Știai că sezonul rece poate afecta sistemul imunitar? Află care sunt trucurile pentru creșterea imunității
Data: 18-2-2020
În organism, există celule care se luptă permanent cu virușii și bacteriile care pot afecta integritatea corpului uman. Acest mecanism de apărare poartă numele de sistem imunitar. În sezonul rece, când diferențele de temperatură dintre zi și noapte sunt foarte mari, rezistența acestor celulele de apărare poate fi compromisă și, de aceea, medicii imunologi recomandă tot felul de metode prin care se poate îmbunătăți calitatea acestui „scut” biologic.
Iată, mai jos, care sunt cele mai bune trucuri prin care se poate crește imunitatea:
1. Practicarea înotului și efectuarea dușurilor reci
Înotul, numit și „sportul complet”, ajută la reglarea respirației, stimulează sistemul nervos central și îl îmbunătățește pe cel cardiovascular.
Datorită faptului că prin înot sunt optimizate toate sistemele din organism, celulele responsabile de imunitate sunt mai bine oxigenate. Acestea există și la nivelul laringelui și faringelui, ceea ce înseamnă că episoadele de guturai și de gripă nu vor exista.
Păstrând registrul, inclusiv dușurile reci ajută la creșterea imunității prin termoreglarea organismului, care va ține la distanță bacteriile și virusurile. Așa că, dimineața, înainte să mergi la birou, poți face un dus rece care te va înviora sau poți practica înotul, activitate care te va relaxa și te va menține sănătos. În sezonul rece, poți merge cu încredere la un centru spa care deține un bazin acoperit, unde apa este periodic curățată de impurități, și, de asemenea, poți beneficia de saună umedă sau uscată.
2. Tratamentul naturist
Infuziile de plante, precum mușețel, păpădie sau aloe vera, sunt cunoscute pentru beneficiile medicale asupra organismului încă din perioada Egiptului Antic. Acestea contribuie la menținerea stării de bine, ceea ce determină îmbunătățirea sistemului imunitar.
Seara, o cană de ceai de mușețel îndulcit cu miere de albine este soluția ideală pentru un somn liniștit, mai ales în perioada de iarnă, când temperaturile scăzute pun la încercare rezistența organismului. De asemenea, specialiștii recomandă o cură de pastile pentru imunitate de la Puterea Plantelor, care conțin extract de echinacea, ginseng și au, de asemenea, în compoziție vitamine și minerale care se vor fixa pe celule și le va face să fie mai puternice.
3. Consumul de fructe și legume
Poate îți mai aduci aminte cum, în copilărie, părinții tăi apelau la tot felul de tehnici care să te determine să mănânci cât mai multe fructe și legume, mai ales în sezonul rece. Motivul pentru care ei făceau acest lucru este că, iarna, organismul uman are nevoie de un aport crescut de vitamine și nutrienți pentru a face față temperaturilor scăzute.
Fructele ideale sunt afinele și kiwi, cu un puternic efect antimicrobian, datorită concentrației ridicate de vitamina C, care este principala resursă de energie a sistemului imunitar. De asemenea, se recomandă consumul de legume cu un conținut bogat de betacaroten, fiind un foarte bun antioxidant. Sursele naturale sunt morcovii și ardeii grași.
Cel mai important este să ai un regim de viață sănătos, fără excese, dar, în același timp, și fără carențe. Este ideal dacă poți face totul într-un echilibru permanent, pentru că, în cele din urmă ,sistemul imunitar trebuie să funcționeze optim în orice perioada a anului, nu doar în sezonul rece.
sursa foto: unsplash.com