News Mehedinti

Mărmureanu: Urmează un CUTREMUR foarte adânc. Moldova e în zona de risc

Mărmureanu: Urmează un CUTREMUR foarte adânc. Moldova e în zona de risc

Data: 4-11-2013

Un cutremur "foarte adânc" ar urma să se producă în Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei ÅŸi mai puÅ£in Capitala, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV, prof. Gheorghe Mărmureanu, care a precizat că "aÅŸa rezultă din analizele" făcute.

"Eu am spus că urmează acum un cutremur foarte adânc. AÅŸa rezultă din analizele noastre. Poate să fie tip '40 sau poate să fie tip 1802", a spus directorul onorific al Institutului NaÅ£ional pentru Fizica Pământului (INFP), prof. Gheorghe Mărmureanu, referindu-se la seismele produse, tot în Vrancea, în 1940 ÅŸi 1802, care s-au produs la adâncimea de 150 de kilometri ÅŸi au avut magnitudinea de 7,7 grade, respectiv 7,9 grade pe scara Richter.
Întrebat despre zonele de risc în cazul unui astfel de seism, Mărmureanu a menÅ£ionat sudul Moldovei (FocÅŸani, Bacău, GalaÅ£i), Tulcea, dar ÅŸi Basarabia ÅŸi zona portului Odessa din Ucraina.

"În acest caz, Moldova apare, Basarabia, ChiÅŸinău, Odessa. În România, este vorba despre FocÅŸani, Bacău, mai puÅ£in IaÅŸiul. BucureÅŸtiul va fi mai puÅ£in, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun că inginer constructor. (...) GalaÅ£i, Tulcea...", a spus prof. Gheorghe Mărmureanu.

În acelaÅŸi context, el a menÅ£ionat ce urmări au avut asupra mănăstirilor din nordul Dobrogei cutremurul de adâncime mare din 1940 ÅŸi cel din 1977, produs la 94 de kilometri.

"Vreau să vă dau o informaÅ£ie foarte importantă. Toate mănăstirile din nordul Dobrogei, în 1940, au fost dărâmate. În 1977, n-au avut nimic", a spus Mărmureanu.

Prof. Gheorghe Mărmureanu s-a referit în emisiune ÅŸi la cutremurele de cel mult 7 grade pe Richter, subliniind că acestea, în mod normal, nu produc victime ÅŸi nici pagube materiale.

"Putem avea cutremure până în 7, am spus-o oricând, cel puÅ£in în ultimii cinci-ÅŸase ani. Un cutremur poate fi în orice zi, în orice noapte. Un cutremur de până în 7 ÅŸi chiar 7 nu produce pierderi de vieÅ£i omeneÅŸti ÅŸi nici de bunuri materiale", a spus el.

În 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simÅ£it ÅŸi la BucureÅŸti, dar ÅŸi în nordul Bulgariei ÅŸi în Republica Moldova.Realitatea.net