News Mehedinti

Piept de Vită la tigaie și copt pe grătar

Piept de Vită la tigaie și copt pe grătar

Data: 2-9-2013

Ingrediente:

o bucată de piept de vită aprox 1,5 kg, sare, piper, usturoi uscat, curry, ardei iute uscat toate după gust, 3 morcovi, 1 fir de țelină tulpină, 1 ceapă roșie, 1 ardei, rosmarin după gust (sau cimbru ori oregano), 1 linguriță boia de ardei dulce, 3 linguri muștar, ulei sau untură, bulion de roșii (de preferat de casă dar se poate folosi și 3 conserve de cumpărat, făină/amidon alimentar circa 3-4 linguri (depinde de cât de mult sos vreți să faceți).

Preparare

Brisket este parte de la pieptul de vită sau vițel sau de la toracele inferior, care este plină de arome și se potrivește perfect la gătitul lent. Se pune într-un păharel sarea, piperul usturoiul uscat, curry și câțiva fulgi de ardei uscat și se amestecă bine. Ăsta va fi condimentul cu care vom freca bine de tot carnea pe ambele părți. Spălăm carnea de vită. În general ea se vinde cu un strat grosuț de grăsime pe partea superioară. Stratul ăsta se lasa pe carne pentru că se va topi parțial la fiert/copt și va da suculența cărnii la final precum și aspectul gelatinos atât de bine cunoscut.
Se așează într-o tigaie (cratiță) cu pereții mai înalți un gratar, pe el se pune untura sau se toarnă uleiul și se așează deasupra carnea frecată bine cu condimentele. Se curăță și se spală după care se toacă legumele și zarzavaturile, se amestecă cu sare și boia după gust și se adaugă rosmarinul tocat mărunt de tot după care se presară și ele peste carne. Se pune muștar deasupra, se adaugă apă circa o cană și jumătate sau două, se acoperă cu un capac sau cu hârtie de copt și deasupra ei folie de aluminiu, se închide ermetic pentru a reține în interior aburii. Hârtia de copt se pune între carne/muștar și folia de aluminiu pentru a preveni o eventuală oxidare sau reacție negativă dintre legume/zarzavaturi și aluminiu. Se preîncălzește grătarul la temperatura medie spre mare și se așează tigaia înăuntru. Se ține pe foc 3-4 ore sau până intră furculița ușor în carne.
Cand este gata carnea se îndepartează de pe grătar se așează pe un platou și se lasă deoparte. Din tigaie se adună resturile de legume care sunt super fierte, se strecoară sucul rămas, se pune deoparte. În altă tigaie punem puțin ulei și amidon alimentar și dinstuim puțin dar nu prăjim, adăugăm apoi o sticlă de bulion de roșii și o parte din lichidul strecurat și pus deoparte. Fierbem până la îngroșare după care îndepărtăm de pe foc. Legumele le punem la blender sau le presăm cu dosul unei linguri de supă printr-o sită deasă. Pasta obținută se adaugă la sosul de roșii. Se mai dă un clocot și dacă este prea gros sosul se mai adaugă apă. Se servește carnea la temperatura camerei poate doar puțin mai călduță cu sos deasupra și cu o garniture de cartofi natur sau pireu.

Rețeteculinare.ro

 


Galerie foto



Urmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus