News Mehedinti

Meteorologii europeni confirmă: Am putea avea cea mai rece iarnă din ultimii 100 de ani

Meteorologii europeni confirmă: Am putea avea cea mai rece iarnă din ultimii 100 de ani

Data: 7-10-2013

Se anunță o iarnă extrem de severă în Europa, conform previziunilor mai multor agenÈ›ii meteorologice occidentale, care nu exclud ca iarna care vine să fie cea mai grea de la începutul secolului XX, aÈ™a cum anunÈ›au joi meteorologii ruÈ™i. Aceste informaÈ›ii diferă în mod semnificativ de previziunile privind încălzirea globală, relatează canalul de televiziune Russia Today.

Cunoscutul expert german Dominik Jung a declarat publicaÈ›iei on-line web.de că temperaturile cele mai scăzut se aÈ™teaptă în lunile ianuarie È™i februarie 2014. Această previziune este confirmată de datele Serviciului NaÈ›ional de Meteorologie din Germania. Ciclul de ierni reci, care durează deja de cinci ani, îÈ™i va atinge apogeul. Mai mult, experÈ›ii germani previzionează că È™i luna martie va fi destul de rece. Se va încălzi în Europa nu mai devreme de aprilie.

Expertul Joe Bastardi, de la Serviciul de meteorologie AccuWeather, spune că iarna grea este anunÈ›ată È™i de combinaÈ›ia dintre activitatea solară scăzută È™i oscilaÈ›ia negativă din nordul Oceanului Atlantic. Un fenomen asemănător s-a înregistrat la începutul anilor 1950, când multe țări europene au scăpat de ger abia pe la mijlocul primăverii.

În partea de nord a Europei, iarna a venit pe neaÈ™teptate mai devreme anul acesta. După cum relatează publicaÈ›ia The Local, căderi masive de zăpadă au generat zilele trecute probleme în trafic în Norvegia. 

'Nu există nicio îndoială că încălzirea pe care am văzut-o în anii 1980 È™i 1990 a încetat deja', a declarat în acest sens profesorul Anastasios Tsonis, de la Universitatea din Wisconsin.

Conform oamenilor de È™tiință, grosimea gheÈ›ii în Antarctica a depășit limita normală în ultimele 23 de luni. În acelaÈ™i timp, potrivit Centrului naÈ›ional din Marea Britanie, zona de gheață la Polul Nord a crescut cu 60% în mai puÈ›in de un an. AGERPRES