News Mehedinti

Cele mai mari stadioane din Rusia

Data: 12-5-2023

Rusia a fost intotdeauna o tara preocupata si de latura sportiva, astfel ca s-a investit in mod constant in infrastructura stadioanelor si in facilitatile oferite atat sportivilor de performanta, cat si spectatorilor dornici sa vada in actiune cei mai buni atleti.

In ultimii ani, Rusia a facut eforturi pentru a-si moderniza arenele sportive, dar si pentru a mari capacitatea acestora.Unul dintre evenimentele care au dus la astfel de modernizari a fost tocmai Cupa Mondiala de Fotbal din 2018 gazduita in Rusia. In aceste conditii, este normal ca acum in Rusia sa se gaseasca multe stadioane impresionante, iar despre o parte din ele vei gasi informatii utile si interesante in randurile de mai jos.

1. Stadionul Luzhniki, Moscova

Cea mai mare arena de fotbal din Rusia este de departe stadionul Luzhniki din Moscova. Inaugurat tocmai in anul 1956, stadionul a trecut de-a lungul timpului prin numeroase modificari si modernizari, astfel incat acum a ajuns sa fie cel mai spectaculos din intreaga tara, avand o capacitate de 81.000 de locuri.In momentul de fata, stadionul Luzhniki este arena pe care echipa nationala de fotbal a Rusiei isi disputa majoritatea meciurilor de pe teren propriu. In plus, incepand in anul 2022, este si stadionul de “acasa” al echipei Torpedo Moscova, recent promovata in prima liga rusa de fotbal.De-a lungul timpului, stadionul Luzhniki a gazduit o multime de evenimente importante, incepand de la Jocurile Olimpice de Vara din 1980 si pana la finala Cupei Mondiale de Fotbal din 2018. De asemenea, alte meciuri importante gazduide de aceasta arena au fost finala Cupei UEFA din 1999 si finala Ligii Campionilor din anul 2008.

2. Stadionul Krestovsky, Saint Petersburg (Gazprom Arena)

Al doilea pe lista celor mai mari stadioane din Rusia este Krestovsky, cunoscut mai degraba sub numele de Gazprom Arena, un stadion a carui capacitate este in prezent de aproximativ 67.000 de locuri.Situat in orasul Saint Petersburg, acest stadion este arena pe care isi disputa meciurile de acasa echipa Zenit St. Petersburg, pe meciurile careia poti chiar sa pariezi online daca parcurgi etapa de inregistrare la Betfair. De asemenea, si nationala de fotbal a Rusiei joaca unele meciuri pe aceasta arena, astfel ca importanta ei pe plan fotbalistic este certa.Stadionul Krestovsky a fost construit recent, in 2017, tocmai in vederea pregatirii Rusiei pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018.Este asadar un stadion modern, construit la cele mai inalte standarde, care beneficiaza atat de un acoperis retractabil, cat si de o suprafata de joc retractabila, ceea ce il face perfect si pentru gazduirea diverselor evenimente si concerte.Chiar daca este un stadion nou construit, pe arena Krestovsky s-au jucat deja o multime de meciuri importante. Astfel, pe langa meciurile de la Mondialul din 2018, aici s-au jucat si meciuri din cadrul EURO 2020, precum si meciurile lui Zenit in Liga Campionilor si Europa League.

3. Volgograd Arena, Volgograd

In topul celor mai mari stadioane din Rusia urmeaza pe pozitia a 3-a arena din orasul Volgograd, care poate gazdui pana la aproximativ 46.000 de spectatori la meciurile disputate aici.La fel ca si stadionul din Saint Petersburg si Volgograd Arena a fost construita special pentru Cupa Mondiala din 2018 gazduita de Rusia.In prezent, aceasta arena este casa echipei de fotbal Rotor Volgograd, care insa evolueaza in sezonul 2022/2023 tocmai in a 3-a liga fotbalistica din Rusia. In ciuda acestui lucru, Volgograd Arena este unul dintre stadioanele din Rusia cu cea mai impresionanta si frumoasa arhitectura.

4. Ak Bars Arena, Kazan

Cu o capacitate de aproximativ 45.380 de locuri, arena din orasul Kazan, cunoscuta sub denumirea de Ak Bars Arena ocupa locul 4 in acest top al celor mai mari stadioane din Rusia. De asemenea, aceasta arena construita in anul 2013 detine si cel mai mare ecran exterior din lume, stadionul fiind utilizat nu doar pentru meciuri de fotbal, ci si pentru diverse alte evenimente.Stadionul pentru a carui constructie s-au cheltuit in anul 2013 in jur de 450 de milioane de dolari este acum casa echipei de fotbal Rubin Kazan, una dintre cele mai cunoscute si importante echipe de fotbal ale Rusiei.

5. Otkrytie Arena, Moscova

Un alt stadion de fotbal impresionant care se gaseste in partea de nord-vest a capitalei Moscova este arena Otkrytie. Aceasta are o capacitate de 45.360 de locuri, ceea ce o face a fi in momentul actual a 5-a cea mai mare arena de pe teritoriul tarii.Arena a fost construita pentru Cupa Mondiala de Fotbal din 2018, iar in acest moment este locul in care isi disputa meciurile de pe teren propriu echipa Spartak Moscova. Tot aici joaca uneori si echipa nationala de fotbal a Rusiei.Pe langa cele 5 stadioane impresionante amintite mai sus, bineinteles ca in Rusia se gasesc multe alte arene cu o capacitate foarte mare. Iata in lista de mai jos alte cateva dintre ele:
  • Rostov Arena, Rostov-pe-Don – 45.000 locuri (inaugurata in 2018)
  • Cosmos Arena, Samara – 44.900 locuri (inaugurata in 2018)
  • Strelka Stadium, Nizhny Novgorod – 44.900 locuri (inaugurata in 2018)
  • Mordovia Arena, Saransk – 44.440 locuri (inaugurata in 2018)
  • Fisht Olympic Stadium, Sochi – 40.000 locuri (inaugurata in 2013)
Asa cum ai putut vedea, cele mai mari si impresionante stadioane ale Rusiei se gasesc in diverse orase ale acestei tari, nu doar in capitala Moscova. Multe dintre arene au fost construite cu ocazia Mondialului din 2018 gazduit de Rusia, astfel ca respectivul eveniment a ajutat enorm infrastructura sportiva a acestei tari.