News Mehedinti

 Cât costă un an de studenție?

Cât costă un an de studenție?

Data: 17-2-2013

Anual, un student va plăti cel puţin 3.700 de lei pe cazare, mâncare, transport, cărţi şi inerentele ieşiri în cluburi. Cei mai avantajaţi sunt cei care locuiesc cu părinţii şi cei ce au prins loc în cămin.


Preţul studenţiei poate fi unul decent dacă pretenţiile sunt mici şi facultatea aleasă necostisitoare, însă extrem de piperat pentru cei care doresc condiţii, servicii şi distracţii de lux.

Un calcul amănunţit arată că, adunând banii necesari transportului, studiului, întreţinerii personale şi distracţiei, se ajunge la o sumă anuală de 3.700 de lei. Iar aici nu se ţine cont de cazare sau taxe de studiu.


Pentru tinerii care se cazează în cămin şi plătesc taxe, costurile se dublează, iar cei ce stau cu chirie vor ajunge la cheltuieli de 15.000 de lei.

Căminul: 50-260 de lei/lună


Cei mai mulţi bani din bugetul unui student sunt alocaţi cazării. "Preţul unui loc în cămin variază între 50 şi 260 de lei pe lună, în funcție de condiţii: număr de locuri în cameră, localizarea grupului sanitar, conexiune la internet, cablu TV, gradul de renovare", spune Cristina Ramona Fiţ, vicepreşedinte PR al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Conform imobiliare.ro, chiria pentru o garsonieră este între 200 şi 250 de euro în Bucureşti, 150 de euro în Braşov, 170-180 de euro în Cluj-Napoca, 150-200 de euro în Iaşi, 150 de euro în Constanţa şi 120 de euro în Timişoara.

De cele mai multe ori, studenţii aleg să stea câte doi în cameră, în apartamente cu două, trei camere. Conform aceluiaşi site, chiria la trei camere este în medie de 300 de euro în Bucureşti, între 200-300 de euro în Braşov, 220-250 de euro în Cluj- Napoca, 300 de euro în Constanţa, 200 de euro în Iaşi şi 250 de euro în Timişoara.

Întreţinere şi abonamente

Cheltuielilor de cazare li se adaugă şi cele cu întreţinerea. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, estimează că, vara, chiriaşii unei garsoniere plătesc în jur de 90 de lei, iar iarna aproape 200 de lei.

Cheltuielile pentru un apartament cu trei camere ajung la 160 de lei vara şi 360 de lei pe timp de iernă.

Trebuie amintite, de asemenea, abonamentele la cablu, TV şi internet, costurile acestora fiind de cel puţin 35 de lei pe lună. O sumă similară trebuie alocată şi transportului. În Bucureşti, spre exemplu, studenţii plă tesc 25 de lei lunar pentru mijloace de transport în comun de suprafaţă şi 12,5 lei pentru abonamentul la metrou.

Un alt buget important este cel pentru mâncare. Cei care locuiesc cu părinţii nu trebuie să-şi facă griji prea mari privind acest aspect, ei cheltuind minimum 150 de lei/lună pe micile gustări de la facultate, însă cei care locuiesc în cămin sau cu chirie dau de cel puţin trei ori mai mult. Iar pentru că viciile costă, fumătorii trebuie să pună deoparte, pentru ţigări, 200-400 de lei lunar.

Mediciniştii dau mult pe cărţi

La stat, taxa minimă de studii este de 1.000 de lei, dar există facultăţi unde aceasta e de zece ori mai mare. Spre exemplu, la Universitatea de Medicină şi Farmacie, din Târgu-Mureş, se plătesc anual 8.000 de lei. Mediciniştii au de dat aproape 2.000 de lei pe an pentru cărţi.

Şi cei de la Drept trebuie să cumpere cărţi şi manuale scumpe, spre deosebire de studenţii de la alte specializări, care dau anual 300-400 de lei pe cărţi.

Dacă adunăm produsele de igienă de care are nevoie lunar un student (săpun, şampon, detergent), ajungem la costuri minime de 70 de lei pe lună.

În studenţie, se ştie, distracţiile sunt aproape obligatorii. Cele mai puţin costisitoare sunt ieşirile în baruri, în campusuri cu preţuri studenţeşti, iar la polul opus se află ieşirile în cluburi, unde, într-o noapte, se pot duce banii de întreţinere.

Tinerii cu gusturi mai rafinate şi dornici de culturalizare vor plăti în jur de 50 de lei pe lună dacă doresc să vadă filme la cinema, să vizioneze o piesă de teatru şi un spectacol de operă.

Pentru costuri mai mici, ei pot apela la abonamente şi carduri studenţeşti care le facilitează accesul pe bani puţini în instituţii culturale.


Un student cheltuie 1.600 de lei/lună

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a realizat un studiu printre studenţi pe care l-au numit "Coşul zilnic – Cât avem, cât ne lipseşte" . Acest studiu s-a făcut în 19 universităţi în perioada 7-20 septembrie 2011.

"Cheltuielile au fost calculate pentru o lună, iar rezultatele chestionarului au arătat că un student român cheltuie în medie 1.600 de lei pe lună pentru a se întreţine în perioada studiilor. Această sumă reprezintă media cheltuielilor unui student în România în ceea ce priveşte costurile de cazare, mâncare, transport, igienă personală, cheltuileli necesare procesului de învăţare şi bani de buzunar", detaliează Cezar Hâj, preşedintele ANOSR.

EVZ.ro


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus