Cum să înregistrezi propria piesă la chitară electrică acasă?
Data: 27-1-2020
Chitarele electrice sunt unele dintre cele mai frecvent urmărite instrumente de recording pentru muzica rock, jazz, R&B și country. De asemenea, sunt destul de ușor de înregistrat, dacă știi ce trebuie să faci. Mai jos, găsești un scurt ghid pentru a putea înregistra o piesă acasă și de ce anume ai nevoie.
Cum trebuie să îți amenajezi studioul de acasă?
Atunci când te lovește inspirația și vrei să împărtășești cu restul lumii creația ta, poate că înregistrările de pe telefon nu sunt opțiunea cea mai bună. Multe dintre echipamente profesioniste, cum sunt produsele Behringer, se pot găsi online și le poți instala foarte ușor acasă. Vei avea nevoie de cel puțin trei piese hardware dar, în mod ideal, de patru, pentru a înregistra o chitară electrică:
-
Un microfon
-
O preamplificator (opțional)
-
Un convertor audio digital (DAC)
-
Un dispozitiv de înregistrare (PC/laptop)
În ceea ce privește microfoanele, există mai multe tipuri de astfel de produse, însă unul special pentru înregistrarea chitarelor electrice este Behringer B-2 PRO. Acesta este un unul dinamic, care poate gestiona, practic, orice nivel de volum. Este ceea ce utilizează majoritatea inginerilor live pentru a alimenta un amplificator de chitară.
Unii ingineri de studio favorizează microfoane mari cu condensator cu diafragmă atunci când înregistrează chitară electrică, iar acestea funcționează foarte bine - atât timp cât amplificatorul este setat la un volum rezonabil.
Preamplificator: Inginerilor de sunet pro le place să-și alimenteze microfoanele într-o preamplificare, ce adaugă efecte pentru un sunet și mai bun. Acasă nu este necesar să ai așa ceva, dar dacă ai buget, vei aprecia foarte rapid diferența de sunet.
După ce semnalul audio a trecut prin preamplificator (care este, uneori, prescurtat „preamp”), acesta este gata să fie convertit într-un semnal digital pentru utilizare pe computer. Pentru aceasta, vei avea nevoie de un convertor audio de acest tip. Nu uita, poți folosi mai multe microfoane, dacă ai nevoie să înregistrezi mai multe instrumente separat înainte de a le procesa.
În cele din urmă, vei dori să conectezi convertorul audio digital la un dispozitiv de înregistrare. În aproape toate cazurile, acesta va fi un computer personal, dar există o tendință tot mai mare de trecere pe dispozitive mai mici, precum un iPad sau smartphone-uri.
Convertoarele amintite anterior utilizează ieșiri USB pentru a te conecta la un computer. După ce se descarcă, vei utiliza software-ul cunoscut sub numele de stație de lucru digital audio (DAW) pentru a înregistra, tăia și edita efectiv piesele.
Astfel, odată ce echipamentul este configurat, este ușor să începi înregistrarea. Pur și simplu, așezi microfonul la aproximativ trei centimetri de amplificator sau de chitara electrică și asigură-te că este centrat pe mijlocul difuzorului amplificatorului.
În software-ul DAW, asigură-te că semnalul audio nu atinge niciodată maximele (ceea ce ar fi indicat de un audiometru care luminează roșu, spre deosebire de verde sau galben). Un semnal prea puternic va denatura sunetul într-un mod nedorit și va determina înregistrarea să sune neprofesional.
Acestea fiind spuse, dacă microfonul este plasat corespunzător și semnalul intră la un volum acceptabil, ești gata să înregistrezi propria piesă pe chitara electrică. Este unul dintre instrumentele cele mai ușor de folosit într-un studio de acasă și vei putea să-ți creezi propriul album din confortul camerei tale.
Sursă: shutterstock.com