Statuia lui Decebal concurează cu Statuia Libertății din SUA, fiind cu doar șase metri mai mică decăt aceasta
News Mehedinti

Statuia lui Decebal concurează cu Statuia Libertății din SUA, fiind cu doar șase metri mai mică decăt aceasta

Statuia lui Decebal concurează cu Statuia Libertății din SUA, fiind cu doar șase metri mai mică decăt aceasta

Data: 26-8-2013

La graniÅ£a dintre România ÅŸi Serbia, într-un loc deosebit de minunat unde CarpaÅ£ii întâlnesc Dunărea, natura a format aÅŸa numitul La Cazane. Aici, La Cazane, Dunărea se îngustează între pereÅ£ii înalÅ£i de piatră, iar curenÅ£ii puternici dau senzaÅ£ia că apa este într-o continuă fierbere. Peisajului spectaculos i s-a alăturat nu demult o maiestuoasă statuie care îl înfăţiÅŸează pe ultimul rege al dacilor, Decebal. Lucrarea a fost făcută datorită binecunoscutului istoric amator ÅŸi om de afaceri Iosif Constantin Drăgan, el fiind cel care a promovat ÅŸi finanÅ£at ideea acestei sculpturi deosebite.

Cu 6 metri mai mică decât Statuia Libertăţii

Statuia lui Decebal se află între localităţile EselniÅ£a ÅŸi Dubova, la aproape 20 de kilometri de oraÅŸul OrÅŸova. LocaÅ£ia este deosebită întrucât se află într-un peisaj natural spectaculos, acolo unde MunÅ£ii CarpaÅ£i întâlnesc Dunărea. Sculptată în malul stâncos al Dunării, statuia este cea mai înaltă sculptură în piatră din EuropaÅŸi reprezintă chipul lui Decebal, ultimul rege al dacilor.

Înaltă de 55 de metri ÅŸi lată de 25 de metri, Statuia lui Decebal de La Cazane de departe concurează cu Statuia Libertăţii din SUA, fiind cu doar ÅŸase metri mai mică decât aceasta din urmă. Aici, în locul unde sălăşluieÅŸte minunata creaÅ£ie înfăţiÅŸându-l pe Decebal, Dunărea atinge adâncimea cea mai mare,  de 120 de metri. Alte dimensiuni fizionomice ale statuii sunt: lungimea ochilor – 4,3 m, lungimea nasului – 7 m, iar lăţimea nasului este de 4 m.

Accesul spre La Cazane se face prin oraÅŸul OrÅŸova spre localităţile Moldova Nou, EÅŸelniÅ£a ÅŸi Dubova, iar după 25 de kilometri de mers cu maÅŸina se intră în defileu. De asemenea, se poate ajunge ÅŸi cu bărcile, care pleacă regulat din OrÅŸova. Odată ajunÅŸi acolo, o frumuseÅ£e de nedescris te izbeÅŸte ÅŸi îÅ£i dă senzaÅ£ia că trăieÅŸti într-un vis. Panorama îÅ£i taie răsuflarea, iar vegetaÅ£ia mediteraneană ÅŸi priveliÅŸtea sunt de o măreÅ£ie de care cu greu te poÅ£i despărÅ£i.

Lucrare realizată de 12 arhitecÅ£i în doar 10 ani

Ideea construirii acestei minunate statui aparÅ£ine omului de afaceri, ÅŸi în acelaÅŸi timp un pasionat al istoriei, Iosif Constantin Drăgan, întreaga lucrare desfăşurându-se pe parcursul a zece ani, între 1994 ÅŸi 2000. Un timp destul de scurt pentru o asemenea operă de artă, la care au trudit mâinile a 12 arhitecÅ£i. Comparativ cu sculpturile de pe Muntele Rushmore asemănătoare cu aceasta, ele au fost realizate în 14 ani, la acel proiect lucrând peste 300 de sculptori alpiniÅŸti, în timp ce Statuia lui Decebal de La Cazane a fost realizată într-un timp mai scurt ÅŸi doar 12 persoane au lucrat la realizarea ei.

A fost o lucrare extrem de periculoasă de realizat, din cauza înălÅ£imii ÅŸi a viperelor, însă cu toate acestea, ea a fost finalizată în ciuda tuturor pericolelor. Totul a început în vara anului 1994, când s-au defriÅŸat copacii care împădureau stânca. După care s-a trecut la curăţarea stâncilor ÅŸi a rocilor, care puneau foarte mult în pericol viaÅ£a oamenilor.

Toate uneltele folosite au fost transportate cu barca ÅŸi cu saci a câte 40-50 de kilograme în spinare, zona fiind destul de greu de explorat cu utilaje grele. Peste o tonă de dinamită s-a folosit la realizarea lucrării sculptate. Cei 12 sculptori care au trudit la realizarea minunatei opere în stâncă au lucrat în două ture a câte ÅŸase ore pe zi ÅŸi doar în perioada martie-octombrie a fiecărui an, când natura ÅŸi vremea le permitea accesul pe stânci. Nu a fost deloc uÅŸor ceea ce au făcut aceÅŸti oameni aici,toate operaÅ£iunile fiind de dificultate foarte mare, în frunte cu cea de manevrare a schelelor.

În perioadele de vară, chinul era cu atât mai mare, întrucât stânca se încingea, iarcondiÅ£iile de lucru erau insuportabile. Din cauza condiÅ£iilor dificile de lucru, în cei 10 ani cât a durat lucrarea, au avut loc ÅŸi accidente neplăcute la care au fost supuÅŸi arhitecÅ£ii. Cinci dintre ei au căzut la un moment dat în gol de pe schelă, întrucât două pitoane de susÅ£inere au fost smulse dimprejurul stâncii, însă, din mare fericire au trecut cu bine peste accident, fără să sufere răni grave.

 După cei 10 ani de muncă trudită, o mare operă de artă ieÅŸi la iveală. FrumuseÅ£ea sa este impresionantă ÅŸi completează un peisaj mirific acolo unde Dunărea parcă fierbe în cazane.

DECEBAL REX – DRAGAN FECIT

Ca semn de recunoÅŸtinţă pentru cel care a pus în practică lucrarea construirii minunatei sculpturi, sub capul lui Decebal se află o inscripÅ£ie scrisă în latină, sculptată ÅŸi ea în stâncă, DECEBAL REX – DRAGAN FECIT, adică Regele Decebal, făcut de Drăgan.

Prin construcÅ£ia acestei statui sculptate în munte, dorinÅ£a lui Iosif Constantin Drăgan a fost aceea de a comemora ÅŸi, totodată, de a demonstra contribuÅ£ia românilor la formarea culturii europene. El a pornit de la premisa că identitatea culturală a românilor se defineÅŸte în special prin originea noastră dacă-tracă. EVZ.ro

 

 

 


Galerie foto



Urmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus