News Mehedinti

Descoperă cum poți avea o viață normală chiar dacă te afli printre cei care suferă de dermatită atopică

Data: 19-2-2021

Câteva milioane de oameni suferă de neurodermatită în toată lumea, mulți dintre aceștia fiind copii. Pruritul sever și alte simptome prezente influențează foarte mult viața de zi cu zi a celor afectați. Dar ce este mai exact dermatita atopică? Și ce poți face pentru a diminua efectele acesteia?

Iată tot ce trebuie să știi dacă suferi de această afecțiune

Ce este dermatita atopică și pe cine afectează aceasta?

Neurodermatita, numită și dermatită atopică, este o boală cronică care se observă în primul rând printr-o erupție cutanată foarte pruriginoasă. Aceasta poate apărea în copilărie, iar de-a lungul vieții se pot evidenția perioade de durată și severitate diferite. Împreună cu alergia alimentară, astmul alergic și rinita alergică, formează grupul bolilor atopice. Este important de menționat și faptul că această afecțiune nu este contagioasă.

Grupa de vârstă cel mai frecvent afectată este cea a sugarilor și copiilor mici, aproape fiecare al patrulea copil suferind de neurodermatită.

Cauze și simptome

Apariția dermatitei atopice este determinată de mulți factori, printre acestea putând fi specificate:

* ereditatea: dacă părinții au această boală atopică, cel mai posibil o va moșteni și copilul

* alergiile

* substanțele chimice, precum șampoanele sau detergenții care nu sunt eco și provoacă reacții alergice. Acesta este și motivul pentru care se recomandă achiziția acestora de pe site-ul Prova.

* factorii de mediu

* stresul

Simptomele clasice pentru diagnosticare sunt pielea uscată și zonele înroșite, în combinație cu mâncărimea severă. Cu toate acestea, zgârierea eczemei crește răspunsul inflamator. Dacă este mai pronunțată, este posibilă îngroșarea pielii și formarea unor noduli.

În cazul sugarilor, fața și scalpul sunt cele mai tipice locuri pentru astfel de eczeme, dar este foarte posibil ca și brațele, genunchii sau gâtul să fie adesea afectate.

Prevenire și tratament

Dermatita atopică poate fi ușor tratată în aceste vremuri, iar persoanele afectate pot face multe pentru a preveni apariția simptomelor. Ceea ce este cel mai dificil este să identifici declanșatorii, însă, pe măsură ce boala avansează, pacienții au o anumită imagine a lucrurilor care duc la apariția acestora. De asemenea, pot fi efectuate teste alergice care pot oferi informații despre factorii care determină ca simptomele să fie severe. De exemplu, îmbrăcămintea din lână sau detergentul de rufe pot acționa ca declanșatori.

Dacă medicul a identificat o alergie alimentară, este recomandat să creezi propriul plan nutrițional care să evite produsele care te pot afecta. Totuși, ține cont de faptul că o dietă sănătoasă și echilibrată este o parte importantă a tratamentului dermatitei atopice.

Îngrijirea de bază a unui pacient cu dermatită atopică joacă, de asemenea, un rol foarte important în prevenirea apariției simptomelor. Este recomandată folosirea unor produse de îngrijire hidratante zilnic, pentru a preveni uscarea pielii. Acestea trebuie să conțină cât mai puțini conservanți sau parfumuri, pentru a minimiza riscul unei reacții alergice.

Sfaturi pentru viața de zi cu zi

În plus față de îngrijirea zilnică, este important să tratezi zonele afectate cu produsele potrivite de către medic. De asemenea, trebuie evitate dușurile lungi și fierbinți, pentru a proteja pielea și a preveni uscarea acesteia.

În cazul eczemelor de pe scalp, este util să se aleagă un șampon pentru scalp uscat și nu se recomandă uscarea părului cu foehnul.

Pentru a elimina riscul apariției reacțiilor sau simptomelor dermatitei comandă detergenți bio de la Prova.  Aceștia sunt ideali pentru a fi folosiți chiar și pentru hainele bebelușilor și copiilor, pentru a le proteja pielea sensibilă.

Printre cele mai recomandate remedii casnice, ce și-au dovedit din plin eficiența, se numără aplicarea unui plic de ceai negru peste zona afectată sau o baie scurtă în apă cu praf de copt. În cazul apariției simptomelor datorită stresului, se recomandă exerciții de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația.

În concluzie, dermatita atopică este adesea cronică și tinde să reapară de multe ori pe parcursul vieții. Și chiar dacă nu există o terapie standard care să funcționeze pentru toată lumea, fiecare trebuie să găsească cel mai potrivit concept de terapie pentru a diminua cât mai mult simptomele și apariția acestora.

Sursa foto: shutterstock.com

 


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus