News Mehedinti

Svința a participat la Festivalul Măceșelor din Serbia

Svința a participat la Festivalul Măceșelor din Serbia

Data: 28-10-2013

Formatia artstica ,,Dunav,, din Svinita a paricipat la ed. a-VII-a a Festivalului Măceşelor din Serbia- localitatea Novo Korito, la invitatia Organizatiei de Turism din Bor si a Organizatiei Soko din Bor.

Novo Korito este un sat la o departare de 80 km de Bor , in apropiere de  Kniajevaţ (Knjazevac ),lânga granita cu Bulgaria,  unde se organizeaza” Șipuriada ” de 7 ani, un festival in cinstea maceselor, fructe care sunt foarte apreciate si  flosite in diverse forme.

Satul este asezat pe un loc pitoresc dar este aproape pustiu, in prezent avand circa 200 de locuitori , in principal batrani. Organizatiile  de tuism din Bor si Knjazevac  organizeaza acest festival cu scopul de a se promova produsele locale si de a aduna pe toti fiii satului plecati peste hotare.

Manifestatia culturala  avut loc in centru, la caminul cultural, unde s-a adunt un numar mare de vizitatori. Au fost expuse standuri cu produse din macese: gem, sirop, țuica,ceaiuri, precum si produse din alte fructe, din miere de albine, produse de artizanat, obiecte confectionate de copii si suveniruri.  “Noi am vizitat cu interes toate aceste standuri ca sa putem copia exemple bune de urmat pentru Festivalul Smochinelor din Svinita. Ne-am gandit ca ar fi bine sa facem si noi suveniruri si lucruri de mana pe care sa le expunem la festivalul nostru ca sa diversificam oferta pentru turisti”, a declarat primarul Sviniței, Nicolae Curici.

Spectacolul a fost sustinut de formatia noastra artistica „Dunav „ cu dansuri populare sârbesti si ramânesti, a cantat formatia  „Fraţii Balaci” cu solista vocala Corina Zarva, iar din partea gazdelor a fost un ansamblu de dansuri din orasul Kniajevaţ.

“La terminarea spectacolului, am fost invitati la masa unde am servit traditionala fasole la cazan, prajituri si produse din macese cu renumita tuica de macese care avea circa 55 – 60 grade. Seara dupa o plimbare prin vechiul oras Knjazevat cu ruinele romane de la Ravno, cu 2 ghizi  care ne-au pus in tema toata istoria Knjazevatului de peste 2000 de ani, cu cea ce se petrece in present , cu depopularea masiva a intregii regiuni , am servit cina  pe malul Timocului, intr-un restaurant traditional, frumos aranjat, cu mancare excelenta si ecologica. In Bor am vizitat orasul, cu cele mai importante puncte de atractie turistica, iar de remarcat a fost parcul – muzeu al utilajelor miniere din bulevardul central, cu un camion numit damper de peste 100 de tone ( se vede in poze ). Lânga Bor este o exploatatie miniera si topitorie de oţel si aur, unde lucraza foarte multi oameni. Am inoptat la doua pensiuni din renumita statiune balneara Baile Breskovacia, langa Bor, vizitate de knejii si regii Serbiei inca din cele mai vechi timpuri. ( Kneaz Miloş, Karageorge , care au avut si proprietati acolo, astazi fiind case memoriale ). In aceasta statiune sunt izvoare termale bune pentru  afectiuni oculare,  nervoase, ale organelor interne etc. si vine foarte multa lume la baza de tratament. Ne-am intors duminica seara obositi, dar satisfacuti  ca  am prezentat un frumos spectacol artistic, ca lumea care ne-a vazut nu o sa ne  uite prea curand si ca am fost ambasadorii Svinitei pe meleagurile oraselor Bor si Knjazevat pe care ii asteptam la Festivalul Smochinelor. Multumim pe aceasta cale U.S.R. din Timisoara care intotdeauna ne-a sprijinit financiar la toate actiunile culturale si sportive, cu care    reusim sa ne pastram identitatea,  sa promovam traditia, limba, portul, obiceiurile si am facut ca numele de Svinita sa se auda  aproape in toata Romania si jumatate din Serbia”, a mai povestit primarul Nicolae Curici.

 

 

 

 

 

 


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus