News Mehedinti

Nicola Dumitrov a rămas singurul orșovean cu diplomă de PICTOR

Nicola Dumitrov a rămas singurul orșovean cu diplomă de PICTOR

Data: 5-7-2013

A reușit să surprindă prin miile de lucrări unice, pictate cu multă răbdare, dragoste și dăruire, iar astăzi se numără printre cei mai cunoscuți pictori ai județului.

Profil:

Născut: 16.06.1955, Orșova, Mehedinți

Studii: Liceul de Arte Plastice

Căsătorit

Pasiune: Pictura

A moștenit pasiunea pentru artă de la tatăl său și reucunoaște cu mândrie că la vârsta de doi ani a pus pentru prima oară mâna pe o pensulă. “Bătrânul meu a fost mult mai talentat ca și mine. De la el am moștenit pasiunea pentru artă, în speță pentru pictură. Îmi aduc aminte că abia așteptam să plece tata de acasă, să mă pot furișa în atelierul lui. Luam pensulele și pânzele lui și mă ascundeam sub pat, unde le mâzgăleam”, povestește orșoveanul.

Își dădea desenele în schimbul unor pixuri

Dacă la început pensula și acuarela erau doar niște simple jucării, cu trecerea anilor domnul Nicola a luat în serios pasiunea și talentul moștenit. În anii de școală, orșoveanul își aduce aminte cum le aducea colegilor desenele lui. Uneori se întâmpla să facă schimb cu aceștia. “Dădeam desene la schimb pentru niște pixuri sau caiete. Nu luam bani pe ele”, spune Nicola. A pictat mii de lucrări, cele mai multe dintre ele ilustrând frumosul peisaj al orașului unde s-a născut. “Am foarte multe picturi pe pânză. Multe peisaje, Clisura Dunării și Cazanele. Am participat o perioadă și la câteva expoziții la Herculane, cât timp mai trăia tatăl meu. Am fost și prin țară cu lucrările mele. Am colaborat cu mulți străini, ba chiar vreme de zece ani de zile am avut un atelier de artă în Iugoslavia”, mărturisește pictorul.

Nicola a pictat și Mănăstirea Mraconia

Nu doar peisajele au fost cele mai inspirate teme de artă ale pictorului orșovean. Acesta a lucrat în toți acești ani și cu foarte multe biserici și mănăstiri din județ și țară. Printre cele mai cunoscute culte religioase la care Nicola a contribuit prin talentul lui se numără mănăstirile Vratna și Mraconia. “Lucrez și în ulei, iar de un timp cu acril. Nu știu...cred că am fost născut pentru așa ceva. Nu e nevoie doar de talent ca să poți realiza lucruri unice, ci și de multă răbdare și ambiție. Trebuie să îți placă foarte mult ceea ce faci”, continuă orșoveanul. Dacă ar fi să o ia de la capăt, Nicola recunoaște cu mâna pe inimă că ar urma același drum. Cu toate acestea bărbatul are o mare dezamăgire. “E dureros faptul că lumea în general, nu fac referire doar la județul sau zona noastră, nu mai apreciază arta. Singurele lucrări pentru care se scot bani frumoși din buzunar sunt cele foarte vechi. În rest, nu se mai pune preț pe tablouri sau alte lucrări de artă. Cu pictura mori de foame, nu se câștigă bani din așa ceva, totul se rezumă la pasiune”, explică Nicola.

Și-a amenajat un atelier chiar la el acasă

Locul unde se simte în largul lui și poate să uite de problemele cotidiene este atelierul lui de pictură, amenajat chiar de către el. În curtea casei se înalță o mansardă mică la bazele căreia stau câteva scări din lemn. Un loc simplu, modest, dar cu foarte multe amintiri: tablorui, vopsele, pensule, caricaturi, instrumente muzicale. “Eu mi-am amenajat singur acest pod. Mă pricep și în construcții. Aici este atelierul meu de pcitură, locul unde mă regăsesc sufletește. Aici vin de câteva ori pe zi pentru a-mi pune gândurile în ordine”, încheie pictorul orșovean.

Întrebări și răspunsuri:

De ce are nevoie un pictor în afară de talent?

De multă răbdare, ambiție și putere de muncă. Nu este deloc ușor să te dedici artei, dar atâta vreme cât îți place ceea ce faci, cred că lucrurile vin de la sine.

Cât de apreciată mai este arta în zilele de astăzi?

Din păcate deloc. Oamenii nu mai pun preț pe lucrurile cu valoare culturală. Tinerii au cu totul alte priorități, poate chiar și viața în sine ne face să gândim mai repezit și să nu mai fim interesați de adevăratele valori.

Copiii dumneavoastră v-au moștenit talentul?

Fata mea s-a înscris la Liceul de Artă dar a renunțat ulterior. Cred că nu mai am la cine să transmit această pasiune. Cu părere de rău dar cred că sunt ultimul…odată cu mine va muri și pasiunea pentru pictură.

Ce-i place?

Nicola Dumitrov recunoaște că a avut o perioadă când scria și poezii. “Îmi place tot ce ține de artă și design. Fac și caricaturi, îmi mai place sculptura foarte mult dar din păcate a trecut ceva timp de când nu am mai cioplit”, mărturisește orșoveanul.

Ce nu-i place?

“Nu îmi plac problemele, ca oricărui om de altfel. Mă deranjează faptul că mulți dintre noi sunt săraci iar lucrurile nu par să se îndrepte prea curând. Situația este foarte grea pentru toată lumea”, recunoaște Nicola Dumitrov.


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus