News Mehedinti

Lucruri pe care nu le știai despre sere. Află aici!

Data: 28-10-2020

Serele au rolul de a proteja culturile de efectele nefavorabile ale vremii, oferind un climat potrivit dezvoltării lor. TotuÈ™i, pentru a le putea asigura condiÈ›ii prielnice este necesar să iei anumite măsuri de precauÈ›ie. În plus, dacă vrei să foloseÈ™ti sera pe tot parcursul anului, este esenÈ›ial să ai grijă constant de încălzirea È™i iluminarea artificială a acesteia.

Cele mai multe sere sunt construite folosindu-se diferite modele de țeavă rotundă din oțel, datorită faptului că acest metal este foarte rezistent și de o calitate foarte bună, dar este și foarte ușor de sudat.

În zilele noastre este clar scopul unei sere È™i motivele pentru care din ce în ce mai mulÈ›i oameni decid să îÈ™i construiască una. Însă cum a apărut acest tip de construcÈ›ie È™i cine se află la origine?

Iată ce ar trebui să afli despre apariția serelor:

Când au apărut serele pentru prima oară?

Odată cu primele descoperiri ale unor lumi noi, navigatorii È™i exploratorii au început să aducă cu ei plante rare È™i utile din țări îndepărtate, astfel încât să se poată bucura de ele È™i în È›ara lor de origine. Însă, de cele mai multe ori, acestea aveau nevoie de condiÈ›ii speciale de cultivare È™i dezvoltare.

Tocmai din acest motiv, pentru prima oară la mijlocul secolului al XIX-lea, Nathaniel Ward a construit o seră în miniatură, potrivită pentru transportul plantelor. TotuÈ™i, aceasta nu era adecvată È™i pentru a crea climatul tropical necesar dezvoltării acestora.

Portocalul a fost printre primele plante pentru care s-a încercat perfecÈ›ionarea modelului de seră È™i apoi ananasul care era foarte dorit de aristocraÈ›i È™i de cei din familiile bogate ale acelor vremuri. Britanicii au fost primii care au încercat să îi crească în gropi de pământ acoperite cu sticlă È™i ulterior au folosit acoperiÈ™uri curbate cu rame de fier care aveau rolul de a utiliza optim lumina soarelui. TotuÈ™i, prima seră care a făcut posibilă cultivarea ananasului, datorită unor condiÈ›ii foarte bune de lumină È™i temperatură, a fost construită în anul 1682 în oraÈ™ul Amsterdam, Olanda.

Marea Britanie a fost, prin urmare, prima È›ară din Europa care a influenÈ›at dezvoltarea serelor, apoi francezii au construit modele mult mai mari È™i îndrăzneÈ›e.

Cum sunt construite serele moderne?

În zilele noastre serele sunt extrem de populare, atât în zonele urbane, dar mai ales în cele rurale. Chiar dacă diferă din anumite aspecte, ele sunt în mare parte realizate din câteva componente de bază, precum:

Astfel, serele au devenit o parte integrantă a vieÈ›ii oamenilor din punct de vedere economic, dar nu numai. Inclusiv în mediul privat au început să fie utilizate de către grădinarii pasionaÈ›i, ele fiind disponibile în toate dimensiunile. De aceea, alegerea celei mai potrivite sere depinde de condiÈ›iile de amplasare, de spaÈ›iul disponibil È™i de bugetul pe care îl poÈ›i aloca construcÈ›iei. Dacă îÈ›i doreÈ™ti È™i tu să cultivi flori sau legume È™i dispui de spaÈ›iu, atunci o seră este cea mai recomandată variantă pentru a investi în acest hobby. Garantat vei petrece multe ore fericite acolo!

 Sursa foto: shutterstock.com