News Mehedinti

Cât vom plăti taxă pe autostrăzile din România

Cât vom plăti taxă pe autostrăzile din România

Data: 21-10-2013

De la sfârÈ™itul anului 2016, în situaÈ›ia în care lucrările la prima autostradă în concesiune din România vor fi finalizate, È™oferii vor fi obligaÈ›i să achite taxă dacă vor să circule pe tronsonul de autostradă Comarnic-BraÈ™ov.

Despre introducerea taxei pe autostrăzile din România se vorbeÈ™te încă de la intrarea în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, autoritățile nu pot impune o taxă pe autostradă în situaÈ›ia în care reÈ›eaua de autostrăzi a României este cea mai mică din Europa: mai puÈ›in de 550 de kilometri, nici în prezent È›ara noastră neavând terminată o autostradă care să traverseze România.


TotuÈ™i, autoritățile au decis să construiască autostrăzi în concesiune, adică pe banii constructorului, ceea ce înseamnă că acesta trebuie să-È™i recupereze investiÈ›ia, astfel că pe o perioadă de 30 de ani o va avea în întreÈ›inere.
ExperÈ›ii de la Jaspers au definitivat încă de anul trecut studiul privind valoarea taxei în România, iar propunerile lor era de aproximativ 5 euro/100 kilometri pentru autoturisme, ne-au declarat surse din cadrul Companiei NaÈ›ionale de Autostrăzi È™i Drumuri NaÈ›ionale din România (CNADNR).

Potrivit acestora, în urma mai multor discuÈ›ii s-a acceptat o taxă de aproximativ 3 euro/100 km, pentru primele autostrăzi în concesiune. Este vorba de tronsoanele Comarnic-BraÈ™ov, Centura de sud a Capitalei – iar taxa va fi percepută È™i pe A1 È™i A2, È™i Craiova-PiteÈ™ti.

Recent, noul director al CNADNR, Narcis Neaga, a precizat că tariful aplicat pe parcurgerea autostrăzii Comarnic-BraÈ™ov va fi situat în jurul valorii de 1,2 eurocenÅ£i pe axă ÅŸi osie, ofertele ce vor fi depuse la data de 15 noiembrie de către cei trei potenÅ£iali concesionari rămaÅŸi în competiÅ£ie urmând să se situeze într-un interval îngust, aproapiat de acest nivel, scria în urmă cu două zile România liberă. 

Potrivit sursei citate, valoarea menÅ£ionată de Narcis Neaga nu include cel mai probabil ÅŸi TVA. Ca urmare, pentru parcurgerea celor 58 de kilometri de autostradă dintre Comarnic ÅŸi BraÅŸov pentru un autoturism se va plăti suma de 7-8 lei. Nivelul este mult mai mic decât cel vehiculat în urmă cu 5 ani, când a avut loc precedenta tentativă de concesionare a autostrăzii.

"Tarifarea traficului de pe o autostradă în funcÅ£ie de distanÅ£a parcursă (taxa de autostradă) este un model întâlnit mai degrabă în sudul continentului (Italia, FranÅ£a, Spania etc.). Acestea sunt ÅŸi ţările în care există un număr mare de autostrăzi în concesiune. În zona centrală a continentului (Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia) se folosesc viniete, similare cu cele folosite în România pentru accesul pe drumurile naÅ£ionale. Alte ţări, precum Germania ÅŸi o parte a ţărilor nordice, nu tarifează automobiliÅŸtii ÅŸi nici nu consideră concesiunile o formă recomandată de realizare a unei reÅ£ele de autostrăzi. Potrivit unor iniÅ£iative ale Comisiei Europene, din 2019 tariful bazat pe durată (vinieta) ar urma să fie înlocuit de cel fundamentat pe distanţă (taxă). CE îl socoteÅŸte pe ultimul mai echitabil, cel puÅ£in în privinÅ£a camioanelor, ÅŸi conform cu principiul ”poluatorul plăteÅŸte", mai scrie România Liberă.

Vom putea circula pe porțiuni din Comarnic-Brașov fără taxă

IniÈ›ial, cei trei ofertanÈ›i rămaÈ™i în cursă - Vinci (FranÈ›a) – Strabag (Austria) – Aktor (Grecia), Impregilo – Salini (ambele din Italia) È™i UMB – Tehnostrade (România)- aveau termen de depunere a ofertelor finale data de 15 octombrie, însă au cerut prelungirea termenului cu două luni dar numai cu 30 de zile, până pe 15 noiembrie, conform directorului general al companiei Narcis Neaga.

Acesta crede că indiferent cineva va câÈ™tiga contractul, până la finele anului 2016, autostrada va fi gata, dacă nu vor exista probleme de finanÈ›are din partea constructorului. Mai mult, È™oferii vor putea circula pe bucăți din autostradă chiar È™i înainte de 2016 È™i fără să achite taxă. “Le-am transmis ofertanÈ›ilor că am vrem să se apuce în acele locuri mai accesibile, adică nu tuneluri sau acele porÈ›iuni care necesită lucrări mai dificile. Și cum vor termina o porÈ›iune să facă legătura cu DN1, aÈ™a încât să se poate intra È™i ieÈ™i de pe autostradă. Taxa va fi pusă abia când autostrada va fi gata în întregime”, ne-a declarat Narcis Neaga.