News Mehedinti

Cum să te încălzeÈ™ti mai ieftin iarna asta? 3 soluÈ›ii eficiente È™i accesibile

Data: 25-10-2021

Sosirea sezonului rece aduce cu sine, pe lângă aÈ™teptarea bucuriei sărbătorilor de iarnă, spectrul câtorva griji asupra costurilor de încălzire. În special acum, când criza energetică face ca preÈ›urile la resursele de gaz È™i electricitate să crească în mod susÈ›inut, stresul creÈ™terii facturilor, atât pentru încălzirea locuinÈ›elor, cât È™i în cazul spaÈ›iilor comerciale se prefigurează a fi unul semnificativ pentru foarte mulÈ›i consumatori. 

Încălzirea casei sau a spaÈ›iilor comerciale ori a clădirilor de birouri în anotimpurile reci este una dintre cele mai mari consumatoare de resurse financiare. De aceea, oamenii îÈ™i pun mereu problema cum ar putea reduce costurile, menÈ›inând totuÈ™i o temperatură adecvată în interioare. 

Ce ai putea face pentru a eficientiza consumul È™i costul resurselor folosite pentru încălzire?

FoloseÈ™te o dispunere inteligentă a instalaÈ›iei de încălzire 

De regulă sistemul standard de legare a radiatoarelor la centrala casei sau apartamentului este sub formă de inel, caloriferele primind agent termic, în ordinea dispunerii lor, de la cel mai apropiat de centrală pană la cel poziÈ›ionat în cea mai îndepărtată cameră. Astfel, încălzirea nu este uniformă È™i se se pot produce pierderi de căldură mai ales dacă locuinÈ›a nu este bine izolată. O soluÈ›ie de eficientizare este folosirea unui distribuitor colector pentru calorifere de la Shop-einstal.ro care are rolul de a transforma sistemul de distribuÈ›ie al agentului termic într-unul mult mai eficient È™i cu mai puÈ›ine costuri. Practic, acest distribuitor colector, care poate fi poziÈ›ionat central față de dispunerea radiatoarelor în clădire, presupune primirea agentului termic la temperatura maximă de la centrală È™i distribuirea lui către calorifere într-un timp mult mai scurt È™i în tandem eliminând pierderile de căldură È™i timpul de aÈ™teptare.     

Ajustează setările centralei termice

Sistemele deja tradiÈ›ionale de încălzire se bazează pe centralele termice care folosesc drept combustibil gazul natural, electricitatea sau lemnul. Principiul de funcÈ›ionare constă în încălzirea apei - ca agent termic - cu ajutorul căldurii emanate de arderea combustibilului în cadrul unui boiler È™i distribuirea apei fierbinÈ›i în radiatoarele aÈ™ezate în diverse camere ale locuinÈ›ei sau încăperi ale unei întregi clădiri.

Reglarea temperaturii maxime a apei pentru încălzire din centrală nu ar trebui să depășească 70 de grade Celsius. Dacă este vorba È™i de prepararea apei calde pentru spălat, un mod ideal de acÈ›iune ar fi să setezi direct temperatura preferată a apei din meniul centralei È™i să nu apelezi la combinarea apei fierbinÈ›i cu apă rece pentru a face duÈ™ sau baie. Astfel vei reduce, în timp, consumul de resurse È™i vei plăti mai puÈ›in la facturi. 

Folosește termostate inteligente

Unul din cele mai eficiente moduri de a-È›i încălzi locuinÈ›a este prin programarea pornirii centralei exact în momentele când este nevoie. Asta înseamnă că ar trebui să apelezi la un termostat inteligent al instalaÈ›iei de încălzire È™i să foloseÈ™ti astfel de device-uri conectate la fiecare radiator din încăperi.  

Setează temperatura dorită în intervalul de timp preferat astfel încât să te poÈ›i bucura de ambientul confortabil în fiecare cameră. De exemplu, temperatura din bucătărie nu trebuie neapărat să fie identică cu cea din dormitor, iar centrala nu trebuie să funcÈ›ioneze la capacitate maximă atunci când nu este nimeni acasă. În mod similar, spaÈ›iile de birouri sau cele comerciale ar trebui să beneficieze de temperatura optimă doar în timpul orelor de program. Se va reduce astfel consumul de resurse È™i cheltuiala cu încălzirea. 

AÈ™adar, nu ar trebui să te bazezi doar pe fenomenul de încălzire globală È™i să speri ca va fi o iarna blanda, venirea anotimpului rece fiind o ocazie bună pentru regândirea È™i eficientizarea sistemului de încălzire pentru a te bucura de un confort adecvat în interior la un cost suportabil. 

Sursa foto: Pixabay.com