News Mehedinti

Localitatea Svinița mereu în centrul activităților cultural-artistice

Localitatea Svinița mereu în centrul activităților cultural-artistice

Data: 22-8-2013

De curând, frumoasa localitate a participat la mai multe evenimente privind tradițiile populare

Luna august este una extrem de încărcată pentru Svinița, localitate devenită celebră prin rețetele unice din partea locului

În perioada 09-11 august 2013, Svinița a fost invitată la Festivalul Național al Tradițiilor Populare, ediția a XI-a și la a XXX-a ediție a Târgului Creatorilor Populari din România organizatela Muzeulîn aer liber Dumbrava Sibiului. “La Sibiu ne-am deplasat cu Formația de dansuri populare românești și sârbești ,,DUNAV”  a comunei Svinița împreună cu formația de muzică populară ,,FRAȚII BALACI”. Noi am făcut parte din delegația județului Mehedinți, împreună cu formația de dansuri populare din Ponoare și Fanfara de Godeanu. Au participat și județele Călărași și Bihor”, a declarat primarul localității Svinița, Nicolae Curici.

Aplaudați la scenă deschisă

În prima seară, formația de dansuri populare a susținut un program artistic constând în patru suite de dansuri populare sârbești și românești împreună cu Formația “BALACI”, bucurându-se de un succes deosebit și aplauze la scenă deschisă din partea celor prezenți la eveniment. “Pe lângă formațiile de dansuri și muzică am prezentat și rețete tradiționale din partea locului. Cei patru bucătari cu care ne-am deplasatla Sibiuau prezentat rețete specifice locului: ciorba de pește, saramura de pește, pleșcavița de pește, pleșcavița din carne de porc ăi vita, lipii (pogace), mălai umplut, brânzoaice, dulceața de smochine, țuica și vinul din Svinița”, a spus Milca Balaci, din echipa de organizare a Sviniței.

Pregătiri pentru un nou eveniment la muzeul Dumbrava din  Sibiu

Toate felurile de mâncare au fost foarte apreciate  și lăudate încât chiar directorul muzeului a rămas plăcut impresionat și le-a mulțumit echipei din Svinița pentru prestația avută, răsplătindu-i cu o nouă invitație în luna octombrie 2013, pentru a participa încă o dată la muzeul Dumbrava din Sibiu. “Noi svinicenii suntem legați și sufletește de acest muzeu unde se găsește moara cu ciutură și moara cu butoni  din Svinița de pe valea Ilișova, mutate în anii 1974. Au fost trei zile deosebite pentru tinerii din Svinița pentru că in timpul liber am vizitat Sibiul plin de istorie, cu toate clădirile vechi, piețele, ulițele, etc. De asemenea am participat la galeria de poze și artă din vechea insulă Ada- Kaleh, care astăzi este sub ape iar cei care au trăit acolo sau au vizitat-o, greu o uită deoarece a fost ceva deosebit”, a adăugat Milca Balaci.

Prezenți la Festivalul “Ponoare-Ponoare” și Festivalul Lubeniței

Pe lângă participarea la Sibiu, Formația de dansuri “DUNAV”, în ziua de 04 august a.c. s-a deplasat la Ponoare la Gala Laureaților ediției a-VIII-a a Festivalului Național Concurs de Folclor ,,PONOARE – PONOARE”,  iar pe 16 - 17 august au fost oaspeții celor din comuna

Gottlob, județul Timiș, comună aflată la circa 50  km de Timișoara, cândva locuită de nemți, în prezent de toate naționalitățile. “Am fost invitați la “FESTIVALUL LUBENIȚEI”, o sărbătoare tradițională pentru cei din Gottlob. Aici se cultivă cele mai mari și gustoase lubenițe din țară.

Când am ajuns în Gottlob am fost întâmpinați de primar și viceprimar cunoștinte mai vechi ale comunei Svinița care ne-au primit după vechiul obicei, cu pâine și sare.  Acolo am găsit o comună curată, bogată, cu oameni gospodari, vrednici și foarte primitori și ospitalieri, condusă de niște edili destoinici. Seara, formația de dansuri “DUNAV” și “FRAȚII BALACI”  i-au  încântat pe cei din Gottlob cu dansuri populare sârbești și românești împreună cu cântece populare sârbești și românești interpretate de soliștii Corina Zarva și Drăgan Marcovici”, a punctat edilul șef din Svinița. La final, svinițenii au fost aplaudați minute în șir la scenă deschisă, publicul fiind de-a dreptul surprins de prestația tinerilor precum și de smochinele care au fost împărțite printre spectatori, mulți dintre ei recunoscând că au văzut aceste fructe crude pentru prima dată.

 

 

 


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus