News Mehedinti

Igienizarea terenurilor interzisă în perioadele caniculare

Data: 8-7-2021

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru SituaÅ£ii de Urgenţă “Drobeta” al judeÅ£ului MehedinÅ£i au efectuat 17 misiuni, în ultimele 24 de ore.
Pompierii mehedinÈ›eni au intervenit pentru stingerea a trei incendii, transportarea unei persoane supraponderale cu probleme medicale, deblocarea uÈ™ii unui apartament, dar È™i pentru asigurarea transportului de apă menajeră în localitatea BobaiÈ›a.

Totodată, paramedicii SMURD au acordat asistență medicală de urgență unui număr de 11 persoane, ca urmare a apelurilor primite prin 112.
În cursul zilei de miercuri, 7 iulie a.c., pompierii mehedinÈ›eni au intervenit pentru stingerea a trei incendii, care s-au manifestat pe raza localităților: Jiana, Pătulele È™i GogoÈ™u. Pentru localizarea È™i lichidarea incendiilor, au acÈ›ionat echipaje de pompieri din cadrul StaÈ›iei Vânju-Mare.

Primul incendiu a izbucnit în localitatea Cioroboreni, unde flăcările au cuprins circa 6 hectare de vegetaÈ›ie uscată.
După o oră de la încheierea intervenÈ›iei, pompierii au acÈ›ionat, în localitatea Pătulele, pentru stingerea unui alt incendiu, care s-a manifestat la circa 10 hectare de cultură de grâu, circa 4 hectare de miriÈ™te È™i circa 2 hectare de vegetaÈ›ie uscată. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de folosirea focului deschis.

În această dimineață, două echipaje din cadrul StaÈ›iei de Pompieri Vânju Mare au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă È™i spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje, în localitatea GogoÈ™u. La intervenÈ›ie, au participat È™i È™ase voluntari ai Serviciului Voluntar pentru SituaÈ›ii de Urgență GogoÈ™u cu o cisternă cu apă, un buldoexcavator È™i un ATV. Incendiul s-a manifestat la un fânar, în interiorul căruia se aflau 20 de tone de plante furajere, precum È™i la circa 4000 de baloÈ›i de paie. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost determinată de folosirea intenÈ›ionată a sursei de aprindere.
În ultimele trei zile, pompierii militari mehedinÈ›eni au intervenit pentru stingerea a 11 incendii de vegetaÈ›ie uscată, majoritatea fiind anunÈ›ate de către cetățeni la scurt timp de la producere. Flăcările au cuprins circa 25 de hectare de vegetaÈ›ie uscată.

Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, ca urmare a folosirii focului pentru igienizare, reamintim cetățenilor că arderea se execută în condiÈ›ii meteorologice fără vânt, numai pe timp de zi, sub supraveghere permanentă È™i în zone, care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcÅ£ii ÅŸi să nu afecteze reÅ£elele electrice ÅŸi de comunicaÅ£ii.
Totodată, cetăţenii să dispună de mijloace ÅŸi materiale pentru stingerea eventualelor incendii È™i să nu părăsească locul arderii până la stingerea comple-tă a focarelor.

Facem precizarea că arderea miriÈ™tilor, vegetaÈ›iei uscate, resturilor vegetale, deÅŸeurilor ÅŸi a altor materiale combustibile, fără obÅ£inerea permisului de lucru cu focul - emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, ÅŸi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum ÅŸi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiÅ£ii ÅŸi la distanÅ£e care favorizează propagarea focului la construcÅ£ii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaÅ£ii ÅŸi alte vecinătăţi constituie contravenÅ£ii ÅŸi se sancÅ£ionează cu amenda de la 1.000 la 2500lei.
În perioadele de caniculă È™i secetă prelungită, arderea miriÈ™tilor, vegetaÈ›iei uscate È™i a resturilor vegetale este INTERZISÄ‚. 

COMUNICAT ISU MEHEDINÈšI