News Mehedinti

Cele 3 lucruri esentiale pe care sa le faci cand pleci cu masina la drum lung

Cele 3 lucruri esentiale pe care sa le faci cand pleci cu masina la drum lung

Data: 27-6-2019

Una dintre cele mai interesante aventuri pe care o poate face cineva este o excursie cu masina prin Europa. Chit ca aveti doar o saptamana la dispozitie sau va puteti plimba zile intregi pe drumurile europene, nimeni nu uita emotia unui road trip cu propriul autovehicul. Cu toate acestea, fie teama de necunoscut, fie entuziasmul unei aventuri pot genera o stare de anxietate si stres, mai ales daca este prima experienta de acest tip.

 

Am pregatit un ghid util de care trebuie sa tii cont in cazul in care pleci cu masina la drum lung.  Este nevoie doar de un pic de planificare.

 

Pregateste masina de drum - ca la carte

 

Poate cel mai important criteriu in momentul in care te decizi sa pleci intr-un road trip prin Europa este sa te convingi ca masina poate suporta aceasta calatorie. Inainte de a pleca la drum, este de preferat sa ii faci o inspectie riguroasa autovehiculului, mai ales daca esti “sofer de duminica”. De la martorii de bord, la placutele de frana si durabilitatea cauciurilor, fiecare bucatica din masina trebuie sa fie inspectata de un specialist. De asemenea, daca toti faci un efort financiar pentru verificarea masinii, poti alege sa investesti inteligent pentru o perioada mai mare de timp. Cauta anvelopele 205 55 R16UltraGrip 9 de la Goodyear, foarte apreciate de expertii din domeniu pe segmentul all season. Asa, te poti bucura de un drum lejer, sigur si fara stres pentru tine, ca sofer, sau pentru ceilalti pasageri din masina.

 

Nu ignora taxele de drum

 

In momentul in care te decizi sa iei masina si nu avionul din perspectiva financiara, trebuie sa ai in vedere si taxele de drum pe care esti nevoit sa le platesti in functie de tara in care mergi. Sumele pot fi destul de mari. Chiar daca in unele tari platesti doar vinieta, exista state, de exemplu Italia, in care taxa de autostrada se plateste la cateva zeci de km. Un link destul de folositor este Viamichelin.com, care iti calculeaza costul unui drum in functie de destinatie si masina pe care o ai.

 

In aceasta categorie intra si taxele de parcare sau cele de poluare, din cauza carora poti primi amenzi usturatoare daca nu esti informat cum trebuie si depasesti granitele legii.

 

Acorda atentie obiceiurilor locale si legislatiei rutiere

 

Fiecare tara are propriile obiceiuri si propria legislatie rutiera de care e bine sa tii cont pentru a nu fi prins pe picior gresit atunci cand conduci in strainatate. De exemplu, pe unele drumuri din Spania trebuie sa parchezi pe o anumita parte a strazii, in functie de ziua saptamanii, autoritatile vieneze iti pun la dispozitie o aplicatie pentru parcare, in timp ce cineva care conduce in Rusia va primi amenda daca are o masina murdara. Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa te familiarizezi cu legile privind sofatul, cu cerintele specifice de intrare intr-un stat si cu lucrurile obligatorii prin lege pe care trebuie sa le detii in masina in functie de tara / tarile in care mergi.

Tu unde planuiesti sa pleci cu masina in aceasta vacanta?

 

Sursa foto: Shutterstock.com