News Mehedinti

PSD a decis că nu este oportun să plece de la guvernare, chiar şi fără sprijinul UDMR

PSD a decis că nu este oportun să plece de la guvernare, chiar şi fără sprijinul UDMR

Data: 27-11-2014

Conducerea PSD are astăzi prima şedinţă după eşecul de la alegerile prezidenţialele din 16 noiembrie, care se anunţă una tensionată. Liderii de la centru şi şefii de filiale s-au întrunit, de la ora 12.00, la sediul PSD din Kiseleff pentru a face o analiză a ceea ce s-a întâmplat în turul al doilea. Social-democraţii vor discuta despre cine se face vinovat de pierderea alegerilor şi vor lua lua decizii privind organizarea unui Congres extraordinar şi restructurarea Guvernului. Opiniile privind data convocării Congresului sunt împărţite. Nu sunt excluse nici discuţii legate de sancţiuni şi excluderi din partid. Robert Negoiţă, Marian Vanghelie, Dan Şova şi Mircea Geoană s-ar afla pe lista neagră a celor care vor fi excluşi.

Şedinţa Comitetul Membrii Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD ar putea fi una destul de tensionată, având în vedere poziţiile contradictorii care s-au conturat, după pierderea alegerilor prezidenţiale, în care s-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, şeful campaniei electorale, ieşirea de la guvernare sau organizarea cât mai rapidă a unui congres extraordinar în care să se aleagă o nouă conducere a partidului.

UPDATE Potrivit România TV, între Ioan Rus şi Ion Iliescu a avut loc un schimb dur de replici. Rus i-ar fi reproşat lui Iliescu faptul că, din cauza lui, imaginea lui Victor Ponta este asociată cu comunismul, atrăgându-i voturi negative.

Conform sursei citate, nu s-a discutat excluderea celor patru - obert Negoiţă, Marian Vanghelie, Dan Şova şi Mircea Geoană - din partid. 

UPDATE Social-democraţii au decis de asemenea că nu este oportun să plece de la guvernare, chiar şi fără sprijinul UDMR.

UPDATE Conform unor surse din partid, în CExN s-a decis convocarea Congresului PSD în luna martie a anului viitor. 

UPDATE Victor Ponta a transmis colegilor din PSD un mesaj privind nevoia de unitate a partidului, subliniind că nu vrea să trăiască aceleaşi momente ca în 2005 şi 2010, când PSD şi-a înlăturat conducerea după eşecul din alegerile prezidenţiale. Cu toate acestea, premierul a precizat că este dispus să se retragă din fruntea partidului dacă i se va cere acest lucru, însă mai mulţi colegi din PSD au intervenit şi au spus că nu se pune problema de aşa ceva, informează România TV.

UPDATE Potrivit România TV, în şedinţa CExN, vicepreşedintele Robert Negoiţă a cerut din nou ieşirea PSD de la guvernare. Opinia acestuia nu ar fi fost însă împărtăşită de ceilalţi lideri PSD.

UPDATE Înainte de şedinţă, mai multe nume de social-democraţi au fost invocate ca fiind pe lista celor care ar urma să fie excluşi din partid: Robert Negoiţă, Marian Vanghelie, Dan Şova şi Mircea Geoană. Cei vizaţi au declarat însă că ei nu cred că vor fi excluşi, în timp ce alţi lideri au susţinut că momentul exluderilor nu trebuie să fie acum.

Pe de altă parte, cele mai multe voci au susţiut, în faţa jurnaliştilor, că un Congres al partidului ar trebuie făcut în primăvara anului viitor şi nu în decembrie, cum a propus Liviu Dragnea.

În timp ce Liviu Dragnea a cerut un Congres extraordinar rapid, în decembrie, Victor Ponta a pledat pentru convocarea acestuia la începutul anului viitor, cel mai probabil în primăvară. Ponta explica faptul că PSD îşi poate face analizele în primăvară, prioritare fiind acum restructurarea Guvernului şi menţinerea  majorităţii parlamentare prin includerea PLR la guvernare.

În faţa acestor două curente, 
CExN ar urma să stabilească dacă vor convoca congresul în acest an sau la începutul anului viitor.

Rămânerea la guvernare este însă o discuţie prioritară în şedinţa Comitetului Executiv, social-democraţii fiind aşteptaţi astfel astăzi să decidă dacă vor amâna tranşarea conflictelor interne în favoarea continuării guvernării.

Vicepreşedintele PSD, Robert Negoiţă, primar al Sectorului 3, a fost cel care a solicitat, imediat după turul II, retragerea PSD de la guvernare, dar mai mulţi lideri ai partidului au insistat pentru rămânerea la guvernare.

De altfel, Ponta a anunţat o restructurare a cabinetului, prin cooptarea PLR şi reducerea numărului de ministere, ceea ce ar însemna un vot de reconfirmare în Parlamentul României. Printre miniştrii care ar putea fi schimbaţi s-ar număra Ioana Petrescu (Finanţe), Remus Pricopie (Educaţie), Mihnea Costoiu (ministru delegat pentru Cercetare) şi Bogdan Stanoevici (ministru delegat pentru Românii de pretutindeni)
Cu toate acestea, nu sunt excluse nici discuţiile priv
ind exluderea unor social-democraţi din partid. Potrivit România TV, cei vizaţi ar fi Robert Negoiţă, Marian Vanghelie şi Dan Şova. Şi Mircea Geoană ar fi vizat de excludere.

Victor Ponta a avertizat că se poate ajunge la excluderea celor care "fac rău PSD", dar şi Liviu Dragnea a spus că se poate ajunge la acest scenariu. După turul al doilea, Marian Vanghelie şi Dan Şova au cerut demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte executiv.
Vanghelie şi Şova, dar şi Sebastian Ghiţă au fost suspendaţi din toate funcţiile deţinute în PSD şi, potrivit statutului, nu ar fi avut dreptul să participe la şedinţa CExN de astăzi, însă au fost invitaţi să fie prezenţi la reuniune. Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus