News Mehedinti

ATENȚIE ȘOFERI! Continuă avertizările de COD GALBEN de ploi, vânt, lapoviță și ninsori

ATENÈšIE ȘOFERI! Continuă avertizările de COD GALBEN de ploi, vânt, lapoviță È™i ninsori

Data: 12-10-2015

Serviciul PoliÅ£iei Rutiere din cadrul Inspectoratului de PoliÅ£ie JudeÅ£ean MehedinÅ£i vă recomandă să vă planificaÅ£i din timp călătoriile, să vă interesaÅ£i de condiÅ£iile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeÅ£i ÅŸi să adaptaÅ£i viteza de rulare la condiÅ£iile de drum ÅŸi trafic, în contextul alertei de intrare sub coduri portocalii ÅŸi galbene ploi, vânt, lapoviţă ÅŸi ninsori.

Având în vedere avertizările de cod galben, care anunţă ploi, vânt, lapoviţă ÅŸi ninsori în aproape toată Å£ara (11 octombrie, ora 10.00 – 12 octombrie, ora 18.00), Serviciul PoliÅ£iei Rutierevă recomandă să fiÅ£i atenÅ£i la drum ÅŸi să vă interesaÅ£i de condiÅ£iile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeÅ£i.

AdaptaÅ£i permanent viteza de rulare la condiÅ£iile de drum ÅŸi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaÅ£i în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaÅ£i cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanÅ£a de frânare în astfel de condiÅ£ii este mult mai mare.

EvitaÅ£i acÅ£ionarea bruscă a sistemului de frânare ÅŸi a mecanismului de direcÅ£ie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceÅ£i poate derapa. FolosiÅ£i cu precădere frâna de motor atunci când rulaÅ£i pe un carosabil alunecos. Nu efectuaÅ£i depăşiri riscante!

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, PoliÅ£ia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiÅ£ii de siguranţă!

PoliÅ£iÅŸtii rutieri vă recomandă să folosiÅ£i luminile de întâlnire È™i pe timpul zilei, mai ales în condiÅ£ii de vreme nefavorabilă. CurăţaÅ£i în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta ÅŸi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraÅ£i buna funcÅ£ionare a ÅŸtergătoarelor de parbriz ÅŸi folosiÅ£i corespunzător instalaÅ£ia de ventilaÅ£ie - climatizare!

De asemenea, poliÅ£iÅŸtii rutieri atrag atenÅ£ia asupra necesităţii respectării indicaÅ£iilor agenÅ£ilor de circulaÅ£ie ÅŸi a lucrătorilor de la Compania NaÅ£ională de Autostrăzi ÅŸi Drumuri NaÅ£ionale, în cazul interzicerii temporare a circulaÅ£iei pe unele sectoare de drum.