News Mehedinti

PuÈ›ini È™tiu că trebuie să ia în considerare È™i aceste lucruri când se amenajează grădina

Data: 27-4-2023

Când se gândesc să îÈ™i amenajeze grădina , multe persoane au în minte lucruri comune ca: ce flori să pună, ce culori, pentru ce sezoane, ce tufe sau copăcei să planteze, ce format să aibă, în ce stil să fie, eventual ce alte elemente de decor È™i de iluminat să adauge. Dar nu mulÈ›i iau în considerare È™i aceste aspecte:

 
Activitățile desfășurate în grădină

Un spaÈ›iu verde nu trebuie să fie doar ceva acoperit total de plante. Poate vrei să pui acolo o măsuță cu scaune, un grătar, o terasă din sticlă termopan, un umbrar, să cuprindă È™i un mic loc de joacă pentru copii etc. GândeÈ™te în amănunt cum vrei să foloseÈ™ti spaÈ›iul, pentru că trebuie proiectat în funcÈ›ie de asta. Nu are rost să pui peste tot flori sau arbuÈ™ti, ca mai apoi să le scoÈ›i ca să faci loc la ceea ce ai nevoie. Planifică È™i căi de acces printre straturi, ca să le poÈ›i uda È™i îngriji uÈ™or dar È™i să poÈ›i ajunge cu uÈ™urință în diverse zone ale curÈ›ii fără să te încurce.

Stilul general al casei

Treceam pe o stradă în comuna mea natală È™i admiram grădinile cu flori din faÈ›a caselor. TotuÈ™i păreau trase la indigo, cu aceleaÈ™i butoaie de lemn ca È™i ghivece, bănci È™i alte accesorii din lemn, un stil etno clar, deÈ™i pe acolo erau È™i case noi, cu design modern pentru care ar fi mers un alt tip de grădină. Din păcate moda locală È™i influenÈ›ele din vecini îÈ™i spun forte mult cuvântul în multe locuri din È›ară. Dar evită locurile comune, nu copia tot ce vezi peste gard, alege ceva ce se potriveÈ™te casei tale. Uneori doar un felinar mai deosebit, o băncuță din aceleaÈ™i materiale È™i culori cu ale casei, va da grădinii tale un aer modern È™i impresia de continuitate, de unitate cu stilul casei.

Copii și animale de casă

Poate să pară surprinzător, dar dacă ai copii, în special mici, È™i animale de casă cară vor circula liber prin curte, trebuie să se te gândeÈ™ti serios la multe aspecte ale grădinii:

E nevoie să o îngrădeÈ™ti pentru a împiedica accesul acestora acolo?

Grădina va lua din spaÈ›iul actual de joacă È™i cei mici nu vor avea un altul pentru a se juca în aer liber?

Grădina va fi în vecinătatea unui loc de joacă È™i poate fi afectată când copiii se joacă?

Ce plante pot fi periculoase pentru cei mici? Cei mici obiÈ™nuiesc să bage totul în gură, chiar frunze, flori, bucăți de ramuri găsite pe jos. AtenÈ›ie: unee plante decorative sunt otrăvitoare È™i le pot pune serios sănătatea în pericol.

Ce buget vrei să investești

Dacă ai un spaÈ›iu mic È™i iei niÈ™te răsaduri de flori de la rude ori vecini, atunci nu vorbim despre cheltuieli mari. Poate doar apa cu care le uzi va avea un cost. Dar o amenajare a unui spaÈ›iu mai mare sau dacă vrei o grădină stilată, poate să implice mult mai multe cheltuieli de amenajare È™i întreÈ›inere:

* cheltuieli cu pregătirea spaÈ›iului – poate trebuie nivelat, tăiat copaci, smuls buruieni, cărat pietre È™i alte chestii care încurcă pe spaÈ›iul respectiv, săpat. Poate solul nu este corespunzător, este pietros, nisipos ori afectat de resturi de la construcÈ›ie È™i atunci ai nevoie să pui un strat de pământ bun, să adaugi un fertilizator natural etc

* cheltuieli profesioniÈ™ti în design/ amenajare – unii proprietari preferă să plătească pe cineva pentru un design profesionist È™i o grădină de efect. Se estimează că preÈ›ul unei case scoase la vânzare poate creÈ™te cu până la 20% atunci când grădina È™i curtea sunt amenajate profesionist, aÈ™a că investiÈ›ia se merită. La fel dacă vrei în grădina ta un bazin special pentru peÈ™ti, niÈ™te straturi interesante din cărămidă, ciment, piatră sau alt stil de design modern, atunci trebuie să plăteÈ™ti pe cineva care È™tie să le facă.

* Cheltuieli efective cu plante/ arbuÈ™ti – plantele decorative pot fi scumpe, mai ales dacă vrei ceva deosebit ori arbuÈ™ti decorativi, gărduÈ› verde decorativ, role de gazon etc.

* Cheltuieli cu accesorii – nu sunt un fan al piticilor de grădină, dar unele accesorii pot într-adevăr să-i dea valoare È™i frumuseÈ›e: o arcadă frumoasă, un perete decorativ, o fântână arteziană, obiecte de iluminat stilate etc. Și dacă nu eÈ™ti un artizan bun, pentru multe dintre ele trebuie să plăteÈ™ti serios.

* Cheltuieli cu întreÈ›inerea grădinii – pe lângă cheltuielile cu lucrările obiÈ™nuite (udat, tăiat iarba, copacii, săpat, plivit buruienile) unele plante necesită condiÈ›ii speciale de creÈ™tere È™i întreÈ›inere, substanÈ›e speciale pentru udare/ stimulare/ protecÈ›ie de insecte, unele trebuiesc acoperite ori mutate în anotimpul rece.

Numărul de caractere (inclusiv spații) pentru un text.: 4308