News Mehedinti

Lucruri pe care nu le știai despre sere. Află aici!

Data: 28-10-2020

Serele au rolul de a proteja culturile de efectele nefavorabile ale vremii, oferind un climat potrivit dezvoltării lor. Totuși, pentru a le putea asigura condiții prielnice este necesar să iei anumite măsuri de precauție. În plus, dacă vrei să folosești sera pe tot parcursul anului, este esențial să ai grijă constant de încălzirea și iluminarea artificială a acesteia.

Cele mai multe sere sunt construite folosindu-se diferite modele de țeavă rotundă din oțel, datorită faptului că acest metal este foarte rezistent și de o calitate foarte bună, dar este și foarte ușor de sudat.

În zilele noastre este clar scopul unei sere și motivele pentru care din ce în ce mai mulți oameni decid să își construiască una. Însă cum a apărut acest tip de construcție și cine se află la origine?

Iată ce ar trebui să afli despre apariția serelor:

Când au apărut serele pentru prima oară?

Odată cu primele descoperiri ale unor lumi noi, navigatorii și exploratorii au început să aducă cu ei plante rare și utile din țări îndepărtate, astfel încât să se poată bucura de ele și în țara lor de origine. Însă, de cele mai multe ori, acestea aveau nevoie de condiții speciale de cultivare și dezvoltare.

Tocmai din acest motiv, pentru prima oară la mijlocul secolului al XIX-lea, Nathaniel Ward a construit o seră în miniatură, potrivită pentru transportul plantelor. Totuși, aceasta nu era adecvată și pentru a crea climatul tropical necesar dezvoltării acestora.

Portocalul a fost printre primele plante pentru care s-a încercat perfecționarea modelului de seră și apoi ananasul care era foarte dorit de aristocrați și de cei din familiile bogate ale acelor vremuri. Britanicii au fost primii care au încercat să îi crească în gropi de pământ acoperite cu sticlă și ulterior au folosit acoperișuri curbate cu rame de fier care aveau rolul de a utiliza optim lumina soarelui. Totuși, prima seră care a făcut posibilă cultivarea ananasului, datorită unor condiții foarte bune de lumină și temperatură, a fost construită în anul 1682 în orașul Amsterdam, Olanda.

Marea Britanie a fost, prin urmare, prima țară din Europa care a influențat dezvoltarea serelor, apoi francezii au construit modele mult mai mari și îndrăznețe.

Cum sunt construite serele moderne?

În zilele noastre serele sunt extrem de populare, atât în zonele urbane, dar mai ales în cele rurale. Chiar dacă diferă din anumite aspecte, ele sunt în mare parte realizate din câteva componente de bază, precum:

Astfel, serele au devenit o parte integrantă a vieții oamenilor din punct de vedere economic, dar nu numai. Inclusiv în mediul privat au început să fie utilizate de către grădinarii pasionați, ele fiind disponibile în toate dimensiunile. De aceea, alegerea celei mai potrivite sere depinde de condițiile de amplasare, de spațiul disponibil și de bugetul pe care îl poți aloca construcției. Dacă îți dorești și tu să cultivi flori sau legume și dispui de spațiu, atunci o seră este cea mai recomandată variantă pentru a investi în acest hobby. Garantat vei petrece multe ore fericite acolo!

 Sursa foto: shutterstock.com