News Mehedinti

TAXA AUTO poate fi recuperată fără ca statul să mai fie dat în judecată

TAXA AUTO poate fi recuperată fără ca statul să mai fie dat în judecată

Data: 26-8-2015

Taxa auto specială, taxa de poluare ÅŸi cea pentru emisii poluante vor putea fi recuperate fără ca ÅŸoferii să mai dea statul în judecată. Persoanele aflate în această situaÈ›ie pot solicita restituirea taxei prin cerere adresată organului fiscal. Cererile se soluÈ›ionează în termen de 45 de zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică persoanei interesate în maximum 10 zile de la emitere.

TAXA AUTO: VeÅŸti bune pentru proprietarii de autoturisme. Persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme ÅŸi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie să deschidă acÈ›iune în instanță, potrivit unei ordonanÈ›e aprobată miercuri de Guvern.

Persoanele aflate în această situaÈ›ie pot solicita restituirea taxei prin cerere adresată organului fiscal. Cererile se soluÈ›ionează în termen de 45 de zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică persoanei interesate în maximum 10 zile de la emitere. Împotriva deciziei organului fiscal, precum È™i în cazul în care cererea nu a fost soluÈ›ionată în termenul legal, persoana interesată poate face contestaÈ›ie în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului în care decizia trebuia comunicată. ContestaÈ›ia se soluÈ›ionează în 45 de zile de la înregistrare. Dacă nici în acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este soluÈ›ionată sau persoana interesată contestă în continuare decizia organului fiscal, persoana interesată poate face plângere la instanÅ£a judecătorească.

Sumele reprezentând taxa specială pentru autoturisme ÅŸi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, precum È™i dobânzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele preÅ£urilor de consum publicat pe portalul Institutului NaÅ£ional de Statistică, se restituie conform prevederilor legale în vigoare, respectiv pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Procedura de efectuare a plății va fi stabilită prin ordin al ministrului mediului, apelor È™i pădurilor È™i al ministrului finanÈ›elor publice. Restituirea sumelor se face de către organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, după caz, din contul de venituri bugetare în care a fost încasată suma, în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire.

O altă prevedere a OrdonanÈ›ei aprobată miercuri are în vedere instituirea obligaÅ£iei de plată a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, în situaÅ£ia autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme ÅŸi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Un al treilea aspect reglementat de actul normativ adoptat astăzi are în vedere stimularea achiziÅ£ionării de vehicule noi, nepoluante ÅŸi eficiente din punct de vedere energetic. În acest scop, se majorează de la 12.000 de lei la 20.000 de lei valoarea ecotichetului de care beneficiază persoanele fizice, persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale È™i instituÈ›iile publice la achiziÈ›ionarea unui autovehicul pur electric. Totodată, se instituie acordarea ecotichetului în cuantum de 5.000 de lei de care beneficiază persoanele fizice, persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale È™i instituÈ›iile publice la achiziÈ›ionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50g/km. Aceste finanțări, sub forma ecotichetelor, se acordă din bugetul Fondului pentru mediu.

Pentru a afla cuantumul taxei, trebuie doar sa completati toate datele solicitate de soft, iar programul va genera automat suma de plata.

In anul 2015, valoarea timbrului de mediu se va calcula cu ajutorul calculatorului oficial pentru timbrul de mediu, valabil si pentru anul 2014

TIMBRUL DE MEDIU 2015. Taxa de mediu, adica taxa auto de înmatriculare, va fi mai mica în 2015, informează România TV. Åži asta pentru că în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent cursul de schimb valutar publicat de Banca Centrală Europeană a fost mai mic decât cel din 2013.

Astfel, ÅŸoferii români vor plăti cu aproape un procent mai puÅ£in. Taxa de mediu se plăteÅŸte când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România, când este reintrodus în parcul auto naÅ£ional dacă la scoaterea sa propritarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului, pentru maÅŸinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare, dar ÅŸi pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanÅ£e restituirea sau înmaticulrea fără plata unei taxe de poluare.

Cele mai multe maşini pentru care se plăteşte taxa auto sunt cele second hand cumpărate din străinătate.

TAXA AUTO 2015: Cum se calculează TIMBRU DE MEDIU 2015. Potrivit OUG nr. 9/2013, actul normativ ce a introdus timbrul de mediu pentru autovehicule la 15 martie 2013 in locul taxei auto, valoarea in lei a timbrului se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. rtv.net