News Mehedinti

Ce medicamente INTERZISE în alte ţări pot fi găsite în farmaciile din România

Ce medicamente INTERZISE în alte ţări pot fi găsite în farmaciile din România

Data: 15-4-2015

Medicamente interzise în alte ţări sunt vândute la liber în farmaciile din România. Sute de medicamente de la noi au la bază substanţe care au fost scoase de pe alte pieţe ori sunt supuse unui control strict. Este vorba despre tratamente foarte populare, precum aspirina sau algocalminul.

În România se poate cumpăra ușor un medicament interzis în patru ţări şi cu regim strict în altele. În toată lumea sunt 85 de astfel de substanţe scoase de pe piaţă sau cu restricţii severe la prescriere.

30 dintre substanţele cu probleme se găsesc şi în România. Nu doar că nu au regim special, dar unele dintre medicamente sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate între 50 şi sută la sută. Vorbim despre 166 de medicamente în a căror componenţă intră 10 dintre substanţele vizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

De exemplu, acidul acetilsalicilic din aspirină a fost interzis în Serbia în anul 2005. Tot atunci, sârbii au restricţionat metamizolul, cunoscut la noi ca algocalmin, interzis în Franţa din 2006. În România, ele pot fi prescrise chiar şi copiilor.

„Aspirina poate provoca sindrom Reye, care este un sindrom ce poate ameninţa viaţa. Afectează ficatul, rinichii şi creierul. Algocalminul sau metamizolul sodic provoacă scăderea numărului de granulocite, deci imunitatea se prăbuşeşte", spune medicul de familie Ruxandra Constantina, potrivit digi24.ro.

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat scoaterea codeinei din tratamentul copiilor sub 12 ani. Spania a reacţionat prima. În România, prospectul siropurilor de tuse permite încă folosirea la gravide şi nou-născuţi. RTV.net


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus