News Mehedinti

 DE NECREZUT! ROMÂNIA ÎNGOLBATĂ ÎN DATORII PE ZECI DE ANI / Florin Cîțu a împrumutat TREI MILIARDE DE EURO de pe pieţele externe, cu scadență peste 12 și 30 de ani!

DE NECREZUT! ROMÂNIA ÎNGOLBATÄ‚ ÎN DATORII PE ZECI DE ANI / Florin CîÈ›u a împrumutat TREI MILIARDE DE EURO de pe pieÅ£ele externe, cu scadență peste 12 È™i 30 de ani!

Data: 22-1-2020

Florin CîÈ›u a împrumutat marÈ›i 3 miliarde de euro de pe pieÅ£ele externe, în prima emisiune de obligaÅ£iuni denominate în euro din 2020.

Emisiunea a fost structurată pe două tranÅŸe, una cu scadenÅ£a pe 12 ani, iar cealaltă pe 30 de ani. Investitorii au plasat ordine de 12 miliarde de euro, de peste patru ori cât au programat FinanÈ›ele să se împrumute.

Valoarea completă a împrumutului, dar ÅŸi dobânda, urmează să fie publicată cel mai probabil după închiderea bursei.

În 2019 statul român s-a împrumutat în euro de pe pieÅ£ele externe de mai multe ori, recordul fiind stabilit în martie la suma aproximativ egală cu cea contractată în emisiunea de marÈ›i de 3 miliarde de euro.

Necesarul de finanÅ£are al guvernului în 2020 se ridică la 86,9 miliarde lei, ca urmare a nivelului estimat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (circa 40,6 miliarde lei), precum ÅŸi a volumului datoriei de refinanÅ£at în acest an, în sumă de 46,3 miliarde lei.

Din suma totală estimată, Ministerul FinanÈ›elor vrea să atragă de pe pieÅ£ele financiare externe circa 6 miliarde euro prin emiterea de euroobligaÅ£iuni, operaÅ£iuni de răscumpărare anticipată ÅŸi preschimbare parÅ£ială a unor serii de euroobligaÅ£iuni existente, plasamente private, precum ÅŸi prin trageri din împrumuturi contractate de la instituÅ£ii financiare internaÅ£ionale.

Deficitul bugetar de 3,6% din PIB din acest an urmează să fie finanÅ£at în proporÅ£ie de cca 55% de pe piaÅ£a internă ÅŸi cca 45% de pe piaÅ£a externă. Sursa stiripesurse.ro.