Specialiștii avertizează: ce să NU faci pentru a-ți menține plămânii sănătoși
Data: 12-6-2020
Deseori se întâmplă ca importanța plămânilor să fie subestimată sau neglijată, mai ales în cazul celor care cred că este suficient să nu fumezi pentru a-i menține sănătoși. Cu siguranță acest viciu este extrem de dăunător, însă există și alți factori, cum ar fi poluarea, ce pot afecta organele care asigură aprovizionarea cu oxigen.
În fiecare oră, un om inspiră aproximativ 300 de litri de aer, iar în timpul activității sportive chiar și de 10 ori mai mult. Cu toate acestea, plămânii rămân niște organe delicate. Prin urmare, dacă nu îi îngrijești în mod corespunzător, poți avea dificultăți de respirație. A evita anumite obiceiuri care le pot dăuna înseamnă a duce mai sănătoasă și echilibrată.
Ce să NU faci pentru a avea plămâni sănătoși
-
Nu te expune la praf
Acesta poate reprezenta un vehicul pentru substanțele toxice cum ar fi azbestul sau radonul, un gaz radioactiv care nu se poate detecta și care afectează plămânii. Încearcă, pe cât posibil, să nu te expui la praf. Dacă nu poți evita mediile încărcate de particule care pot fi dăunătoare, acoperă-ți fața cu o mască de protecție sau cel puțin cu o eșarfă. Ideal ar fi ca încăperile în care petreci majoritatea timpului să fie cât mai bine aerisite, iar sistemele de ventilație să fie curățate periodic.
-
Nu reprima tusea
Uneori, multe persoane au tendința de a reprima tusea. Evident, este normal să faci asta când te afli în preajma altora, dar nici nu este sănătos să ai mereu un astfel de obicei. Aceasta reprezintă un mecanism de apărare care protejează plămânii și ajută la eliminarea din căile respiratorii a prafului și a altor substanțe care pot fi dăunătoare.
-
Nu duce o viață sedentară
Probabil că ai auzit deja de efectele nocive ale sedentarismului. Activitatea fizică este esențială pentru a te menține sănătos. Dacă faci parte din categoria celor care nu au timp îndeajuns să meargă la sală sau să practice un sport, alergatul este o variantă practică, deoarece nescesită mai puțin timp. Atenție însă, în niciun caz nu o face în medii extrem de poluate, mai ales acolo pe unde trec mașinile. Ar însemna să îți expui plămânii unui risc. Optează pentru o bandă de alergat, vei evita astfel să inhalezi substanțe nocive în cazul în care nu poți face jogging în aer curat. Dacă ideea îți stârnește interesul,intră pe site-ul de la Decathlon și găsește oferta potrivită cerințelor tale.
-
Nu ocoli alimentele care protejează plămânii
Este deja cunoscut faptul că alimentația trebuie să fie sănătoasă și bazată pe cât mai puține produse procesate. Dar poate nu știai ce poți include în meniul zilnic pentru protejarea plămânilor: usturoiul, un adevărat antibiotic natural, curcuma, ghimbirul și fructele de pădure, care au proprietăți antiinflamatoare, peștele, o sursă importantă de Omega 3 și vitamina D, legumele cu frunze verzi, pline de acid folic, precum și toate fructele bogate în vitamina C, în special citricele, sunt doar principalele exemple.
Click aici pentru mai multe informații referitoare la alimentele care ajută la curățarea căilor respiratorii.
-
Nu folosi produse agresive pentru a curăța casa
Pentru a-ți proteja plămânii, este absolut necesar să faci curățenie cât mai des. Un mediu lipsit de praf și microbi joacă un rol esențial pentru sănătatea ta. Este greșită, însă, folosirea produselor mult prea agresive pentru dezinfectarea casei. Pe termen lung, ingredientele chimice conținute de anumiți detergenți te pot afecta. Ideal ar fi să le citești eticheta și, în măsura în care este posibil, să le alegi pe cele biologice. Pentru a face în așa fel încât să inhalezi cât mai puține substanțe toxice, ai grijă să aerisești bine încăperile în momentul în care faci curat.
-
Nu uita să bei apă
Apa reprezintă 60% din greutatea corporală. Dacă de ea depinde fiecare celulă din care oamenii sunt alcătuiți, este de la sine înțeles că același lucru este valabil și pentru plămâni. Aceasta te ajută să elimini toxinele, să-ți menții temperatura corpului și să respiri bine.
A avea grijă de plămâni înseamnă a-ți îmbunătăți simțitor calitatea vieții. Evident, de importanță crucială este și să nu fumezi, dar cu siguranță știi deja asta. Și, nu în ultimul rând, zâmbește și încetează să te mai îngrijorezi pentru lucruri lipsite de valoare: în acest fel vei reduce neîndoielnic stresul.
Sursa foto: shutterstock.com