News Mehedinti

Casa EXTENSIBILĂ, invenţie ROMÂNEASCĂ premiată în China. Gândită pentru CUTREMURE şi INUNDAŢII

Casa EXTENSIBILÄ‚, invenÅ£ie ROMÂNEASCÄ‚ premiată în China. Gândită pentru CUTREMURE ÅŸi INUNDAÅ¢II

Data: 8-10-2013

S-a inventat casa extensibilă, care poate fi montată în doar 60 de minute! Ideea îi aparÅ£ine unui profesor din IaÅŸi, care a obÅ£inut medalia de aur la Salonul de Inventică din China. LocuinÅ£a cu pereÅ£i extensibili poate avea o suprafaţă de până la 100 de metri pătraÅ£i, are toate facilităţile ÅŸi nici nu e scumpă. Casa a fost gândită pentru a fi folosită în cazuri de maximă urgenţă, cum ar fi inundaÅ£iile sau cutremurele.

Casa extensibilă e creaÅ£ia profesorului ieÅŸean Alexandru Stănilă, de la Facultatea de ConstrucÅ£ii ÅŸi InstalaÅ£ii de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi”. Ideea a fost medaliată cu aur la Salonul de Inventică din China. LocuinÅ£a evantai, cum mai e denumită, are o lungime de ÅŸase metri ÅŸi o lăţime de 2.5 m, dar pereÅ£ii se desfac, astfel încât poate avea trei suprafeÅ£e: 46, 54 ÅŸi 99 mp. E prevazută cu baie, bucătarie, living ÅŸi, în funcÅ£ie de cerinÅ£e, are două sau chiar patru dormitoare.

Alexandru Stanila, profesor UTI: "Acest model de construcÅ£ie ar fi ideal să fie implementat în cadrul inspectoratelor pentru situaÅ£ii de urgenţă pentru sinistraÅ£i deoarece poate fi exploatată imediat din momentul în care a fost pusă pe poziÅ£ie. Åži poate adăposti o familie suficient de numeroasă".

O astfel de locuinţă ar costa puÅ£in peste 13 mii de euro ÅŸi poate fi transportată uÅŸor atât la munte, cât ÅŸi la mare. Profesorul ieÅŸean a mai fost medaliat ÅŸi în anii trecuÅ£i la Salonul de Inventică dinChina pentru casa anti-cutremur, dar ÅŸi pentru casa pe structură de lemn care poate fi montată în maximum 24 de ore. Realitatea.net