News Mehedinti

Cel mai tradus sitede internet din lume in 2022

Data: 15-12-2022

Recent, site-ul oficial al Martorilor lui Iehova, jw.org, a ajuns să fie disponibil, integral sau parÈ›ial, într-un număr record de 1070 de limbi, o performanță impresionantă în comparaÈ›ie cu alte site-uri de È™tiri sau de informaÈ›ii publice disponibile la nivel mondial. Niciun alt site nu a fost tradus în atât de multe limbi, Martorii lui Iehova deÈ›inând în prezent recordul în această privință.
 
Câteva dintre cele 1070 de limbi în care este tradus site-ul jw.org, printre care limbajul semnelor românesc È™i rromani.
De fapt, recordul pentru cel mai tradus site din lume nu este ceva nou pentru Martorii lui Iehova. În 2014, site-ul jw.org era tradus în aproximativ 500 de limbi, È™i acesta fiind un record la acea vreme. În 2018, site-ul jw.org era tradus în 731 de limbi, din nou un record, pe locul doi situându-se Wikipedia, care la acea dată avea conÈ›inut disponibil în 290 de limbi. În noiembrie 2019, conÈ›inutul site-ului jw.org era disponibil în 1000 de limbi.

Site-ul jw.org este accesat zilnic de milioane de persoane. Acesta prezintă articole È™i materiale video care oferă sfaturi practice cu privire la viaÈ›a de zi cu zi pentru toÈ›i oamenii. Un aspect remarcabil este faptul că printre limbile în care este disponibil acest site se numără nu doar limba română, ci È™i limba maghiară È™i alte limbi vorbite pe teritoriul României, cum ar fi limba rromani sau limbajul semnelor românesc. Întrucât în limba rromani È™i în limbajul semnelor românesc sunt disponibile relativ puÈ›ine publicaÈ›ii, materialele de pe site-ul jw.org contribuie la o mai mare incluziune socială, fiind totodată o sursă de informaÈ›ii demne de încredere pentru cei care le folosesc, inclusiv pentru specialiÈ™ti.


Nici copiii nu sunt trecuÈ›i cu vederea, pe jw.org fiind disponibile publicaÈ›ii, materiale video È™i animaÈ›ii pentru aceÈ™tia, precum È™i pentru familii, tineri È™i vârstnici. De asemenea, este disponibilă È™i ediÈ›ia completă a Bibliei – Traducerea lumii noi, într-un limbaj modern È™i uÈ™or accesibil tuturor. Toate materialele de pe jw.org sunt puse la dispoziÈ›ie gratuit pentru oameni de toate vârstele È™i din toate mediile sociale.

Site-ul jw.org este o dovadă a eforturilor depuse de Martorii lui Iehova pentru a face mesajul Bibliei disponibil cât mai multor persoane, indiferent de limbă. (Cartea biblică RevelaÈ›ia, capitolul 14, versetul 6) De fapt, aceasta este È™i dorinÈ›a Celui care a creat oamenii cu posibilitatea de a comunica într-un mod inteligibil – ca aceÈ™tia să aibă acces în limba inimii lor la informaÈ›ii care oferă încurajare È™i o speranță autentică. (Cartea biblică Ieremia, capitolul 29, versetul 11) Un aspect remarcabil este că toată munca de traducere în cele peste 1000 de limbi, care implică eforturi colosale, este făcută în mod gratuit de persoane care doresc să îi ajute pe alÈ›ii să se bucure de viață È™i să îl cunoască pe Dumnezeu.