News Mehedinti

CSM discută luni cazul Alinei Bica, fosta şefă DIICOT, arestată pentru 30 de zile

CSM discută luni cazul Alinei Bica, fosta şefă DIICOT, arestată pentru 30 de zile

Data: 24-11-2014

SecÅ£ia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va întruni luni pentru a discuta despre suspendarea Alinei Bica din magistratură ÅŸi pentru a lua act de demisia acesteia de la conducerea DIICOT.

Suspendarea Alinei Bica din magistratură va fi dezbătută ca urmare a arestării acesteia în dosarul despăgubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.

Alina Bica a demisionat, vineri, de la conducerea DirecÅ£iei de Investigare a InfracÅ£iunilor de Criminalitate Organizată ÅŸi Terorism (DIICOT) ÅŸi din funcÅ£ia de procuror al DirecÅ£iei. Demisia a fost trimisă procurorului general al României, Tiberiu NiÅ£u.

Alina Bica a fost instalată la ÅŸefia DIICOT în mai 2013. Ea a fost arestată preventiv, sâmbătă, 22 noiembrie, printr-o decizie luată de instanÅ£a supremă.

Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Åžefa DIICOT era atunci secretar de stat în Ministerul JustiÅ£iei ÅŸi membru al comisieri din ANRP care a aprobat despăgubirile.

Potrivit referatului procurorilor DNA, fostul soÅ£ al Elenei Udrea, Dorin CocoÅŸ, i-a cerut 10 milioane de euro prietenului său Gheorghe Stelian, pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Autoritatea NaÅ£ională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în legătură cu despăgubirea lui Stelian Gheorghe pentru un teren în Capitală.
"În cursul anului 2010, GS (Gheorghe Stelian - n.r.) a cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaÅ£a de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, BucureÅŸti. După aceea, Dorin CocoÅŸ a garantat că totul va fi bine (...) După ce s-a nominalizat un evaluator, GS i-a dat un plic cu bani (...) 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, (...) valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei ÅŸi Dorin CocoÅŸ a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluÅ£ionării dosarului (...) CocoÅŸ Dorin, în mai multe tranÅŸe, suma de aproximativ 10.000.000 euro (...)", se arată în referatul DNA.

În ÅŸedinÅ£a comisiei din 15 martie 2011, arată procurorii, citând unul dintre inculpaÅ£i, Alina Bica "a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată".

"La ÅŸedinÅ£a din 15.03.2011 a fost prezent ÅŸi evaluatorul care a întocmit raportul de evaluare. În cadrul acestei ÅŸedinÅ£e, Bica Alina a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată. Având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin CocoÅŸ, deÅŸi valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susÅ£inerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu preÅ£uri duble. (...) Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin CocoÅŸ, cu care eram în relaÅ£ii de prietenie. De asemenea, am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relaÅ£ional al familiei CocoÅŸ. (...)", se mai arată în referatul procurorilor. RTV.net