News Mehedinti

De ce sa faci chiptuning la masina?

Data: 3-2-2021
Resoftarea motorului masinii este o tehnica cunoscuta ca chiptuning. Astfel veti putea obtine mai multi cai putere si un consum mai mic.

Ce face softul original al masinii tale?

Fiecare motor din ziua de azi este controlat de o unitate centrala numita ECU. Acest ECU contine o harta cu parametri de functionare a tuturor componetelor electronice care pun motorul masinii in miscare. Aceste componente sunt: turbina, injectoare, bobina inductie, clapeta de acceleratie, diversi senzori printre si care senzorul pedalei de acceleratie, etc.

ECU le spune exact cum si cand trebuie sa functioneze si se asigura ca tot procesul este efectuat ca la carte.

Ce inseamna chiptuning?

Prin resoftarea motorului, tehnica cunoscuta ca Chiptuning sau Stage 1, softul initial al masinii este rescris. Folosind aparatura de ultima generatie softul initial este citit, modificat si apoi rescris pe masina. Prin modificarea lui, componentele de mai sus vor lucra in alti parametri mai optimizati, pentru o crestere semnificativa a puterii.

Cu un soft modificat componentele vor functiona in alti parametri: turbina va functiona la o presiune mai mare, injectoarele vor avea alti timpi de injectie, etc. Astfel motorul masinii va oferi un cuplu mai mare si mai multi cai putere pe o plaja de turatie mai larga. Daca, de exemplu, o masina diesel incepe sa accelereze puternic si sa aiba cel mai mare cuplu la 1.800-2.200 de turatii, dupa resoftare vei primi acelasi cupla la 1.200-1.500 de turatii.

Cat costa sa faci stage 1?

DailyDriven lucreaza cu una dintre cele mai mari firme de tuning din lume, Quantum Tuning UK. Ei resofteaza peste 50.000 de masini pe luna in toata lumea. Softurile sunt create si testate in prealabil pe dyno. Un soft de putere de la DailyDriven va va costa 299 de euro.

Ce castigi dupa resoftarea motorului?

Masinile de fabrica vin cu 70% din potentialul lor real, din considerente de marketing in principal. Dupa resoftare vei putea exploata mai bine capacitatile masinii, vei scadea consumul si vei creste siguranta masinii datorita raspunusului mai rapid al pedalei de acceleratie in depasiri.

Producatorii sunt obligati de multe autoritati sa mentina intr-un fel sau altul puterea masinii in anumiti parametri. Din considerente financiare si de marketing ei prefera doar sa modifice softul masinii pentru a crea o masina mai sport decat redesenarea si reproiectarea ei de la 0, care ar implica o multitudine de costuri. Astfel ei creaza masini de serie si versiunea lor sport prin cateva simple modificari.

Numărul de caractere (inclusiv spații) pentru un text.: 2471

Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus