News Mehedinti

14 lucruri de respectat când montezi pardoseli terase exterioare WPC

Data: 7-10-2020

Cum să montezi pardoseli terase exterioare WPC fără să pierzi garanția producătorului

Mai ai un singur pas până la realizarea terasei tale exterioare de vis. Vei petrece acolo momente de relaxare È™i de liniÈ™te după o zi tumultoasă de muncă, sau poate va fi zona în care să iei masa cu familia în serile răcoroase de vară. Poate va fi locul unde îÈ›i vei aduna prietenii la „un pahar de vorbă”, sau poate va fi locul de unde È›i se deschide privirii frumoasa ta gradină cu plante ornamentale È™i arbuÈ™ti exotici. 

Indiferent de scopul pentru care îÈ›i doreÈ™ti această terasă, cu siguranță îÈ›i doreÈ™ti să eviÈ›i greÈ™elile de montaj pardoseli terase exterioare WPC care ar putea să îÈ›i È™tirbească bucuria pe care o aÈ™tepÈ›i, dar mai mult decât atât, să îÈ›i creeze probleme în timp.  

Montajul unei pardoseli terase exterioare WPC presupune mai multe faze È™i anume: 

A. Lucrări pregătitoare

B. Montarea È™inelor suport

C. Montarea pardoselii

D. Montarea profilelor de închidere 

E. Lucrări finale

A. Lucruri ce trebuie respectate la lucrări pregătitoare pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

1. Trebuie verificată perpendicularitatea capetelor È™i lungimea profilelor (scândurilor de pardoseală). Deoarece profilele de pardoseală se debitează la cald, luând în calcul contracÈ›ia materialului, acestea pot avea cu 1 până la 2 cm mai mult decât lungimea standard È™i tăietura ar putea să nu fie perfect perpendiculară. Acest lucru este important în situaÈ›ia în care îmbinăm pe lungime mai multe profile (scânduri).

2. Trebuie pregătită suprafaÈ›a suport pe care se instalează pardoselile pentru terase exterioare cu o pantă de 1-2% care să permită scurgerea apei de ploaie sau provenită din topirea zăpezii. Fie că vorbim de suprafaÈ›a suport realizată din beton, structuri de metal sau suporÈ›i din lemn, trebuie ca la fiecare metru liniar de lățime a terasei să existe o pantă de 1 – 2 cm. De exemplu, la o lățime a terasei de 3 metri, panta trebuie să fie de 3 până la 6 cm.

3. Trebuie să fie utilizată o membrană de geotextil în cazul în care pardoselile se montează pe dale de beton amplasate pe o suprafață de balast sau nisip compactat. Aceasta are rolul de a preveni creÈ™terea vegetaÈ›iei sub pardoseală.

B. Lucruri ce trebuie respectate la montarea șinelor suport pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

4. Șinele suport (tot profile realizate din WPC pe care se amplasează scândurile WPC ce compun pardoseala terasei exterioare) trebuie amplasate în sensul pantei menÈ›ionate mai sus. În final, practic È™inele suport sunt cele care dau panta terasei È™i asigură scurgerea apei.

5. Trebuie respectată distanÈ›a inter ax de 30 – 33 cm între È™inele suport È™i acestea trebuie amplasate paralel. Pentru trafic intens (dar în niciun caz auto!), e recomandabil ca distanÈ›a între È™ine să scadă la 25 cm. La montajul profilelor WPC (scândurilor) în unghi de 45 grade, distanÈ›a între două È™ine consecutive trebuie să nu depășească 20 cm, iar pentru unghiuri de 30 grade, distanÈ›a trebuie să scadă la 10 cm.

6. Trebuie prevăzut, la începutul montării terasei, un spaÈ›iu de minim 2 cm între capătul È™inei È™i peretele casei, pentru a permite dilatarea È™inei È™i a podelei (scândurii) de WPC.

7. Trebuie dublate È™inele la îmbinarea pe lungime a două profile de pardoseală WPC. (vezi foto de mai jos).

C. Lucruri ce trebuie respectate la montarea pardoselii (scândurilor) pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

8. Clema de capăt folosită pentru prima scândură WPC trebuie să fie fixată la circa 3 cm de capătul scândurii. Dacă nu se respectă acest lucru se poate ajunge la È™tirbirea marginii scândurii atunci când se înÈ™urubează scândura. (vezi foto de mai jos)

Fixarea clemei de capat pentru scandura WPC Bencomp

  1. Trebuie utilizatciocanul de cauciuc pentru a împinge scândura sub clemele deja fixate, pentru a nu deteriora profilele WPC. După acest lucru se continuă cu fixarea clemelor pe cealaltă margine a scândurii. În mod corect se va continua în acelaÈ™i fel, montându-se următoarele cleme È™i bătându-se uÈ™or cu un ciocan de cauciuc următoarea scândură. (vezi foto de mai jos)

Utilizarea ciocanului de cauciuc pentru fixare pardoseli terase exterioare Bencomp

  1. Trebuie lăsat, la capete, pe direcÈ›ie longitudinala, spaÈ›iu de dilatare conform tabelului de mai jos între două scânduri consecutive, pentru a permite dilatarea È™i scurgerea apei sau a zăpezii.

                                                        Jocuri de dilatare exprimate in mm

                    DiferenÈ›a intre temperatura maxima a locaÈ›iei si temperatura la momentul montajului

   

10 grade C

20 grade C

30 grade C

40 grade C

50 grade C

Lungimea scândurii

100 cm

200 cm

240 cm

300 cm

360 cm

400 cm

500 cm

600 cm

3

6

7.2

9

10.8

12

15

18

3.3

6.6

7.9

9.9

11.9

13.2

16.5

19.8

3.6

7.2

8.6

10.8

13

14.4

18

21.6

3.9

7.8

9.4

11.7

14

15.6

19.5

23.4

4.2

8.4

10.1

12.6

15.1

16.8

21

25.2

Ex. dacă se montează scânduri cu lungimea de 240 cm la temperatura de 20 grade Celsius, iar în timpul verii temperatura maximă atinge 50 grade Celsius în acea locaÈ›ie, atunci spaÈ›iul între 2 scânduri montate una în prelungirea celeilalte trebuie să fie de aproximativ 8.6 mm (diferenÈ›a de temperatură este de 30 grade).

D. Lucruri ce trebuie respectate la montarea profilelor de închidere pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

11. Trebuie utilizate profile de închidere pe întreg perimetrul suprafeÈ›ei cu pardoseală cu profile din WPC. Acestea nu au doar un rol estetic, să mascheze capetele scândurilor È™i ale È™inelor dar È™i unul tehnic, ele având rol de a împiedica pătrunderea apei în interiorul celulelor de pardoseală. În sezonul rece dacă apa pătrunde în interiorul celulelor È™i obturează o celulă pe o lungime de minim 20 cm È™i îngheață exista riscul de a crăpa pardoseala. Acest tip de crăpături nu este acoperit de garanÈ›ie fiind o greÈ™eală de montaj.

Profil de inchidere 1 Bencomp     Profil de inchidere 2 Bencomp       Profil de inchidere 3 Bencomp

E. Lucruri ce trebuie respectate la lucrări finale pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

12. Trebuie verificat, la terminarea montajului ca suprafaÈ›a pardoselii să fie curată È™i să nu rămână cumva È™uruburi, burghie sau alte obiecte mici care ar putea deteriora pardoseala dacă se calcă pe ele.  

13. Trebuie spălată apoi întreaga pardoseală cu un aparat cu jet de apă sub presiune pentru a curăța suprafaÈ›a de praf, pulbere rămasă de la debitări sau urme de la încălțăminte È™i pentru a asigura verificarea tuturor canalelor între scânduri È™i a îmbinărilor longitudinale între scânduri. Ele trebuie să fie libere pentru ca apa să se poată scurge prin ele. Se pot folosi detergenÈ›i pentru spălare.

14. ESTE INTERZISÄ‚ folosirea de soluÈ›ii de curățare pe baza de solvenÈ›i organici. Este interzisă utilizarea acestor soluÈ›ii deoarece ele pot ataca È™i distruge materialul compozit WPC. 

Acum È™tii „capcanele” È™i greÈ™elile pe care trebuie să le eviÈ›i atunci când montezi pardoseli terase exterioare WPC. Dacă È›i-e teama să execuÈ›i lucrarea singur, apelează la ajutorul unui montator cu experiență care te va ajuta să duci construcÈ›ia la bun sfârÈ™it. IÈ›i dorim spor la treabă È™i să te bucuri de noua ta terasă! 

Dacă doreÈ™ti să afli mai multe despre WPC – wood plastic composite – intră pe site-ul nostru www.wpcromania.ro.

Dacă ai un proiect sau o schiță, solicită ajutorul echipei Bencomp aici: https://www.wpcromania.ro/solicita-oferta.html    

PășeÈ™te cu încredere alături de noi!