News Mehedinti

Cum să alegi spoturile LED potrivite locuinţei tale?

Cum să alegi spoturile LED potrivite locuinţei tale?

Data: 24-9-2019

Majoritatea persoanelor nu È™tiu care este diferenÈ›a dintre spoturile cu led È™i spoturile economice, LED-urile au însă mai multe avantaje, atât confort vizual, cât È™i beneficii pentru sănătate. Spoturile clasice sunt deja înlocuite de spoturile cu LED, acestea din urmă având toate avantajele. Pe lângă consumul ridicat, ele au È™i o durată de viață foarte scăzută. Lumina are o intensitate maximă, plăcută ochiului, un alt avantaj fiind È™i faptul că led-urile nu conÈ›in mercur, fapt ce încurajează un consum de energie mult mai redus.

Sfaturi pentru a alege spoturile LED potrivite

 Luminozitatea spoturilor LED

Luminozitatea spoturilor LED se calculează în lumpeni, spre deosebire de cele clasice. În urma unui studii s-a demonstrat că luminozitatea pe care o face un spot LED variază cu aproximativ 20% față de ce scrie pe produs. De exemplu: dacă pe produs sunt trecuÈ›i 910 lumeni, diferenÈ›a o să fie de aproximativ 180 de lumeni. Concluzia, trebuie să achiziÈ›ionezi un spot LED care are un număr mai mare de lumeni pentru a beneficia de o lumină cât mai bună È™i mai puternică, de exemplu un spot cu 1340 de lumeni.

Pentru o bucătărie sau un hol poÈ›i alege un spot care asigură circa 400 de lumpeni pe metru pătrat, în timp ce pentru un birou trebuie să alegi un spot cu circa 800 de lumpeni pe metru pătrat, camera având nevoie de mai multă lumină. Intră pe site si descoperă aici tipurile de spoturi LED.

Tehnologia LED este considerată cea mai avansată întrucât reduce consumul de energie cu 80%. Află de aici avantajele spoturilor cu LED.

Cât costă un spot led?

În momentul de față preÈ›urile sunt în scădere, însă tot sunt mai crescute față de spoturile cu halogen sau față de becurile clasice. Însă fiind mai economice È™i având durata de viață mult mai mare în timp o să se resimtă în buzunarul persoanei care le achiziÈ›ionează.

Spoturile LED față de Spoturile cu halogen

Cu ceva timp în urmă spoturi cu halogen erau mult mai populare față de cele cu LED, însă în ultimii ani becurile led au devenit mult mai populare în rândul cumpărătorilor. Spoturile cu halogen sunt mai ieftine față de cele cu LED, dar durata de viață este doar de 2 ani, iar consumul este destul de ridicat, un spot cu halogen care funcÈ›ionează aproximativ 2 ore pe zi consumă mai mult decât un frigider în 24 de ore. CiteÅŸte mai multe de aici.

Chiar dacă spoturile cu LED sunt mai scumpe acestea consumă mult mai puÈ›in față de cele economice, iar durata de viață este de până la 25 de ani. Conform unui test doar 3% din becuri nu au atins pragul de 2000 de ore de utilizare, comparativ cu spoturile cu halogen unde aproximativ 25% s-au ars.

Unghiul luminii

Unghiul în care cade lumina este specificat pe ambalaj È™i se referă la unghiul de dispersie. Există anumite zone unde este nevoie de un unghi mult mai restrâns de dispersie al luminii È™i zone unde este nevoie de un unghi mult mai larg.

Spoturile led au capacitatea de a focusa în anumite zone sau pe un anumit obiect lumina, acestea sunt cel mai des folosite în bucătărie sau pe hol.

În concluzie, spoturile LED sunt o alegere eficientă, iar dacă bugetul vă permite încercaÈ›i să vă orientaÈ›i spre spoturi de calitate.

sursă foto: shutterstock.com