News Mehedinti

Coordonatorul campaniei de vaccinare are veÅŸti bune: 90.000 de români, deja programaÅ£i pentru imunizare

Data: 4-1-2021

Valeriu Gheorghiţă a făcut referire, duminică seară, într-o intervenÅ£ie telefonică la Digi 24, la unele disfuncÅ£ionalităţi care au apărut în perioada 31 decembrie - 2 ianuarie, întrucât o parte dintre centrele de vaccinare îÅŸi încep activitatea de luni.

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, duminică seara, că pentru luna ianuarie sunt făcute deja peste 90.000 de programări pentru vaccinare, dar acestea continuă. „Pentru toată luna ianuarie, inclusiv tranÅŸa din decembrie, vorbim de circa 750.000 de doze, deci practic acest număr de doze este suficient pentru a acoperi prima etapă”, a spus el. Medicul a menÅ£ionat că, în cele 900 de centre de vaccinare, capacitatea ar putea să atingă 140.000 de persoane în fiecare zi, însă pentru a se putea vaccina atâtea persoane ar trebui să fie disponibile dozele de vaccin.

Valeriu Gheorghiţă a făcut referire, duminică seară, într-o intervenÅ£ie telefonică la Digi 24, la unele disfuncÅ£ionalităţi care au apărut în perioada 31 decembrie – 2 ianuarie, întrucât o parte dintre centrele de vaccinare îÅŸi încep activitatea de luni. El a vorbit despre o „lipsă de  sincronizare” a platformei de programare, care a permis programarea unui număr mic de persoane, până când s-a putut „reseta” calendarul de programare în conformitate cu începerea activităţilor de vaccinare.

„A fost o situaÅ£ie extrem de neplăcută, pe care mi-o asum, însă fiecare persoană, pot să vă asigur, a fost sunată ÅŸi s-a explicat această problemă legată de sistemul de programare ÅŸi a fost reprogramată. Deci din acest punct de vedere lucrurile sunt corectate, însă activitatea ar trebui să fie normală începând de mâine ÅŸi să nu mai existe probleme de acest gen”, a subliniat Coordonatorul campaniei de vaccinare.
El a explicat că fiecare centru de vaccinare solicită necesarul de vaccinuri, iar Direcţia de Sănătate Publică face centralizarea şi anunţă centrul de stocare.

„Practic, dacă ne facem un necesar corect de vaccinuri ÅŸi avem o evaluare cât se poate de clară a persoanelor programate în sistemul de programare pe centrul la care noi facem referire, atunci nu ar trebui să existe această problemă. Au mai fost situaÅ£ii, pentru că eu am transmis cât de poate de clar ca persoanele care se adresează unui centru, chiar dacă nu sunt programate, să încercăm să asigurăm vaccinarea acestor persoane, desigur în mod deosebit, Å£inând cont de persoanele care deja au o programare făcută, dar dacă vom mai avea vaccinuri ar trebui să asigurăm ÅŸi vaccinarea persoanelor care se prezintă spontan la un centru de vaccinare, respectând toate celelalte proceduri medicale, de triaj ÅŸi tot ce înseamnă reguli de bună practică medicală”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a menÅ£ionat că, până sâmbătă, erau peste 90.000 de persoane programate pentru luna ianuarie, dar programări se fac în continuare.

„Pentru toată luna ianuarie, inclusiv tranÅŸa din decembrie, vorbim de circa 750.000 de doze, deci practic acest număr de doze este suficient pentru a acoperi prima etapă, etapă care, de fapt, cuprinde un număr estimativ de circa 300.000 de persoane, atât lucrători din sistemul medical, cât ÅŸi social, dacă ne gândim la faptul că am avea o rată de acoperire, teoretic, de sută la sută, chiar ÅŸi în acest caz vom putea asigura atât doza iniÅ£ială, cât ÅŸi rapelul, ÅŸi mai avem un rest de circa 150.000 de doze care vor putea fi alocate cel puÅ£in în prima fază pentru personalul din centrele rezidenÅ£iale ÅŸi medico-sociale, pentru că vorbim de un număr de circa 40.000 de persoane internate în aceste centre”, a afirmat medicul.

El a precizat că ritmul de vaccinare va trebui să ţină cont de disponibilitatea dozelor.

„Capacitatea de vaccinare în cele 900 de centre de vaccinare ar putea să atingă cel puÅ£in 140.000 de persoane în fiecare zi. Dacă am avea atâtea vaccinuri, atunci aÅŸ putea să vă spun că în perioada lunii martie am putea deja să vorbim de cea de-a treia etapă de vaccinare a populaÅ£iei generale”, a susÅ£inut el.

Vaccinarea împotriva COVID-19, pentru Etapa I, se extinde, începând de luni, în toate judeÅ£ele din Å£ară, anunţă autorităţile. Duminică a început distribuirea a peste 36.000 de doze de vaccin solicitate de centrele de vaccinare din judeÅ£e. RTV.net