Aparatul Dentar – Mit sau Adevar? Iata TOP 15 lucruri pe care NU le stiai despre Ortodontie!
Data: 17-7-2019
Esti curios asupra miturilor legate de purtarea aparatului dentar? Daca vrei sa inveti ceva nou sau pur si simplu nu stii inca daca sa porti ori, nu, unul, citeste acest articol si descopera adevarul despre aparatul dentar!
Igiena dentara este la fel de importanta precum cea a intregului organism. Desi multe persoane evita vizita la un cabinet stomatologic din diverse considerente (frica de durere, de costuri mari, etc.), aceasta trebuie sa fie facuta cel putin de doua ori pe an, in mod special cand apar probleme. In privinta aparatului dentar, de-a lungul timpului, au aparut zvonuri si mituri, multe avandu-si originile in tehnologia veche de zeci de ani de zile care era folosita odinioara. In cabinetele stomatologice de top precum CISOMEDICAL, se utilizeaza aparatura ultra moderna, recomandarile si lucrarile fiind efectuate de catre specialisti cu o experienta vasta in acest domeniu.
TOP 15 cele mai comune Mituri despre Aparatul Dentar
1. “Pentru a-si face efectul, purtarea unui aparat dentar trebuie sa doara”
Este adevarat faptul ca pana acum cativa ani procesul de indreptare al dintilor era destul de dureros, in mod special in cazurile grave, extreme. Cu toate acestea, datorita dezvoltarii tehnologiei medicale, breckts-ii folositi in prezent sunt mult mai delicati, schimbarile producandu-se fara durere. In primele ore de la montarea aparatului dentar se va resimti un usor disconfort datorat faptului ca organismul trebuie sa se obisnuiasca cu aceasta schimbare. Cu toate acestea, nu se resimte nicio durere pe tot parcursul purtarii aparatului dentar.
2. “Efectele purtarii unui aparat dentar se vad tarziu”
Un aspect pe care trebuie sa il aiba in vedere orice persoana este ca organismul sau este unic si are propriul ritm de ajustare la o schimbare. De cele mai multe ori, imbunatatirea aliniamentului dintilor se observa chiar si dupa cateva saptamani, acest fapt depinzand mult de gravitatea situatiei, dar si de optiunile pe care le-a facut pacientul in ceea ce tine de “agresivitatea” (forta de actionare) si materialele confectionarii aparatului dentar.
3. “Orice medic dentist poate pune un aparat dentar”
Desi orice doctor stomatolog are cunostinte despre aparatul dentar si poate oferi sfaturi despre igiena orala, consultul si procesul de montare si monitorizare a evolutiei de indreptare a dintilor trebuie sa fie sub observatia unui doctor ortodont. Acesta este specializat in alinierea corecta a maxilarului si indreptarea dintilor folosindu-se tehnici moderne si aparatura de ultima generatie.
4. “Exista o limita maxima de varsta pana la care se poate purta aparatul dentar”
Majoritatea doctorilor ortodonti recomanda ca evolutia dintilor sa fie atent observata inca de la varsta de 7 ani, cand dintii de lapte incep sa fie inlocuiti cu cei permanenti. Cu toate acestea, aparatul dentar poate sa fie luat in considerare chiar si pentru adultii care considera ca isi doresc o schimbare, ori au nevoie de aceasta din punct de vedere medical, in mod special daca vor sa evite posibilele complicatii ulterioare, care apar dupa 50 de ani.
5. “Un aparat dentar este inestetic”
Este adevarat faptul ca acum foarte multi ani, modelele aparatelor dentare nu erau foarte diversificate si puteau arata inestetic, fiind deseori chiar si incomode. Cu toate acestea, odata cu dezvoltarea tehnologiei, au fost create diverse aparate dentare cat mai putin vizibile, ele putand fi considerate un accesoriu practic, indiferent de varsta pacientului.
6. “Purtarea unui aparat dentar lasa urme pe dinti (ii pateaza)”
Facandu-se o igiena corecta constant, in mod special pe parcursul purtarii aparatului dentar, nu vor aparea pete pe dinti. Totodata, orice posibila diferenta de nuanta pe dinti va fi remediata printr-un detartraj ulterior.
7. “Este foarte scump un aparat dentar”
Multe persoane sunt speriate de costurile pe care le implica montarea si ajustarea periodica a unui aparat dentar. Preturile variaza destul de mult nu doar in functie de clinica unde vei alege sa mergi, dar si de tipul aparatului dentar, de materialele folosite si de model. Majoritatea cabinetelor ofera diverse pachete, costurile totale fiind mult mai mici in comparatie cu anii precedenti, asa ca nu mai amana sa iti ingrijesti corespunzator sanatatea si programeaza-te la un doctor ortodont, evitand situatiile neplacute care pot aparea intre timp!
8. “Metalul din aparatul dentar este detectat de aparatele de control din aeroport”
Toate materialele folosite in realizarea aparatelor dentare sunt speciale si au o compozitie aparte, care nu afecteaza nici pielea, nici sanatatea ta, cu atat mai putin stilul de viata. Faptul ca metalul si aliajele dintr-un aparat ar putea sa fie o problema in zonele de control din aeroport este un simplu mit, invalid incusiv pentru modelele ceva mai vechi ale acestora.
9. “Purtarea unui aparat dentar impune un regim alimentar strict”
Orice cadru medical, indiferent de specializarea pe care o are, recomanda o alimentatie cat mai naturala si echilibrata pentru un organism sanatos. Purtarea unui aparat dentar nu impune adoptarea unui regim special, ci este recomandat sa fie evitate produsele lipicioase, gumate (ex.: guma de mestecat, bezelele moi, caramelul, etc.), iar cele mai tari (cruditatile) sa fie taiate in bucati, pentru a se evita muscaturile “puternice” (ex.: mar, morcov, telina, etc.). Asadar, purtarea unui aparat dentar nu schimba componenta alimentatiei, ci doar necesita ca aceasta sa fie “preparata” intr-un mod diferit.
10. “Daca este purtat un aparat dentar, nu se mai poate practica sport”
Nu exista nicio contraindicatie asupra practicarii oricarui sport pe timpul purtarii aparatului dentar. Cu toate acestea, este important sa fie acordata o atentie mai mare asupra protectiei capului / gurii daca sunt practicate sporturi extreme sau de contact (ex.: box, hockey, arte martiale), pentru a se evita orice trauma asupra maxilarului sau a dintilor. Acest lucru, insa, trebuie facut chiar si atunci cand nu este purtat aparatul, asa ca el nu schimba cu nimic practicarea sportului.
11. “Purtarea unui aparat dentar este practica doar din punct de vedere estetic”
Aparatul dentar este deseori o necesitate, nu un moft, fiind o recomandare venita din partea unui cadru medical. Desi exista beneficii din punct de vedere estetic, intreaga fizionomie se schimba in timp, datorita alinierii corecte a tuturor dintilor, precum se poate vedea in acest video. Asadar, muscatura se va face corect, iar in timp, cu o igiena dentara corecta, periodica, nu vor fi intampinate probleme dentare, nici la o varsta inaintata.
12. “Indreptarea dintilor cu ajutorul unui aparat dentar nu este permanenta”
Datorita procesului de modificare a pozitiei dintilor dar si datorita schimbarilor pe care le sufera (in sens pozitiv) maxilarul, intreptarea dintilor este ireversibila, acest fapt depinzand insa de cativa factori pe care doctorul ortodont ii va avea in vedere atunci cand va face primul consult. Spre exemplu, in unele cazuri, este recomandat sa fie scoase maselele de minte, in mod special cand conform radiografiilor ele nu vor avea suficient loc pentru a iesi. In caz contrar, ele pot impinge dintii din jur, conducand spre modificarea pozitiei corecte pe care acestia o au dupa purtarea aparatului dentar.
13. “Purtarea unui aparat dentar afecteaza vorbirea”
Majoritatea persoanelor nu mai intampina aceasta problema, in mod special dupa ce au fost create aparatele dentare moderne, mult mai subtiri decat predecesoarele lor. Desi este un lucru care poate de la persoana la persoana, orice posibila dificultate in vorbire se remediaza de la sine dupa ce organismul se obisnuieste cu noul corp strain (maxim cateva saptamani - o luna).
14. “Aparatul dentar afecteaza stabilitatea dintilor”
Se crede ca aparatul dentar afecteaza stabilitatea dintilor, deoarece le modifica pozitia pentru a-i indrepta. Cu toate acestea, teoria nu este corecta, fiind un mit, deoarece radacina dintelui nu isi schimba locul. Totodata, senzatia pe care unii pacienti o compara cu “miscarea dintelui” se datoreaza faptului ca dureaza o perioada (variabila de la persoana la persoana) pana cand dintele se fixeaza complet in noua sa pozitie si osul sau se dezvolta complet conform schimbarii.
15. “Din cauza aparatului dentar creste sensibilitatea dintilor”
Purtarea corecta a unui aparat dentar nu afecteaza cu absolut nimic sensibilitatea dintilor, in mod special daca este mentinuta o igiena constanta corespunzatoare. Aceasta se datoreaza de cele mai multe ori distrugerii smaltului, fapt care se intampla de cele mai multe ori cand periajul nu este facut corect, duritatea periilor este prea mare sau exista traume mari pe care dintii le sufera (inclusiv consumul unor alimente si lichide care au o diferenta foarte mare a temperaturii, intr-un interval scurt de timp).
Ai grija de sanatatea ta si nu face sacrificii care te pot afecta pe viitor. Evita complicatiile, apland la un specialist ori de cate ori este cazul. Mentine constant un stil de viata sanatos si echilibrat!
Sursa foto - ShutterStock.com