News Mehedinti

Întrebări pe care ar trebui să i le pui dentistului ÎNAINTE de a accepta un tratament dentar

Întrebări pe care ar trebui să i le pui dentistului ÎNAINTE de a accepta un tratament dentar

Data: 6-9-2019

Nu este niciodată plăcut să fii nevoit să mergi la dentist. Deși reprezintă o parte mică din corpul nostru, cavitatea bucală poate să aducă probleme care ne afectează întreaga viață, atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional. Tocmai de aceea este absolut necesar să avem mare grijă de sănătatea dinților. Atunci când se impune o vizită la un dentist însă, ar trebui să fii pregătit să pui câteva întrebări pertinente din care vei putea observa dacă lucrezi cu un medic profesionist și dacă poți avea încredere în el. 

Iată ce ar trebui să întrebi orice stomatolog înainte de a accepta un tratament dentar:

 1. Cum sterilizați instrumentele dentare?


  Una din cele mai importante întrebări, este aceea despre igiena medicului dentist. Orice medic stomatolog profesionist trebuie să îți poată prezenta fără a fi deranjat sau iritat procesul prin care sterilizează instrumentele dentare. De ce este acest aspect important?
  Instrumentele folosite de medic nu sunt de unică folosință. Ele au mai fost folosite pentru a trata și alți pacienți. Deseori, în cadrul unui tratament dentar, apar sângerări. Dacă instrumentele nu sunt sterilizate corect, apare riscul transmiterii unei boli pe cale sanguină. Deoarece cavitatea bucală este foarte vascularizată, contracararea bolilor precum SIDA sau hepatita este foarte probabilă. Dacă medicul refuză să îți prezinte procesul de igienizare sau ia în glumă întrebarea ta, ar trebui să refuzi orice tratament.

 2. Care este metoda cel mai puțin invazivă pentru a trata problema mea?

  Uneori, dentistul va opta pentru metoda cea mai ușoară pentru el, în loc să îți ofere cel mai bun tratament pentru tine. În aceste condiții, nu îți fie teamă să vorbești despre toate opțiunile de tratament și să stabiliți împreună, care este cea mai convenabilă metodă.

 3. Care sunt riscurile și beneficiile acestei proceduri?

  Orice procedură medicală, dentară sau de altă natură, implică anumite riscuri. Înainte de a accepta orice tratament, este responsabilitatea pacientului de a pune întrebări pentru a afla riscurile și beneficiile. După ce afli aceste informații, poți face o alegere în cunoștință de cauză.

 4. Cât costă această procedură dentară?  Mulți pacienți nu merg la dentist deoarece își imaginează că pentru a rezolva problema cu care se confruntă, va fi nevoie de o sumă foarte mare de bani. Astfel lasă problema să se agraveze până în punctul în care orice tratament este mult mai traumatizant sau chiar imposibil.

  Pentru a nu ajunge în această situație, discută cu dentistul tău despre prețuri. Întreabă-l care este prețul unui implant dentar, sau al unei proteze, cât costă o plombă, dar o extracție? De multe ori, suma s-ar putea să ți se pară foarte rezonabilă. 

Așadar, acum știi cum ar trebui să înceapă orice vizită la dentist. Nu trebuie să accepți un tratament de care nu ești absolut sigur, așa că, pune oricâte întrebări ai nevoie. Doar așa vei găsi dentistul potrivit. 

Sursa foto: shutterstock.com