Nicola Dumitrov a rămas singurul orșovean cu diplomă de PICTOR
Data: 5-7-2013A reușit să surprindă prin miile de lucrări unice, pictate cu multă răbdare, dragoste și dăruire, iar astăzi se numără printre cei mai cunoscuți pictori ai județului.
Profil:
Născut: 16.06.1955, Orșova, Mehedinți
Studii: Liceul de Arte Plastice
Căsătorit
Pasiune: Pictura
A moÈ™tenit pasiunea pentru artă de la tatăl său È™i reucunoaÈ™te cu mândrie că la vârsta de doi ani a pus pentru prima oară mâna pe o pensulă. “Bătrânul meu a fost mult mai talentat ca È™i mine. De la el am moÈ™tenit pasiunea pentru artă, în speță pentru pictură. Îmi aduc aminte că abia aÈ™teptam să plece tata de acasă, să mă pot furiÈ™a în atelierul lui. Luam pensulele È™i pânzele lui È™i mă ascundeam sub pat, unde le mâzgăleam”, povesteÈ™te orÈ™oveanul.
ÎÈ™i dădea desenele în schimbul unor pixuri
Dacă la început pensula È™i acuarela erau doar niÈ™te simple jucării, cu trecerea anilor domnul Nicola a luat în serios pasiunea È™i talentul moÈ™tenit. În anii de È™coală, orÈ™oveanul îÈ™i aduce aminte cum le aducea colegilor desenele lui. Uneori se întâmpla să facă schimb cu aceÈ™tia. “Dădeam desene la schimb pentru niÈ™te pixuri sau caiete. Nu luam bani pe ele”, spune Nicola. A pictat mii de lucrări, cele mai multe dintre ele ilustrând frumosul peisaj al oraÈ™ului unde s-a născut. “Am foarte multe picturi pe pânză. Multe peisaje, Clisura Dunării È™i Cazanele. Am participat o perioadă È™i la câteva expoziÈ›ii la Herculane, cât timp mai trăia tatăl meu. Am fost È™i prin È›ară cu lucrările mele. Am colaborat cu mulÈ›i străini, ba chiar vreme de zece ani de zile am avut un atelier de artă în Iugoslavia”, mărturiseÈ™te pictorul.
Nicola a pictat și Mănăstirea Mraconia
Nu doar peisajele au fost cele mai inspirate teme de artă ale pictorului orÈ™ovean. Acesta a lucrat în toÈ›i aceÈ™ti ani È™i cu foarte multe biserici È™i mănăstiri din judeÈ› È™i È›ară. Printre cele mai cunoscute culte religioase la care Nicola a contribuit prin talentul lui se numără mănăstirile Vratna È™i Mraconia. “Lucrez È™i în ulei, iar de un timp cu acril. Nu È™tiu...cred că am fost născut pentru aÈ™a ceva. Nu e nevoie doar de talent ca să poÈ›i realiza lucruri unice, ci È™i de multă răbdare È™i ambiÈ›ie. Trebuie să îÈ›i placă foarte mult ceea ce faci”, continuă orÈ™oveanul. Dacă ar fi să o ia de la capăt, Nicola recunoaÈ™te cu mâna pe inimă că ar urma acelaÈ™i drum. Cu toate acestea bărbatul are o mare dezamăgire. “E dureros faptul că lumea în general, nu fac referire doar la judeÈ›ul sau zona noastră, nu mai apreciază arta. Singurele lucrări pentru care se scot bani frumoÈ™i din buzunar sunt cele foarte vechi. În rest, nu se mai pune preÈ› pe tablouri sau alte lucrări de artă. Cu pictura mori de foame, nu se câÈ™tigă bani din aÈ™a ceva, totul se rezumă la pasiune”, explică Nicola.
Și-a amenajat un atelier chiar la el acasă
Locul unde se simte în largul lui È™i poate să uite de problemele cotidiene este atelierul lui de pictură, amenajat chiar de către el. În curtea casei se înalță o mansardă mică la bazele căreia stau câteva scări din lemn. Un loc simplu, modest, dar cu foarte multe amintiri: tablorui, vopsele, pensule, caricaturi, instrumente muzicale. “Eu mi-am amenajat singur acest pod. Mă pricep È™i în construcÈ›ii. Aici este atelierul meu de pcitură, locul unde mă regăsesc sufleteÈ™te. Aici vin de câteva ori pe zi pentru a-mi pune gândurile în ordine”, încheie pictorul orÈ™ovean.
Întrebări È™i răspunsuri:
De ce are nevoie un pictor în afară de talent?
De multă răbdare, ambiÈ›ie È™i putere de muncă. Nu este deloc uÈ™or să te dedici artei, dar atâta vreme cât îÈ›i place ceea ce faci, cred că lucrurile vin de la sine.
Cât de apreciată mai este arta în zilele de astăzi?
Din păcate deloc. Oamenii nu mai pun preÈ› pe lucrurile cu valoare culturală. Tinerii au cu totul alte priorități, poate chiar È™i viaÈ›a în sine ne face să gândim mai repezit È™i să nu mai fim interesaÈ›i de adevăratele valori.
Copiii dumneavoastră v-au moștenit talentul?
Fata mea s-a înscris la Liceul de Artă dar a renunÈ›at ulterior. Cred că nu mai am la cine să transmit această pasiune. Cu părere de rău dar cred că sunt ultimul…odată cu mine va muri È™i pasiunea pentru pictură.
Ce-i place?
Nicola Dumitrov recunoaÈ™te că a avut o perioadă când scria È™i poezii. “Îmi place tot ce È›ine de artă È™i design. Fac È™i caricaturi, îmi mai place sculptura foarte mult dar din păcate a trecut ceva timp de când nu am mai cioplit”, mărturiseÈ™te orÈ™oveanul.
Ce nu-i place?
“Nu îmi plac problemele, ca oricărui om de altfel. Mă deranjează faptul că mulÈ›i dintre noi sunt săraci iar lucrurile nu par să se îndrepte prea curând. SituaÈ›ia este foarte grea pentru toată lumea”, recunoaÈ™te Nicola Dumitrov.
Galerie foto
comments powered by Disqus