News Mehedinti

Remedii naturale pentru tratarea virozelor de sezon la copiii mici

Data: 25-11-2022

Câtă bucurie când începe cel mic grădiniÈ›a. Abia aÈ™tepÈ›i să vezi dacă îi va plăcea È™i dacă va fi încântat de interacÈ›iunea cu copiii. Vine prima zi de grădiniță când cel mic plânge È™i plângi È™i tu pentru că nu È™tii cum să-l ajuÈ›i să se adapteze. A doua zi nu mai plânge la fel de mult pentru că îÈ™i aduce aminte că a fost È™i ieri la grădiniță È™i parcă a fost frumos. A treia zi dimineață îÈ›i dai seama că nu mai poate merge la grădiniță pentru că peste noapte a început să-i curgă nasul È™i să tuÈ™ească. Și uite aÈ™a, urmează două săptămâni în care copilul este bolnav, iar adaptarea lui în colectiv devine un proces anevoios.

Cei mai mulÈ›i părinÈ›i rezistă cu stoicism o lună, poate două, după care îÈ™i dau seama că răcelile sunt foarte frecvente iar copilul trebuie să ia prea multe medicamente. Astfel, părinÈ›ii încep să caute remedii naturale prin care pot ajuta organismul să lupte mai uÈ™or cu răcelile.

Iată care sunt unele dintre cele mai ușoare, dar și eficiente tratamente pe care le poți aplica acasă pentru tratamentul virozelor respiratorii de sezon:

Ajută-l pe cel mic să bea suficiente lichide

O bună hidratare stimulează subÈ›ierea mucusului È™i poate ajuta la prevenirea înfundării nasului. Mai important, în cazul în care apare È™i febra, lichidele previn deshidratarea. Laptele matern, laptele obiÈ™nuit sau formula, ceaiurile sau apa sunt printre cele mai recomandate lichide care pot ajuta un copil să treacă mai uÈ™or peste răceală. Evită sucurile, chiar È™i cele naturale, deoarece acestea conÈ›in foarte mult zahăr.

Oferă-i alimente sănătoase, bogate în vitamine È™i minerale

Vitaminele, mineralele È™i un microbiom intestinal echilibrat sunt pilonii de bază ai unei imunități solide. Alimentele procesate, bogate în zahăr, afectează sănătatea tractului intestinal, capacitatea de absorbÈ›ie a nutrienÈ›ilor dar È™i microbiomul intestinal. Bacteriile benefice din intestin joacă un rol cheie în educarea celulelor sistemului imunitar È™i le pot susÈ›ine în lupta cu virusurile È™i bacteriile patogene.

Nu uita de importanța suplimentelor care susțin și stimulează imunitatea

Copiii, mai cu seamă atunci când sunt bolnăviori, au tendinÈ›a de a mânca mai puÈ›in. Astfel, È™ansele ca ei să îÈ™i ia suficiente vitamine È™i minerale din alimentaÈ›ie sunt mai mici. Vitamina C, vitamina D3, acizii graÈ™i esenÈ›iali Omega, precum È™i unele remedii naturiste pentru gripă È™i răceală È™i tonifiante pe care le găseÈ™ti la Vegis, pot scurta cu mult durata evoluÈ›iei unei răceli È™i pot uÈ™ura simptomele bolii.

Un umidificator sau o baie de aburi pot face minuni

Vaporii de apă pot ajuta la ameliorarea tusei dar È™i la fluidizarea secreÈ›iilor nazale È™i la desfundarea nasului. Pentru mai multă siguranță, dacă vrei să foloseÈ™ti un umidificator, alege unul cu abur rece. Copiii sunt predispuÈ™i la accidente È™i arsuri când sunt în preajma unor surse de căldură sau apă fierbinte. De asemenea, dacă foloseÈ™ti un umidificator, asigură-te că acesta este curățat zilnic. Dacă nu ai un umidificator, poÈ›i lăsa apa fierbinte să curgă în duÈ™, cu uÈ™a cabinei de duÈ™ închisă. Când este suficient abur acumulat în încăpere, poÈ›i sta cu cel mic timp de 10 – 15 minute în baie.

Dacă totuÈ™i simÈ›i că ceva nu este în regulă, cel mic este agitat, nu se hidratează suficient, apar alte semne clinice care nu sunt specifice unei răceli simple sau face febră mare, contactează medicul pediatru sau chiar serviciul de urgenÈ›e. De asemenea, dacă semnele, chiar È™i ale unei răceli uÈ™oare, persistă mai mult de 10 - 14 zile, este bine să mergi la un control medical de specialitate. 

Sursa foto: Unsplash.com