Adrian Sandu, tânărul orșovean care muncește pentru a-și înființa propria companie IT
Data: 17-2-2013Încă din copilărie îi plăcea să “meșterească” casetofoanele, televizoarele și instalațiile de lumini pentru bradul de Crăciun, iar astăzi pasiunea pentru IT s-a fructificat în zeci de site-uri web create chiar de către el. Este povestea unui tânăr orșovean pentru care pasiunea a însemnat totul. S-a dedicat trup și suflet IT-ului iar acum visează să își înființeze propria companie în domeniu.
Profil:
Nume: Sandu
Prenume: Adrian Marian
Data și locul nașterii: 29-08-1986, Orșova
Studii: Finanțe Bănci Contabilitate, Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” București (suspendată în ultimul an)
Profesie: Ultimul post ocupat Manager Tehnologia Informației și Comunicațiilor în cadrul unei companii din București.
Actualul post: Liber profesionist / freelancer sau Persoană fizică autorizată în domeniul IT
“Mama mă certa tot timpul”
Pasiunea pentru electronică și mai târziu pentru IT a început încă din anii prunciei. “Îmi plăcea să-mi bag nasul prin aparatele electrice (casetofoane, televizoare, veioze, instalația de lumini pentru bradul de Crăciun) și “meșteream” toată ziua câte ceva până când pocnea siguranța electrică. Parcă și azi o aud pe mama mea țipând la mine că iar fac prostii și mă joc cu curentul”, își aduce aminte Adrian.
Contactul cu primul calculator l-a avut prin clasa a-IV-a și se întâmpla la un vecin acasă. Un an mai târziu, Adrian a început și opționalul de informatică la școală, unde învăța să redacteze diverse caractere și simboluri. “Mai târziu, pe când aveam 12 ani, a apărut prima sală de internet în Orșova și de atunci am devenit un client fidel al sălilor de internet, până când am plecat la facultate”, a continuat Adrian.
Două mari pasiuni: informatica și biologia
La fel de mult cum iubește informatica, Adrian recunoaște că și biologia ocupă un loc special în sufletul lui. “La un moment dat nu știam în ce direcție să merg mai departe. Mi-a plăcut foarte mult anatomia și mai târziu genetica. Am participat la diverse olimpiade locale și județene și deja mă vedeam un mare cercetător în domeniul genetic”, a mărturisit tânărul orșovean. În perioada liceului, Adrian a avut mai multe probleme de sănătate din cauza cărora a acumulat multe absențe. În acea perioadă informatica a câștigat teren și asta deoarece în momentele când nu stătea în pat, Adrian era în fața calculatorului și învăța diverse lucruri.
Specialist în site-rile web
“Cei mai buni prieteni i-am întâlnit datorită pasiunii comune pentru calculatoare. Și într-o zi cum vorbeam despre calculatoare, eu am zis că mi-ar plăcea să aflu cum sunt făcute site-urile web. Atunci, Alin Boiangiu mi-a spus de existența unui program care de obicei venea preinstalat cu sistemul de operare (Windows 98), acel program era Microsoft Front Page Express”, își aduce aminte Adrian.
A urmat o perioadă când tânărul își copia site-uri pe dischete la sala de internet și le aducea acasă, le deschidea în editorul html și modifica un cod, apoi verifica să vadă ce s-a schimbat. Dacă modificările erau ireparabile, o lua de la capăt. După aproximativ un an de zile, tânărul a realizat că putea scrie codul corect pentru a construi un site web de la zero. “Primul site web a fost o pagină personală unde scriam despre mine și prietenii mei. Învățam mereu lucruri noi și le aplicam pe pagina personală”, a recunoscut Adrian.
13 ani de acitivitate
De la primul site web creat și până acum, au trecut aproximativ 13 ani. Prin 2005-2006 Adrian a început să lucreze ca freelancer pe un site de profil, după care a urmat o perioadă activă de învățare și cercetare, motiv pentru care nu a mai avut timp și pentru proiectele online. “Îmi doresc să îmi îndeplinesc visul din copilărie, acela de a-mi înființa propria companie de servicii IT și bineînțeles să am succes cu aceasta”, a încheiat Adrian.
Întrebări și răspunsuri:
Cum te vezi peste zece ani?
Întrebarea asta îmi aduce aminte de interviurile pentru angajare :). Mă văd mai tânăr cu 10 ani și într-o călătorie în jurul pământului.
Cel mai plăcut moment care îți vine în minte de-a lungul carierei tale?
Momentul când am creat pagina http://facebook.com/WebSynapse și am văzut zecile de reacții pozitive, sau momentul când mi-am semnat demisia, încă nu sunt decis.
Ai avut parte de obstacole, care au fost acelea?
Obstacole? Multe! Deși acum le văd ca pe trepte ale dezvoltării mele pe care trebuia să le urc pentru a ajunge unde sunt acum. Și cel mai mare obstacol pentru mine a fost teama de a face acel pas decisiv care schimbă totul, teama de a renunța la “siguranța” pe care mi-o oferea titlul de angajat, pentru a-mi putea urma visul.
Ce fel de sacrificii ai făcut?
Sacrificii facem cu toții, unele mai mari, altele mai mici. În fiecare zi luăm decizii, renunțăm la ceva pentru a obține altceva și așa mai departe. Pot spune că am dedicat zeci de mii de ore pasiunii mele.
Cât de importantă e pentru tine lumea virtuală?
Mare parte din munca mea se realizează în mediul virtual, cei mai buni prieteni i-am întâlnit datorită acestei "lumi" și tot ceea ce vreau să fac mai departe prin intermediul "Web Synapse - Simplify Your Digital World" este legat de aceasta "lume virtuală".
Ce-i place?
Adrian recunoaște că îi place să călătoreasă, să vadă locuri și lucruri noi. Îi mai place să joace șah și adoră jocurile pe calculator, cele de strategie în general. “Îmi plac animalele, am doi câini acasă care mă mai scot din rutina zilnică. Îmi place natura și mă întristez de fiecare dată când văd urmele lăsate de "oamenii civilizați" asupra acesteia”, a mărturisit tânărul orșovean.
Ce nu-i place?
“Nu-mi place să mă trezesc devreme! Eu funcționez după un alt program, 11:00 - 03:00. Nu-mi plac oamenii care cred că le știu pe toate și care vorbesc înainte să gândească”, a conchis Adrian.
Galerie foto
comments powered by Disqus