News Mehedinti

Cauciucurile de iarnă, OBLIGATORII în zonele afectate de ninsori. Accesul pe DN1 dinspre Dârste către Bucureşti, RESTRICŢIONAT

Cauciucurile de iarnă, OBLIGATORII în zonele afectate de ninsori. Accesul pe DN1 dinspre Dârste către BucureÅŸti, RESTRICÅ¢IONAT

Data: 1-10-2013

PoliÅ£ia Rutieră BraÅŸov a restricÅ£ionat accesul pe DN1 dinspre localitatea braÅŸoveană Dârste către BucureÅŸti, marÅ£i, de la ora 12.00, pentru toate autovehiculele care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă, iar ÅŸoferii sunt obligaÅ£i să se întoarcă din drum, în condiÅ£iile în care ninge abundent, transmiteMediafax.

În judeÅ£ele BraÅŸov, Harghita ÅŸi Covasna a început să ningă deja, iar conducătorii auto că au obligaÅ£ia ca pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei să echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă, conform realitatea.net.

DeÅŸi "legea cauciucurilor de iarnă" a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci de fiecare dată când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. 

"În propunerea legislativă din 2010 a fost menÅ£ionat intervalul 1 noiembrie - 31 martie, însă ulterior s-a renunÅ£at la el, în condiÅ£iile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Mai mult, se poate întâmpla ca la 1 noiembrie să ningă la munte iar în alte oraÅŸe să fie vreme frumoasă. Cadrul legal s-a mulat pe condiÅ£iile reale, astfel că ÅŸoferii sunt obligaÅ£i să aibă cauciucuri de iarnă oricând ar circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Legea a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, astfel că s-a produs o confuzie în rândul ÅŸoferilor", a declarat, pentru realitatea.net, comisarul-ÅŸef Lucian Diniţă, Directorul DirecÅ£iei Rutiere din cadrul IGPR.

Åžoferii care nu-ÅŸi montează cauciucuri de iarnă riscă nu doar să fie amendaÅ£i, ci ÅŸi să nu fie despăgubiÅ£i în cazul unor accidente. "Chiar azi-dimineaţă s-au produs în judeÅ£ul BraÅŸov două accidente din cauza faptului că drumul era acoperit cu polei. Pentru că maÅŸinile nu aveau anvelope de iarnă, companiile de asigurări nu-i vor despăgubi pe ÅŸoferi", a explicat Lucian Diniţă.