News Mehedinti

Ce medicamente INTERZISE în alte ţări pot fi găsite în farmaciile din România

Ce medicamente INTERZISE în alte ţări pot fi găsite în farmaciile din România

Data: 15-4-2015

Medicamente interzise în alte ţări sunt vândute la liber în farmaciile din România. Sute de medicamente de la noi au la bază substanÅ£e care au fost scoase de pe alte pieÅ£e ori sunt supuse unui control strict. Este vorba despre tratamente foarte populare, precum aspirina sau algocalminul.

În România se poate cumpăra uÈ™or un medicament interzis în patru ţări ÅŸi cu regim strict în altele. În toată lumea sunt 85 de astfel de substanÅ£e scoase de pe piaţă sau cu restricÅ£ii severe la prescriere.

30 dintre substanÅ£ele cu probleme se găsesc ÅŸi în România. Nu doar că nu au regim special, dar unele dintre medicamente sunt decontate de Casa NaÅ£ională de Asigurări de Sănătate între 50 ÅŸi sută la sută. Vorbim despre 166 de medicamente în a căror componenţă intră 10 dintre substanÅ£ele vizate de OrganizaÅ£ia Mondială a Sănătăţii.

De exemplu, acidul acetilsalicilic din aspirină a fost interzis în Serbia în anul 2005. Tot atunci, sârbii au restricÅ£ionat metamizolul, cunoscut la noi ca algocalmin, interzis în FranÅ£a din 2006. În România, ele pot fi prescrise chiar ÅŸi copiilor.

„Aspirina poate provoca sindrom Reye, care este un sindrom ce poate ameninÅ£a viaÅ£a. Afectează ficatul, rinichii ÅŸi creierul. Algocalminul sau metamizolul sodic provoacă scăderea numărului de granulocite, deci imunitatea se prăbuÅŸeÅŸte", spune medicul de familie Ruxandra Constantina, potrivit digi24.ro.

AgenÅ£ia Europeană a Medicamentului a recomandat scoaterea codeinei din tratamentul copiilor sub 12 ani. Spania a reacÅ£ionat prima. În România, prospectul siropurilor de tuse permite încă folosirea la gravide ÅŸi nou-născuÅ£i. RTV.net