News Mehedinti

3 mituri demontate despre panouri radiante! Tu le știai?

Data: 21-12-2020

Sistemele de încălzire cu panouri radiante nu mai sunt de ceva timp o noutate. Astfel, numeroase persoane aleg astfel de tehnici de încălzire a propriei locuințe pentru a se asigura că, pe lângă aerul cald simțit în interiorul unei camere, la fel de calde vor și obiectele, elementele de mobilier, podeaua, dar și pereții. 

 

De-a lungul timpului au apărut diverse ”mituri” despre acest tip de panouri radiante, iar din acest motiv, unele persoane au devenit sceptice atunci când au vrut să aleagă astfel de sisteme pentru casa lor.  Articolul prezent îți va oferi câteva informații necesare pe care este important să le cunoști.

 

    Iată 3 mituri demontate despre panouri radiante:

 

Mitul 1: Încălzirea radiantă este o tehnologie nouă.

Neadevărat. S-ar putea să rămâi surprins, însă trebuie să auzi că încălzirea radiantă este o tehnologie destul de veche. Ba chiar este și dovedit că există de mai bine de o sută de ani! Impresia că încălzirea radiantă este o invenție destul de recentă este probabil rezultatul popularității și vizibilității sale crescânde.

Mitul 2: Încălzirea spațiului prin unități separate sau ventiloconvectoare este mai confortabilă decât încălzirea radiantă, deoarece primele încălzesc aerul dintr-o cameră, mai degrabă decât obiectele, așa cum face un panou radiant. 

Eficiența încălzirii spațiului prin unități separate sau ventiloconvectoare (aer condiționat) este influențată de dimensiunea camerei și de numărul de unități instalate. În funcție de zonele încălzite ale camerei și de aerul încălzit (determinat de diverși factori, inclusiv materialul clădirii), încălzirea spațiului se poate dovedi ineficientă și costisitoare. 

Sistemele de încălzire convenționale (cu aer) permit colectarea căldurii distribuite în zonele în care este mai probabil ca aceasta să iasă, de exemplu de-a lungul tavanelor și pereților, astfel încât atingerea unei temperaturi confortabile poate fi dificilă. Unul dintre avantajele cheie, dacă alegi pentru tavan panouri radiante la prețuri accesibile, este căldura care poate fi direcționată către interiorul spațiului, reducând sau eliminând temperaturile excesive ale pereților și tavanelor care au o latură exterioară.   

Mitul 3: Deoarece crește aerul cald, încălzirea prin pardoseală trebuie să fie mai bună decât panourile încălzite din tavan.

Acest lucru este neadevărat din două motive:

În primul rând, tipurile de energie termică de la încălzirea prin pardoseală și de la panourile radiante sunt diferite. Încălzirea prin pardoseală este convectivă, deoarece încălzește prima dată aerul dintr-o cameră. Panourile radiante sunt radiante, deoarece încălzesc obiecte solide în „linia lor de vedere”, în același mod în care căldura radiantă de la soare te poate încălzi fără a încălzi neapărat aerul din jurul tău.

În al doilea rând, este problema eficienței. Deși încălzirea prin pardoseală va oferi o temperatură consistentă într-un spațiu, nu ia în considerare nivelurile de ocupare din acel spațiu sau modul în care este utilizat spațiul. De asemenea, elementele care acoperă pardoseala și care sunt foarte rezistente, cum ar fi anumite covoare sau lemn, pot reduce semnificativ cantitatea de energie care le pătrunde. Panourile radiante nu sunt construite în acest fel.     

Acum că știi câteva informații exacte și miturile care poate au ajuns și la tine au fost demontate, tu vei alege panouri radiante pentru locuința ta?

 

Sursa foto: shutterstock.com


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus