News Mehedinti

Tulpina Lambda. Ce se știe despre cea mai nouă variantă de coronavirus identificată de OMS

Data: 7-7-2021

Alpha, Beta, Delta, Gamma, Epsilon È™i acum Lambda. Cea mai recentă variantă a virusului SARS-CoV-2 evidenÈ›iată de OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății, denumită Lambda, a fost descoperită în cel puÈ›in 27 de țări diferite.

Este răspândită în special în America de Sud, după ce a apărut pentru prima dată în Peru, în luna august a anului trecut, dar este identificată în tot mai multe cazuri înregistrate în aceste țări latino-americane, relatează Euronews.

A ajuns È™i în Europa, continent care în prezent se luptă cu ascensiunea variantei Delta a coronaviruslui, dar încă nu sunt studii pentru varianta Lambda în Europa È™i nu se È™tie în ce măsură reprezintă un  motiv de îngrijorare.

Lambda, „variantă de interes”

Deocamdată, OMS nu a trecut varianta Lambda pe lista sa cu variante „îngrijorătoare”, ci rămâne doar o „variantă de interes”, ceea ce înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere È™i că a fost depistată în mai multe țări, dar nu se È™tie cât de contagioasă e.

Potrivit OrganizaÈ›iei Panamericane de Sănătate (OPS), varianta Lambda a fost depistată în Peru în 82% din probele de laborator raportate în lunile mai È™i iunie. Consilierul regional al OPS pentru bolile virale emergente, Jairo Mendez, a declarat la 30 iunie că această tulpină de virus a fost detectată în opt țări din America Latină È™i Caraibe, dar în majoritatea țărilor din regiune este prezentă „în mod sporadic”. 

Dacă în Peru este în mod clar tulpina dominantă, în Chile doar puÈ›in peste 30% din probele analizate în mai È™i iunie au indicat prezenÈ›a variantei Lambda. Astfel, nu există încă dovezi clare că este un virus mai contagios, a spus Mendez.

„Este posibil să aibă o capacitate de transmitere crescută. Este un fenomen care nu a fost încă bine studiat È™i documentat È™i nu putem face o comparaÈ›ie cu alte variante, cum ar fi Gamma È™i Delta. Insistăm asupra faptului că răspândirea virusului È™i o creÈ™tere a numărului de cazuri sunt influenÈ›ate de mai mulÈ›i factori. Din acest motiv, insistăm ca eforturile de control al epidemiei să însemne control È™i reducere a transmiterii", a spus oficialul.

Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia a raportat recent că au fost depistate câteva cazuri de  infecÈ›ie cu Lambda È™i a recunoscut că această variantă are „o potenÈ›ială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență crescută la anticorpii neutralizanÈ›i”.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii.

Un studiu al Școlii de Medicină Grossman din cadrul Universității New York, publicat la 3 iulie, dar care încă nu a primit girul comunității È™tiintifice, sugerează însă că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantei Lambda.

Europa se luptă cu varianta Delta

ApariÈ›ia variantei Lambda vine pe fondul unei lupte care a început în Europa împotriva variantei Delta, descoperită pentru prima dată în India, despre care ECDC, autoritatea europeană în domeniul bolilor, a avertizatcă va fi dominantă până în august.

Se crede că varianta Delta include mutaÈ›ii care fac ca noul coronavirus să se „agaÈ›e” mai uÈ™or de celulele din corpul uman. Acest lucru înseamnă că varianta se răspândeÈ™te mai uÈ™or decât originalul - È™i, prin urmare, are un potenÈ›ial mai mare de a provoca epidemii.

Nu se È™tie încă dacă varianta determină È™i cazuri mai grave, cercetările în acest sens sunt în curs de desfășurare.

Însă, până una-alta, varianta Delta a determinat noi restricÈ›ii de călătorie în întreaga Europă.

Potrivit experÈ›ilor, 70% din populaÈ›ia mondială trebuie să fie vaccinată împotriva coronavirusului pentru a se asigura imunitatea globală.

La sfârÈ™itul lunii iunie, numai 10,4 la sută din populaÈ›ia mondială fusese vaccinată, iar țările sărace reprezentau doar 0,9 la sută din această populaÈ›ie. În multe țări în curs de dezvoltare, nici măcar lucrătorii din domeniul sănătății sau al asistenÈ›ei medicale nu au fost vaccinaÈ›i.

Epsilon, alarmă falsă

După Delta, È™i o altă variantă a coronavirusului a fost studiată cu îngrijorare de experÈ›i. A primit numele Epsilon È™i iniÈ›ial a existat temerea că ar putea fi rezistentă atât la anticorpii generaÈ›i de boală, cât È™i la vaccinurile ARN mesager. Cercetătorii observaseră trei mutaÈ›ii la varianta Epsilon È™i exista suspiciunea că ar reprezinta un pericol.

Identificată prima oară în California, ea nu este foarte răspândită deocamdată. 

Ulterior însă, Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) a anunÈ›at că a retrogadat varianta Epsilon din rândul variantelor care determină îngrijorare în categoria celor de interes, datorită scăderii proporÈ›iei infecÈ›iilor cu această tulpină.  În plus, noi date arată că vaccinurile sunt eficiente È™i împotriva acestei variante.

 Varianta Epsilon a fost depistată în 44 de țări, din Statele Unite până în Coreea de Sud, India È™i Japonia. În Europa, cele mai multe cazuri, dar nu mai mult de 10 în fiecare È›ară, au detectate în Danemarca, Germania ÅŸi FranÅ£a. digi 24.ro