News Mehedinti

Nicolae Lohon a lăsat jurnalismul pentru uniforma de polițist

Nicolae Lohon a lăsat jurnalismul pentru uniforma de polițist

Data: 9-8-2013

A lucrat doi ani de zile ca jurnalist la trustul media RTS, după care în anul 2006 a fost admis ca subofițer la ISU iar astăzi ocupă funcția de purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți.

Profil:

Data nașterii: 27 aprilie 1979, Drobeta Turnu Severin

Ultima școală absolvită: În 2007 Master “Comunicare situații de criză”, Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” Arad

Familie: căsătorit, 2 copii

Ambiția și puterea de muncă l-au ajutat să treacă de la o profesie la alta și să demonstreze faptul că orice este posibil atâta vreme cât există voință. Nicolae Lohon, Nicu, cum îi spun apropiații a cochetat timp de doi ani de zile cu mass media, ca jurnalist la trustul RTS. A plecat din presă dar soarta a făcut în așa fel încât să rămână strâns legat de acest domeniu. Până să fie purtător de cuvânt la Inspectoratul Județean de Poliție Mehedinți, Nicolae Lohon a activat ca subofițer la ISU Mehedinți. “În anul 2006, sfârşitul lunii august (mai exact 25.08.2006) am susţinut examenul de admitere (alături de alţi candidaţi) la Compartimentul Informare şi Relaţii Publice din cadrul ISU Mehedinţi, structură coordonată la acea vreme de unul dintre cei mai buni comunicatori, maiorul Liviu Borugă. În urma examenului am fost admis ca subofiţer, iar bucuria a fost cu atât mai mare cu cât două zile mai târziu mă căsătoream (un cadou binemeritat, după alţi doi ani ca jurnalist la trustul RTS). La ISU Mehedinţi am descoperit oameni deosebiţi, dornici să te ajute acolo unde te-ai împotmolit şi să-ţi aprecieze munca acolo unde ai reuşit”, își aduce aminte Nicolae Lohon.

Visul devenise realitate

Doi ani mai târziu, i s-a ivit oportunitatea  de a ocupa funcţia de comandant gardă la unitatea de elită a ISU Mehedinţi şi anume Detaşamentul de Pompieri Drobeta. “Trecut prin rândurile bibliografiei, m-am pus şi de această dată cu burta pe carte dată fiind concurenţa acerbă acolo unde eu optasem. După luni de învăţat şi studiat, am reuşit ceea ce-mi propusesem: să devin ofiţer în rândul  Detaşamentului de Pompieri Drobeta”, a povestit Lohon. La cinci luni de la intrarea în corpul ofiţerilor, lui Nicu i s-a ivit o nouă şansă, cea de a deveni purtătorul de cuvânt al Poliţiei Mehedinţene, dată fiind experienţa acumulată. “Fără a ezita prea mult, bineînţeles după consultarea familiei, m-am hotărât să accept “oferta” făcută şi iată-mă, de la 01 martie 2009, purtător de cuvânt al Poliţiei Mehedinţene”, a adăugat Nicu.

Acomodarea a fost ușoară

Tânărul polițist povestește că acomodarea a fost uşoară din punct de vedere al relaţiilor interumane. A găsit oameni deschişi, sociabili, motivaţi în ceea ce fac, înţelegători, însă acomodarea din punct de vedere al meseriei în sine, a fost destul de grea, dat fiind spectrul foarte larg al activităţilor poliţieneşti. “Rolul purtătorului de cuvând a devenit important odată cu numirea la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi a comisarului şef dr. Constantin Ştefan Ponea, un comandant tânăr la care am găsit receptivitate şi sprijin în realizarea a ceea ce ne-am propus: promovarea permanentă şi obiectivă a imaginii Poliţiei Mehedinţene, o propritate ce nu putea fi dusă la bun sfârşit fără sprijinul necontenit al mass-mediei”, a punctat Nicu. În materie de schimbare purtătorul de cuvânt spune că și-ar dori să amenajeze un spaţiu destinat mas-mediei, o sală de conferinţe special amenajată, un loc de primire al jurnaliştilor. “Mi-aș dori să schimb câteva mentalităţi în relaţia poliţist-jurnalist dar şi felul propriu de a gândi al unor jurnalişti care susţin permanent că „poliţiştii ar trebui să-i cunoască şi să facă excepţie în anumite cazuri de la aplicarea legii”, lucru care pentru mine este imposibil oricât de bună ar fi relaţia jurnalist-purtător de cuvânt, pentru că, legea trebuie aplicată cu fermitate indiferent de calitatea contravenientului sau infractorului”, a încheiat Nicolae Lohon.

Întrebări și răspunsuri:

Ce presupune această funcție?

Funcţia deţinută te plasează permanent lângă echipa managerială a inspectoratului, în mijlocul evenimentelor şi bineînţeles, acolo unde este nevoie de tine, pentru că ofiţerul de presă trebuie să cunoască permenent ce se întâmplă pe raza judeţului şi ce măsuri s-au luat şi asta nu pentru conştiinţa proprie ci pentru o informare corectă atât a jurnaliştilor cât şi a opiniei publice.

Au existat momente grele de-a lungul carierei?

Dacă vorbim despre momentele grele, cred că la un moment dat, făcând asta zi de zi, nu mai faci diferenţa între un moment dificil şi unul uşor, totul devine normal, obişnuit. Din punctul meu de vedere nu cred că există momente grele ci doar purtători de cuvând nedocumentaţi, pentru că atunci când deţii informaţia completă este doar o chestiune de orientare, te poţi juca cu cuvintele.

Prefer să fiu în mijlocul acţiunii decât să întocmesc documente la birou. De altfel, şi dumneavoastră aţi observat că aproape săptămânal filmez şi fotografiez munca şi rezulatele colegilor mei.

Sacrificii au existat?

În ceea ce priveşte sacrificiile categoric vorbind de familie, nu de puţine ori au fost situaţii când în miez de noapte a trebuit să plec la evenimente ce erau de competenţa noastră (perchezitii, razii şi controale, accidente, conflicte, etc) dar, de fiecare dată, atunci când erau necesare una sau două zile libere pentru rezolvarea unor probleme personale am găsit întelegere la comanda inspectoratului şi acesta este unul din aspectele care te motivează.

Ce îi place?

“Pasiunile în afara serviciului sunt cei doi băieţi ai mei, Raul şi Alex, alături de care îmi petrec majoritatea timpului. Ne place să călătorim, să ascultăm muzică însă prioritară pentru mine, ținând cont că vor merge la şcoală în acest an, este educaţia lor care m-a preocupat din prima zi de viaţă”, a punctat Nicu. Acesta mai spune că și-ar dori să găsească timpul necesar pentru a vizita întreaga ţară pentru că nu a avut ocazie decât parţial.

Ce nu-i place?

Nicu recunoaște că detestă prostia şi îi displac oamenii care au impresia că le ştiu pe toate.

 

 


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus