News Mehedinti

Ordin vamal valabil doar o zi

Ordin vamal valabil doar o zi

Data: 18-11-2013

Ordinul vamal care ar fi trebuit să sporească activitatea în punctele de trecere a frontierei şi să conducă la diminuarea contrabandei a fost revocat sâmbătă, după ce Direcţia Vamală şi-a dat seama că în loc de ordine s-a creat un adevărat haos la frontiera cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. Din acest motiv, noile reguli de control vamal la frontiera moldo-română au fost anulate, după ce au funcţionat mai puţin de 24 de ore.

În cursul zilei de vineri, Direcţia Generală a Vămilor făcea apel „la înţelegerea participanţilor la trafic din punctele de trecere a frontierei externe a comunităţii europene, unde controlul vamal se realizează de către România (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova), întrucât, datorită noilor măsuri aplicabile începând cu data de 15.11.2013, procedura de control vamal poate genera mărirea timpului de staţionare în vamă“. 

Noile reguli de control vamal presupuneau o verificare mai aspră în bagajele celor care treceau prin vamă. Instrucţiunile speciale se aplicau pentru bunuri personale ca: produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete. În acest sens, călătorii trebuie să declare în scris bunurile conţinute în bagajele personale prin completarea „Declaraţiei de bunuri fără caracter comercial“, pusă la dispoziţie gratuit de birourile vamale. 

Noile ordine i-au speriat însă pe cetăţeni, aşa că imediat după ce au intrat în vigoare, nimeni nu a mai îndrăznit să treacă prin vamă. Drept urmare, prin cele două puncte vamale din Mehedinţi, preţ de câteva ore, a bătut vântul.

În celelalte puncte vamale din ţară, lucrurile au stat cu totul invers. Dacă în Mehedinţi aproape nimeni nu a mai intrat în vamă, la vama Moraviţa s-au format cozi. Măsurile restrictive au fost luate ca urmare a numărului crescut de persoane ce aduc în ţară marfă care este valorificată apoi pe piaţa neagră.

Decizia de a-i obliga pe oameni să dea declaraţii scrise a blocat efectiv traficul în toate punctele de trecere a frontierei spre Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. La vama Moraviţa, şoferii au stat, vineri seară, ore în şir să intre în ţară. GDS.ro


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus