News Mehedinti

De ce WPC-ul de 130 lei nu poate fi WPC adevărat

Data: 3-5-2022

Ar putea fi o imagine cu pisică

Suntem intrebati in ultima perioada de ce preturile profilelor WPC produse de Bencomp in fabrica din Buzau sunt atat de mari. « Comparativ cu ce ? » intrebam si noi, in loc de raspuns…

Intr-adevar, intotdeauna cand vrei sa faci o comparatie, trebuie sa ai grija sa compari «mere cu mere», altfel risti sa ajungi la o concluzie eronata si sa iei decizii de achizitie pe care le vei regreta in scurt timp (mult mai repede decat ti-ai fi inchipuit, de obicei 😢). 

Wpc-ul de 130 lei/mp este un material produs și adus din China. Un preţ de 130 lei la raft înseamnă 109 lei + TVA , adică 22 euro + TVA/ mp.   Preţul transportului din China a ajuns la 12500 USD/container, echivalent cu 10 dolari /mp  sau 9.42 euro/mp .    

Considerând un adaos comercial de 10% (deşi adaosurile comerciale uzuale ale unui revânzator sunt evident mai mult decât duble), rezultă că preţul maxim de achiziţie din China ar trebui să fie (22- 10%) - 9.42 = 10.58 euro/ mp.     

Într-un mp de wpc mediocru calitativ, preţurile internaţionale ale energiei şi  polimerului sunt de 7 euro/ mp, ceea ce înseamnă că lemnul, aditivii antimucegai, antiUV, coloranţii, aditivii de procesare şi manopera costă 3.58 euro/mp, fără a lua în calcul vreun profit al producătorului de profile wpc.   

Dacă luăm în calcul o manoperă medie (în China salariul net în industrie a ajuns la 800 dolari pe lună), de 4 euro/ mp deck, rezultă că producătorul chinez primește gratis aditivii, lemnul şi lucrează fără profit.    

Singura explicaţie logică  a unui preț atât de scăzut o reprezintă un conţinut de polimer  la cel mult jumătate din conţinutul unui deck de calitate şi, de asemenea,  lipsa aditivilor care conferă o garanţie reală la ultraviolete, umiditate şi mucegai, aditivi care costă mai mult decât lemnul şi polimerul la un loc.  

Consecinţele unei astfel de achiziţii se vor vedea în cel mult doi ani,  când deckul de 130 lei/mp începe să se crape de la soare, să se umfle de la umiditate şi să se deformeze de la reţeta cu polimer insuficient sau slab calitativ.    Acest lucru se întâmplă după ce clientul a plătit deja manopera de montaj , transportul şi evident materialul care nu a rezistat decât o vară.   

Concluzia : înainte de a decide să faceţi o astfel de ”economie” studiaţi recenziile referitoare la materialul suspect de ieftin şi încercaţi să luaţi legătura cu persoane care l-au pus în operă de cel puțin doi ani.  

Şi, la fel de important,  citiţi cu atenţie la ce anume se referă garanţia oferită de revanzator ! De multe ori garanţia se referă la atacul termitelor sau la menţinerea aspectului dacă spălaţi deckul imediat după ce a fost murdărit, şi nu la rezistenţa mecanică  la intemperii si diferentele de temperatura vara-iarna.     

Făcând o paralelă,  dumneavoastră aţi cumpăra ( şi mânca) o ciorbă de  perișoare care costă doar 3 lei?   

Sunt prea sărac să îmi cumpăr lucruri ieftine!

Mai multe despre lemnul compozit WPC produs in Romania de BENCOMP aici: www.lemn-compozit.ro


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus