimbare surprinzatoare adusa de ultima varianta a regionalizarii o reprezinta regiunea Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui) cu un PIB cumulat de 63,9 mld. lei care depaseste Ardealul, zona cu un PIB recalculat la 62,2 mld. lei.

Cea mai saraca regiune ar deveni Dobrogea, PIB-ul judetelor alocate, Constanta si Tulcea, cumuland 28,8 mld. lei.

 

 


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus