News Mehedinti

Șantierul Naval Orșova, cândva citadela industrială a oraşului

Șantierul Naval Orșova, cândva citadela industrială a oraşului

Data: 26-3-2013

O plimbare pe insulă în aerul curat aduce cu mine şi amintiri. Stând pe o bancă şi privind spre macaralele ce se zăresc la Şantierul Naval din Orşova, fără să vreau îmi vine în minte forfota ce se forma în fiecare dimineaţă când oamenii mergeau la lucru. Câte trei sau patru autobuze pline parcau în faţa Şantierului iar din ele coborau muncitorii care lucrau aici. Mulţi descriau Şantierul ca fiind mândria oraşului la acea vreme. Sute de oameni lucrau la construcţia vapoarelor care în majoritatea cazurilor erau exportate în Olanda.

Muncitorii erau bine plătiţi şi erau mulţumiţi. Cu aproximativ  800-1.000 de muncitori, Șantierul Naval era citadela industrială a orașului Orșova. Cu timpul au răsărit pe piaţă reducerile de personal, iar acum, din păcate, Şantierul supraviețuiește cu circa 200-300 de muncitori. Managerul a fost şi el schimbat, iar astăzi mulţi se întreabă care va fi viitorul Şantierului?!

Peste o sută de ani de istorie

Generaţii întregi de oameni s-au perindat prin această locaţie. Şantierul a luat fiinţă in 1890, ca un mic atelier destinat reparării navelor ce participau la construirea canalului navigabil de la Porţile de Fier - SIP Iugoslavia şi a avut o dezvoltare constantă în timp, cunoscând o evoluţie spectaculoasă după anul 1991 când s-a schimbat forma de organizare şi denumirea, înfiinţându-se societatea pe acţiuni SC Şantierul Naval Orşova SA. Astăzi, societatea este sută la sută privată, pe acţiuni. Doar câţiva oameni, îi numeri pe degetele de la o mână câştigă sute de mii de lei noi, lunar.

Profit de zece ori mai mare

După un simplu search pe Google, orice necunoscător îşi dă seama cât de înfloritoare a fost această societate cândva. În iarna lui 2006, de pildă, Şantierul Naval Orşova a obţinut în primele nouă luni ale anului un profit net de 5,88 milioane lei (1,6 milioane euro), de peste zece ori mai mare decât nivelul de 571.000 lei înregistrat în perioada similară din 2005. Tot în acea perioadă cifra de afaceri a urcat cu 15,5%, la 55,8 milioane lei (15,6 milioane euro). Comenzile veneau lanţ. Oamenii lucrau pe brânci, iar dovada a venit un an mai târziu.  În primăvara anului 2007, Şantierul Naval Orşova a încheiat contracte de construcţii în valoare de 19,57 milioane de euro, prin care urma să livreze unor firme din Olanda zece nave în perioada 2008-2009. Cel mai mare contract, în valoare de 8,29 milioane de euro, a fost semnat cu firma Bylsma Projects BV, şi presupunea construirea şi livrarea a două tancuri chimice şi două nave tip push combination. Exemplele sunt multe. Internetul scoate la suprafaţă cifre de afaceri greu de imaginat pentru o instituţie plasată într-un oraş cu aproximativ 12.000 de locuitori, precum Orşova. Aşa cum au venit, aşa s-au şi epuizat.

Societatea se confruntă cu lipsă de comenzi

Disponibilizările au început din 2011. Cu toate că societatea a înregistrat profit până de curând, oamenii nu au scăpat de disponibilizări. Lipsa de comenzi a determinat conducerea Şantierului Naval Orşova să vină cu veşti tot mai proaste. Peste o sută de angajaţi au fost trimişi acasă, iar viitorul societăţii continuă să fie incert.

Salarii cu multe zerouri...doar pentru directori

Directorii sunt singurii care au rămas cu buzunarele pline, cel puţin aşa arată ultima declaraţie de avere a domnului Sperdea care câştigă lunar undeva la 12.000 de lei noi. Suma ridică anumite semne de întrebare şi asta deoarece se pare că în momentul în care a completat declaraţia de avere, domnului Sperdea nu i-a scris foarte bine pixul, cu greu descifrându-se colosala sumă pe care acesta o primeşte lunar de la Şantierul Naval Orşova.


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus